Tatai Református Egyházmegye

Egyházmegyei Ifjúsági Konferencia

2023-10-31 22:48:21 / Nagy Attila

HOGYAN TARTHATJA TISZTÁN ÉLETÚTJÁT AZ IFJÚ? (Zsolt 119,9a)  Erre, a címben szereplő, és más fontos kérdésekre kerestük az igei választ a kisbéri református templomban tartott egyházmegyei ifjúsági konferencián 2023.október 14-én.

Különös megtiszteltetés egy gyülekezetnek, ha helyet adhat egy ilyen alkalomnak és szervezheti annak áldással járó megtartását.

Ahogyan ez szokás a házigazda szerepét betöltő kisbéri gyülekezetben, minden rendezvényt komoly és hosszú időn át tartó imádság előz meg. Természetesen az „orando et laborando" (imádkozva és dolgozva) latin mondás szellemében történik minden előkészület, a részletes feladatkiosztást és az elvégzett munka felügyeletét is beleértve. Az eredményesség Istenre mutat, akié minden hatalom, tisztelet és dicsőség. Imádkoztunk, hogy Isten szólítsa meg a fiatalokat, akik eljönnek, hallják meg a hívását és legyenek jelen a templomban. Isten meghallgatta kérésünket és szép számmal itt voltak több gyülekezetből.

 

 

A konferencián megjelenteket Nagytiszteletű Gerecsei Zsolt esperes-lelkipásztor köszöntötte néhány percben, áldást kívánva az életükre. A gyülekezet lelkipásztora, Vajs Tibor is köszöntötte a konferencia résztvevőit, örömét fejezve ki, hogy Isten igéjére figyelve kérhetjük az útmutatást a zsoltárének szavaival: „Utaid, Uram, mutasd meg, Hogy el ne tévelyedjem..." (25. zsoltár 2. v.)

 

 

A gyülekezeti énekek mellett egy húszperces zenei blokkban hallhattunk ifjúsági énekeket Mocsári László egyházzenész és Baracs Gergő gitáros és gitároktató összeállításában. Az éneklésben két fiatal énekes működött közre.

 

 

Az áhítatot és az előadást Horváth Ádám, a Budapest-Kelenföldi Református Egyházközség beosztott lelkipásztora tartotta. Az áhítat a Jakab levele 1. fejezetének 22-25. versei alapján szólt: „22Legyetek az igének cselekvői, ne csupán hallgatói, hogy be ne csapjátok magatokat. 23Mert ha valaki csak hallgatója az igének, de nem cselekszi, olyan, mint az az ember, aki a tükörben nézi meg az arcát. 24Megnézi ugyan magát, de elmegy, és nyomban el is felejti, hogy milyen volt. 25De aki a szabadság tökéletes törvényébe tekint bele, és megmarad mellette, úgyhogy nem feledékenybe hallgatója, hanem tevékeny megvalósítója: azt boldoggá teszi cselekedete."

 

Szintén Budapestről érkezett a feleségével együtt Balogh László, aki bizonyságot tett arról, hogyan szólt bele Isten az életébe, amikor több vállalkozást vezetett és Isten engedte, hogy csődbe jusson. Miután megismertette Lászlóval önmagát, más irányba fordította az életét. Egy református gyülekezetben találta meg a helyét és egy idő elteltével a feleségét. Nem nehézségek nélkül, de közösen, Istenre figyelve igyekeznek követni Megváltójukat, Jézus Krisztust.

 

Egy bő negyedórás szünetben a gyülekezeti házban és annak udvarán napsütéses időben lehetett üdítő, ásványvíz, kávé és pogácsa mellett beszélgetve felfrissülni.

 

 

A szünetet előadás követte, amelynek mondanivalóját Horváth Ádám a következő igével vezette be: „Lábam előtt mécses a te igéd, ösvényem világossága" (Zsolt 119,105). Több pontban hangzott el az igetanulmányozáshoz kapcsolódó gyakorlati útmutatás, megemlítve például az okostelefonon használható, bibliaolvasást segítő applikációkat is.

 

Az előadás után négy kiscsoportban történt az elhangzottak feldolgozása, három megadott kérdés körbejárásával, a csoportvezetők segítségével. A fiatalok aktívan kapcsolódtak be a megbeszélésbe, majd a beszélgetés végén minden csoportból egy résztvevő beszámolt arról, amit a legfontosabbnak tartott az elhangzottakból.

 

A jól sikerült konferenciát a helyi lelkipásztor imádsággal zárta. A közös éneket követően a konferencia ebéddel ért véget az új gyülekezeti házban.

Vajs Tibor