Tatai Református Egyházmegye

Egerbe kirándult a nagyigmándi gyülekezet

2020-09-12 20:02:02 / Nagy Attila

Már több mint tizenöt éve hagyomány a nagyigmándi gyülekezetben, hogy évenként bejárjuk hazánk egy-egy tájegységét, kétnapos kirándulás keretében. Ezeken az utazásokon rendszerint nevezetességeket, érdekes földrajzi,történelmi helyeket és természetesen templomokat látogatunk meg, ilymódon fedezve fel szép hazánk rejtett kincset. Jártunk már a Beregben ősi Árpád-kori templomban, de voltunk modern újépítésű somogyi templomban, és a katedrálisméretű ceglédiben is. Az idei évben folytatva a hagyományt ismét útnak indultunk,mégpedig Eger és környékére.

 

Az első megállónk az egri református templom volt, ahol Peterdi Béla gondnok úr mutatta be a gyülekezet múltját és jelenét. A szállásunk a hegy tetején volt, miután megküzdöttünk a majd ötven lépcsőfokkal,kárpótolt bennünket a csodálatos kilátás. Egy kis pihenő, szabadprogram után következett az egri vár. Felejthetetlen élmény volt a látogatás. A kiváló idegenvezetésnek köszönhetően megismertük a vár történetét, és a Hősök csarnokában, tiszteletadásunk jeléül közösenelénekeltük a Szózatot. A vár udvarán láttunk még fegyver és viseletbemutatót, ami szintén nagyon élvezetes és érdekes volt. Vacsora után -Egerben kihagyhatatlan programként -kilátogattunka Szépasszony-völgybe, ahol finom helyi borokat kóstoltunk.

 

Szombaton reggel meglátogattuk a Beatles múzeumot,amely a világon negyedikként nyílt hivatalos Beatles múzeum. A pincétől a tetőtérig többszinten megszámlálhatatlan eredeti ereklye, emléktárgy, használatitárgy, szakszerű elhelyezéssel pontos időrendben mutatja be a zenekar munkásságát. Nagyszerű, maradandó élmény volt!

 

Ezután Egerszalókra utaztunk busszal, ahol megtekintettük az Európában páratlan természeti látványosságot, az egerszalóki Sódombokat valamint a tufa kőzetbe vájt barlanglakásokat és a fűszer és gyógynövénykertet. Kicsit betekinthettünk a régen ott élt emberek mindennapjaiba. Utolsó programként meglátogattuk az egerszalóki református templomot, amelyet 2017-ben kezdtek építeni és a tavalyi évben, 2019-ben szenteltek fel. A modern korszerű épületben helyet kaptak a környékbeli templomok festett mennyezetkazettáinak másolatai, szépen díszítve az új épületet. Petró József lelkipásztor mutatta be ezta most alakuló, formálódó gyülekezetet,amely erősebb kisebbségi környezetben is bizakodással tekint a jövőbe. Egy kiváló ebéd után indultuk haza.

 

Mint minden eddigi kirándulásunkkor kissé elfáradva, de felejthetetlen élményekkel gazdagodva érkeztünk Nagyigmándra. Ezúton is szeretnénk megköszönni Sugár Tamás nagytiszteletű úrnak a körültekintő szervezést és a ráhangolódást segítő áhítatokat. Reméljük, hogy a hagyományt folytatva jövőre is lehetőségünk lesz ilyen közösségben kirándulni!

 

Horváth Sándorné