Tatai Református Egyházmegye

Bátky Miklós ny. esperes köszöntése

2023-09-29 22:41:00 / Nagy Attila

Megáldjon Téged az Isten...

2023. július 9-én különleges istentiszteletre hívogattak a Rédei Református Templom harangjai. Lázas készülődés, sejtelmes titkolózás és sürgés-forgás uralkodott a gyülekezet tagjain. Különleges és ritka alkalomra gyűltünk össze, Bátky Miklós nyugalmazott esperes úr 80. születésnapjának ünneplésére.

 

 

 

 

 

Csodálatos volt látni és megélni, ahogy a felfokozott pillanat lelassul, megáll. Sokunk szívébe bevésődött a pillanat, ahogy az istentisztelet egy pontján hálaadó és köszöntő alkalommá alakul át. Gyülekezetünk nevében Mogyorósi Vilmos gondnok úr köszöntötte esperes urat, aki maga is esperes úr lelkipásztori szolgálata révén került a gyülekezetbe, valamint a presbitériumba.
A gyülekezeti köszöntés után átadtuk a Tatai Református Egyházmegye köszöntését, jókívánságait is.


Az Istentisztelet ezt követően a megterített templomkertben folytatódott, ahol közösen elénekeltük a 134.zsoltár 3. versét, Miklós bácsinak. Az ének alatt gyülekezetünk asszonyai előkészítették az erre az alkalomra általuk készített Biblia alakú tortát, majd a Gyülekezet és Réde Köszség Önkormányzatának ajándékainak átadása következett. Örömünket tovább növelte, hogy a teljes gyülekezet az ünneplő családdal együtt maradt, megélve, ahogy - Miklós bácsi kifejezését használva - „a kis család (ha csak egy pillanatra is) egybeforrott a nagy családdal. Ez a gyülekezet Miklós bácsi családja, ennek a családnak pedig aktív tagja ma is családjával együtt, éppúgy mint 1984-ben, amikor megválasztotta őt a Rédei Református Egyházközség lelkipásztorának. Nem szűnt meg a gyülekezet szolgáló tagja lenni nyugalmazása után sem. Ma is szívesen segít a gyülekezetben kántori szolgálattal, temetői és templomi istentiszteleteken egyaránt.

 

80. születésnapjáig pásztorolta a Rédei Kékkeresztes csoportot a '90-es évekbeli megalakulása óta.

 

 

Úgy hiszem, sokunk nevében mondhatom, de a Rédeiek nevében biztosan: Isten éltesse még sokáig közöttünk Miklós bácsit és feleségét családjukkal együtt!

Makra Zsolt
lelkipásztor