Tatai Református Egyházmegye

Könyvek Beteglátogatóknak

2018-05-07 13:15:57 / Nagy Attila


 

Néhány napja újból együtt kapható az a naponkénti beteglátogatások tapasztalataiból született három könyvecske, amelyek anyagát református kórházlelkészek írták és gyűjtötték össze. Ők azok (és persze sok-sok önkéntes gyülekezeti munkatárs), akik évek óta járják a kórtermeket, ülnek csendben betegágyak mellett, keresik az Igét, a vigasztaló szót, a megszólaló és megszólító lelki gyógyszert. Példájuk, tanácsaik és azok a betegek számára gyakran idézett vigasztaló történetek, amelyeket e három kiadvány tartalmaz, bizonyára sokaknak adnak ezután is bátorítást és segítséget szolgálatuk folytatásához.

A betegágy fájdalmakkal teli hely, ugyanakkor nagy iskola is. Sok mindenre megtanít. Aki hosszabb-rövidebb ideig betegeskedik, átélheti, hogy a betegség számos dolgot megváltoztat benne, családjában, körülményeiben. Különös felfedezni, hogy Isten kezében áldásokkal szegélyezett útszakasszá válhat. Azzal a hittel és vággyal adjuk kézbe a néhol ismerős, máshol új gondolatokat, hogy minél több betegágy mellé eljussanak és erősítsenek az Áldott Orvos gyógyító szeretetének eszközeiként.

 

A füzeteket Gál Judit, az MRE Kórházmisszójának vezetője szerkesztette.

 

A beteglátogatás a segítségnyújtás egyik legkevésbé látványos formája (...). Az irgalmasság cselekedeteinek mégis egyik legszebb lehetősége. Ami nagyon egyszerű, annak sok a csapdája is. Érdemes ezért újra és újra elgondolkodni a motivációkon, a saját személyiség karbantartásán, a keresztyén hit gondozásán, a látogatás apró és nagyobb részletein, a meghallgatás és a szólás művészetén, az idős emberek megértésén, a haldoklás irgalmas kísérésén. Ez a könyv segít ebben. Lassan, átgondoltan olvasva az írásokat, azok szemlélete, gyakorlati tanácsai beépülhetnek a beteglátogatás folyamatába, a beteglátogatók segítségnyújtásába. Kiderülhet, hogy ebben a kevésbé látványos segítségnyújtásban olyan mélységű találkozások történhetnek, amelyek egyaránt bátorítják, gazdagítják a beteget és a beteglátogatót is.

 

 

Gál Judit (szerk.)

A JÓ HÍR FELÜDÍTI A TESTET

Amit a beteglátogatóknak tudni kell

ISBN 9789635582297

Ak/40; 80 oldal; kartonált

 

Gál Judit (szerk.)

„URAM, AKIT SZERETSZ, BETEG..."

Lélekerősítő írások betegágyon fekvőknek

ISBN: 9789635581627

Ak/40; 52 oldal; irkafűzött

 

Gál Judit (szerk.)

FÁJDALMAK ISKOLÁJA

Lélekerősítő írások betegágyon fekvőknek

ISBN: 9789635581634

Ak/40; 52 oldal; irkafűzött

 

 

 


Kapcsolódó link:
http://www.kalvinkiado.hu/