Tatai Református Egyházmegye

Álom - terv - valóság - Temetőfásítás Etén

2023-11-12 18:45:40 / Nagy Attila

A Lelkészi Hivatalban az óriás parafa tábla tetejére szögezve van egy kinagyított fénykép. Drónnal készült, a temetőt mutatja. Látszanak a sírok - szinte pontokként -, a ravatalozó, a térköves parkolójával és a bokros, fás sáv három oldalról. Amolyan természetes összevisszaságot mutat. A sávon túl út fehérlik. Egyszerű földes út.

 

A kép úgy hat évvel ezelőtt készült. Azóta álmodtunk sok mindent. Szép kerítést a temető köré, praktikus parkolót, s fákat is szép sorban. Ha Isten engedné, ha élünk... - gondoltuk. S az álomból valóság lett. Szép sorban.

 

Magyar Falu programban nyertünk kerítésre valót. Összefogással kiegészítve tisztult a terep, kialakult a gyepes parkoló, s áll a kerítés is körben, biztonságot, méltóságot adón. Fa nem volt, csak a terv a fejünkben. S aztán hallottunk az Országfásítási Programról. Elsőre nem sikerült, másodjára a másodpercekkel játszva igen. Hónapok teltek el. Lesz-e belőle valami? Ki tudja? Aztán jött e-mail, telefon, egyeztetések és október 2-án meg is érkezett a harminc, gyönyörű magas kőris.

 

 

A várakozás utolsó ideje azonban csak látszólag volt nyugodt. A fákat elültetni és róluk gondoskodni is kell. S az álom megint valóság lett. Örökbefogadókat kerestünk melléjük. Családokat, akik vállalták a feladatot, nem csak az ültetésre, hanem a gondozásra is. Harminc fa és harminc család. Egyszerű matek. Mögötte azonban ott van a szív, a lelkesedés, az öröm, a büszkeség. A tettben, ki nem mondottan ott vannak ezek a mondatok: 'Ez a fa a miénk. Az Úré, mindenkié és mégis a miénk.'

 

 

Senki sem számolta, de úgy nyolcvanan álltunk körbe, Isten igéjére figyelve, s kezdtük el a munkát együtt, egymást segítve, támogatva. Gépek jöttek, árkoltak, kezek lapátoltak, öntöztek, kötöztek. S áll a sok szép fa, várva majd az új tavaszt, mert még a fának is van reménysége, hát még nekünk.

 

 

Ez is történt velünk ebben a 375 éves évfordulós évben. Hála mindenért az Úrnak, aki megáldotta álmainkat, segítette terveinket és velünk volt a megvalósításban is! Köszönet a pályázati lehetőségért, a szakmai segítségért a Vérteserdő Zrt. munkatársainak, s a gépes segítségért a helyi mezőgazdasági vállalkozásnak, a lelkesedésért a családoknak.

 

Szépné Czippán Noémi

lelkipásztor