Tatai Református Egyházmegye

EGY HAJÓBAN EVEZÜNK

2018-10-09 12:23:00 / Nagy Attila

Keresztyén ökumenikus falunapot tartottak 2018. augusztus 25-én Bokodon a

Művelődési Házban. Az érkezők a bejáratnál egy gyöngybetűkkel írt, fóliázott, bibliai idézetet kaptak, amely a iránymutatásként szolgált és megalapozta a nap alaphangját.

 

 

Az előtérben, széles választékban, egyházi tartalmú irodalmi könyv kínálat és egyéb apró egészséget szolgáló portéka, fogadta a belépőket.

 

 

A nagyterem színpadán a községben szolgáló három felekezet lelkipásztora: Juhász Dénes evangélikus, Ambrozy Tamás katolikus és Kovács Tamás református lelkészek köszöntötték, a szép számban megjelent lakosokat.

 

Kovács Tamás ref. lelkész ismertette a részletes programot, majd utalt arra, hogy 8 éve rendezték meg először, - azóta néhány év kihagyásával - rendszeresen, az „ökumenikus falunapot".

 

 

Az első előadó Szabó Vilmos evangélikus lelkész (a helység szülötte) volt. „A kereszt teológusa" címmel tartott élénk figyelemmel kísért előadást. Ige: 1 Kor. 1,23-24. Mi a megfeszített Krisztust hirdetjük. Részletesen ismertette a „dicsőség teológusa" és a „kereszt teológusa" közötti különbséget. Mindnyájan teológusok vagyunk, akik most itt vagyunk, akik Istenről, az élet végső értelméről, az örök életről gondolkodunk. Felidézte gyermekkori bokodi emlékeit, a konfirmáció alkalmából kapott bibliai idézetét és annak megértését és átélését. Az ökumené: Krisztus követését jelenti: nem alku tárgya.

 

 

 

A szünet után a SZAGGATÓ zenekar nagysikerű koncertet adott, sárközi népdalok, csángó dalok, keresztény énekek szerepeltek műsorukon.  Közönséggel együtt énekelték a népszerű dallamokat, kitűnő hangulatteremtő képesség, jó hangzás, nyitott szív és jó kedv jellemezte a produkciót! A zenekar 10 éve alakult Kiss Zoltán vezetésével Pakson, ahol a kultúráért 2015 évben kitüntetést kapott. Bokodon 2017 decemberében már közreműködött az adventi rendezvényen, akkor is nagy sikert aratott.

 

 

A szünet után Fazekas László kiskőrösi temetőgondnok bizonyságtétele következett, aki szugesszív előadásmódban életén keresztül mutatta be Jézus követését, saját életútjának mozzanatait. Kiskőrös temetőjében egy kertet alakított ki, ahol szemléletes,, a „keskeny és széles út

vezetése".

 

 

Ismét a SZAGGATÓ zenekar hangversenye következett, majd kiscsoportos beszélgetések közepette dolgozta fel a hallgatóság a délelőtti előadásokon hallottakat.

 

 

 

A négy szekcióban mindenki el mondotta, hogy részére milyen gondolatokat ébresztett a két előadás.

 

Az ökumenikus falunap zárásaként mindhárom lelkész áhítatot mondott, összegezve a lelki tanulságokat.

 

Kötetlen beszélgetés keretében megkóstoltuk a helyi asszonyok által készített, ízlésesen és elegánsan feltálalt süteményeket.

 

Köszönet illeti az ökumenikus falunap szervezőit, a lelkészeket, a technikai hátteret biztosítókat és az alkalom minden közreműködőjét. Jó hangulatú, lelkiekben gazdag élményekben volt részünk!

 

Szücs János, Bokod

 

A falu napról készült képek a megtekinthetők ide kattintva