Tatai Református Egyházmegye

„Szabad" programok az ácsi gyülekezetben

2020-11-26 22:41:18 / Nagy Attila

A járvány miatt, amikor „szabad" volt, igyekeztünk pótolni a kimaradt hónapok találkozásait.

Aratónap. Július 5-én, vasárnap reggel a Gárdonyi Géza Általános Iskola udvarán a férfiak beálltak a rendbe, néhány asszony a marokszedést vállalta. Ugyanis az iskolakert egy részét búzával vetették el. Amikor a learatott gabonát keresztbe raktuk, megszólalt a harang, és ide, szabadtérre hívogatta a híveket istentiszteletre. A gyülekezet előtt József történetéből szólt az ige, a felelős gondolkodásról, életről adott tanítást.

 

Csapatépítés. Július 9-én 11 fővel elindultunk Szatmárba. Azok számára szerveztük ezt az alkalmat, akik évek óta segítenek a gyermekmunkában, táborozásokban. Kölcsén a Medve Kúriában szálltunk meg. Megcsodáltuk a környéket: Tákos, Csaroda, Tiszacsécse, Tarpa, Nagyar, Túristvándi, Szatmárcseke voltak állomásaink. Lelki program volt a tiszacsécsei parókiakertben a zsoltáros sétány, ahol nemzetünk nagy színészei hangján, séta közben egy-egy zsoltárt a parkosított kertben. A „csapatépítést" Szépné Czippán Noémi vezette.A közösségben elfoglalt helyünkről, szolgálatunkról beszélgettünk. Sok nevetés, de sok meghitt, könnyeztető perc telt így.A szolgálatokban sokszor „csak" munkatársak voltunk, most lelkileg is sokkal közelebb kerültünk egymáshoz. Vasárnap a kölcsei gyülekezetben Gyöngyösi Szabolcs lelkipásztor szolgálatát hallgattuk. Tőle korábban nagyon sok érdekességet hallhattunk az ottani egyházi életről, lelkészi szolgálatról.

 

Családos napközis tábor. Július 30- augusztus 2. között kalandoztunk a kislődi Sobri Jóska Kalandparkban, illetve a mosonmagyaróvári „Futura Élményparkban". Útközben Tétszentkúton, Héderváron álltunk meg szabadtéri áhítatra. Az aranyborjú történetét vettük végig. Szombaton helyben reggeli áhítat, majd kézműves foglalkozás várt minket. Ebéd után néptáncot, népi játékokat tanulhattunk, majd a Hungarikummá nyilvánított magyar szablyavívásról tartott bemutatót Somogyi Előd és társa. A hevenyészett „edzésben"a gyerekek is részt vettek. Vasárnap az istentiszteleten elénekeltük a táborban megtanult énekeket, és az 1. Korintus 10,6-14 alapján foglaltuk össze az elmúlt napokat.

 

Hagya-ték-a. Augusztus 20-án is sokan fogadták el meghívásunkat ácsiak és vidékiek egyaránt egy közös hagyományőrző délutánra. Textil babák, bőr ékszerek, mogyorókrém, méz, homoktövis termékek, lekvárok, szörpök, paprikakrémek terítették az asztalokat. A templomban Chabat Éva, a katolikus gyülekezet kántora énekelt és orgonált. Gyülekezeti házunkban Orbán Ilona festőművész „koronás képeit" láthattuk.Kiállításon megemlékeztünk Trianonról, valamint egyházi és helyi, ácsi pecsétek, bélyegzők, illetve lenyomataik kerültek bemutatásra. A régi szégyenkövekhez kapcsolódva az egyházfegyelmezésről is hallhattunk. Népviselet-kiállítás, régi ácsi viseletek bemutatója is volt. Toronytúra, kemence, bográcsok, lángossütő, este „tábortűz" (örömtűz). Itt Somogyi István gitárjátékával énekeltünk. A napot tűzijáték zárta. A Természetjáró Bakancsos Klub felállított sátrában késő estig folyt a beszélgetés.

 

„Ars sacra." Szeptember 20-án „Templomtúra" keretében az érkezők végigjárhatták a templomudvart, a templomot, a padlását, a tornyot, megismerkedhettek az épület és a gyülekezet történetével. Majd vidám mesét hallgathattunk, amit Földes Zsuzsi papírszínház segítségével mondott el, és Éva néni vezetésével a mesében szereplő cicákat készíthettük el papírból

„Én a növényekkel vagyok." Október 14-én volt Helmeczy Bessy előadása, aki a növényvilág kultúrájáról, csodáiról beszélt. Elmondta, mennyi gyógyító erő és áldás rejtezik sok növényben, és az azokból nyert illóolajokban. Jó néhánynak az illatát meg is tapasztalhattuk. Rácsodálkozhattunk,  hogy mennyire igaz egyik énekünk szava: „Csodákkal teljes a természet temploma..."

 

Ennyi „szabad" program után ismét korlátozások. De nem a hitünkben, közösségünkben.

 

Gerecsei Zsolt lelkipásztor