Tatai Református Egyházmegye

Új toronysüvg Szomódon

2022-06-21 22:55:38 / Nagy Attila

Újabb 150 évre helyére került Református templomunk tornyának süvege

A Szomódi Református Egyházközség temploma 2020. évre olyan életveszélyességi állapotba került, hogy elkerülhetetlen lett a templomtorony süvegének teljes cseréje. A templom 1889-ben épült, azóta csak kisebb javítások, foltozások történtek a templom tetőszerkezetén. Az elmúlt évek heves esőzései és szelei sajnos nagyon megrongálták. A templomhajó is sajnos beázik. A templomtoronyban található lépcső teljesen elkorhadt, így a tetőre való feljutást is csak alpintechnikai módszerekkel tudjuk biztonsággal megoldani, ami plusz költséget jelentett egyházközségünknek.

2020 október közepén a templomtornyot Ócsai Sándor szakember (aki egyházkerületünk több templomának felújításánál is közreműködött) felmérte. Ócsai Sándor által adott előzetes költségbecslés 31 000 000 Ft-ról szólt, ami csak a templomtorony süveg teljes körű felújítását és az életveszély megszüntetését tartalmazta.

Pályázaton elnyertük a felújítási összeg felét 15M ft-ot, de a másik felét nekünk kellett összegyűjtenünk hozzá. A gyülekezet adakozó tehetsége példás volt, de még így is fejfájást okozott, hogy vajon meglesz e a másik fele az összegnek. Visszaadni az elnyert összeget pedig nagyon nem szerettük volna! Az adakozás során gyülekezetünknek közel 8.5b M forintot sikerült összegyűjtenie, mely információt megtudva megyénk képviselő asszonya Czunyiné Dr. Bertalan Judit református bokodi presbiter asszony testvérünk ígéretet adott rá, hogy e példamutató adakozásra való tekintettel mindenképp segít a hiányzó összeget előteremteni.

 

 

Pár héttel később jött is hozzánk az örömteli hírrel, hogy sikerült és újabb egyéni támogatásban részesül gyülekezetünk 15millió forint vissza nem térítendő támogatással. Így az időközben többletköltségeket felhalmozó felújítást gyülekezetünk maradéktalanul és hiánytalanul teljesíteni tudta a kétszer 15millió forintos pályázati összegekkel és az összegyűjtött, közel 8.5 M Ft-os adományokkal! A csúcsdísz aranyozására is külön gyűjtöttünk adományokat, mellyel a csúcsdísz élettartama még 25 évvel így megnövekedett, melyben időkapszulát helyeztünk el.

 

 

 

A 133 évvel ezelőtt, majd pár évtizede felújított csúcsdíszben nem találtunk időkapszulát. A toronysüveg felújítását Ócsai Sándor templomtorony építő mester, fia Sándor és Unokája Ádám végezte. A munkálatok 2022. április végén fejeződtek be.

Generációs vállalkozás. Istené legyen hála és dicsőség azért, hogy ami az embernek lehetetlen Istennek lehetséges.

 

Csákai László lelkipásztor