Tatai Református Egyházmegye

"Menő Reformáció" - Kiállítás 2018-ban is

2018-01-09 12:13:54 / Nagy Attila

FOLYTATÓDIK REFORMÁCIÓI MOZGÓ-KIÁLLÍTÁS ÚTJA

 

2018 márciusától újra járja az országot a Reformáció Emlékbizottság mozgó-kiállítása, a „Menő reformáció".

 

A kiállítás új megközelítésből kívánja átadni és „szállítani" az immás 501 éves reformációhoz kapcsolódó ismereteket, gondolatokat és tanításokat.

Komárom-esztergom megyébe várhatóan 2018. áprilisában érkezik a mozgó kiállítás. Kísérjék figyelemmel a kijelölt útvonalat és a fogadás előtti hónap 10-ig jelentkezzenek a „Menő reformáció" projektkoordinátoránál, Firisz Anitánál: anita.firisz@emmi.gov.hu.

A reformációs tematikájú tárlattá átalakított, alacsony padlós, mintegy 17 méter hosszú, városi csuklós busz fő célja, hogy az egész országot bejárva a kisebb települések lakóihoz is eljuttassa a reformáció történetét és értékeit. A mozgó tárlat lehetővé teszi, hogy a legfiatalabbaktól a legidősebb korosztályig bárki megismerkedhessen a reformáció félévezredes örökségével. Az előzetes tervek szerint az útba eső településeken egy vagy két napot áll majd a „Menő reformáció" kiállítást hordozó busz.

 

 

 

A kiállítás elsősorban arról szól, mit jelent számunkra ma a reformáció, amelyet a lelkiség, az anyanyelv, a tanulás, a család, a vizualitás, a gazdaság és a viták minden korban érvényes témái köré fűzve mutat be.  A tárlat kortársainkkal készült interjúkkal, interaktív játékokkal, digitális alkalmazásokkal és installációkkal hozza közelebb hozzánk a több, mint félezer éve útjára indult, és azóta a mindennapjainkba beépült megújulási folyamat, a reformáció értékeit.

 

 

 

 

A tavalyi évben 2017. október 22-től december 17-ig összesen 41 településre látogatott el a „Menő reformáció" tárlat. Idén várják azoknak a településeknek, gyülekezeteknek, művelődési központoknak, önkormányzatoknak, iskoláknak a jelentkezését, akik fogadnák a mozgó kiállítást. A jelentkező intézményektől csupán parkolóhely biztosítását, normál (230 voltos) villanyáram csatlakoztatási lehetőségét, illetve szállás biztosítását kérik a sofőr és a tárlatvezető részére a program szervezői.

 

 

 

A tárlat látogatása ingyenes, azonban kérik, hogy a településeken minél több érdeklődőhöz jutassák el a vándorkiállítás hírét. A busz működtetésének költségeit a Magyarország Kormánya által létrehozott Reformáció Emlékbizottság fedezi.

 

 

 

A vándorkiállítás tervezett állomásai:

Március:

1. Somogy megye

2. Zala megye

3. Vas megye

 

Április:

1. Győr- Moson- Sopron megye

2. Komárom- Esztergom megye

3. Veszprém megye

 

Május:

1. Pest megye

2. Fejér megye

3. Tolna megye

 

Június:

1. Baranya megye

2. Bács- Kiskun megye

3. Csongrád megye

 

Szeptember:

1. Nógrád megye

2. Heves megye

3. Borsod- Abaúj- Zemplén megye

4. Szabolcs Szatmár- Bereg megye

 

Október:

1. Hajdú- Bihar megye

2. Jász- Nagykun- Szolnok megye

3. Békés megye

 

A nyári időszakban (július, augusztus)  kulturális rendezvények, irodalmi-művészeti fesztiválok meghívására számítanak a szervezők, illetve szívesen fogadják a határon túli magyar települések, gyülekezetek, kulturális intézmények jelentkezését is.

 

Kísérjék figyelemmel a kijelölt útvonalat és a fogadás előtti hónap 10-ig jelentkezzenek a „Menő reformáció" projektkoordinátoránál, Firisz Anitánál: anita.firisz@emmi.gov.hu.A Somogy, Zala, Vas megyei érdeklődőket arra kérik,  legkésőbb február 10-ig jelentkezzenek.

 

forrás: Reformáció Emlékbizottság

Kapcsolódó link:
http://reformacio.ma/v/990/