Tatai Református Egyházmegye

Könyv a templomok harangjairól

2018-12-29 18:11:48 / Nagy Attila

Dr. Patay Pál muzeológus, harangtörténész kezdeményezésére a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal megbízásából a 2010-2015 között Komárom-Esztergom megyében végzett harangfelmérés eredményeként megszületett és a Magyar Nemzeti Múze­um gondozásában megjelent Kormos Gyula - Patay Pál - Poór Péter: Komárom-Esztergom megye harangjai c. könyvünk, amely a megyére vonatkozó, már elpusztult korábbi és a felmért harangállomány minden ismert fon­tos adatát tartalmazza.

A könyv 284 oldalon nem csak a harangállomány adatait ismerteti, ha­nem külön fejezetben foglalkozik a harangok ikonográfiájával is, ahol a harangokon talált domborművek és szimbólumok tematikus ismertetése mellett azok közel 120 fényképen bemuta­tásra is kerültek.

 

A könyv bemutatójára 2018. december 10-én a 104. éves Dr. Patay Pál születésnapját is ünne­pelve a Magyar Nemzeti Múzeumban került sor. A könyv - melyet szeretnénk ezennel figyel­mükbe ajánlani - kereskedelmi forgalomban kizárólag a Magyar Nemzeti Múzeum ajándék­bolt­jában https://mnm.hu/hu/muzeumi-bolt vásárolható meg 4000,- Ft áron.

Ezúton még egyszer köszönjük a harangfelmérés során nyújtott segítségüket!

 

Budapest, 2018. december

 

 

Dr Patay Pál nevében

Dr. Kormos Gyula

Dr. Poór Péter