Tatai Református Egyházmegye

Egyházmegyei Presbiteri Konferencia - Lelki Sáfárság

2023-12-20 23:29:00 / Nagy Attila

Az egyházmegyei presbiteri konferenciának - melynek 2023. november 19-én vasárnap 15.00-tól az esztergomi ref. templom adott helyt - idei célkitűzése a presbiteri, gondnoki szolgálat munkatársi és vezetői jellegének áttekintése a régi és új szolgatársak közösségében.

 

Dr. Balogh Zoltán egyházmegyei gondnok a vendéglátó gyülekezet főgondnoka köszöntésében szemléletesen bemutatta a katolikus „Ősfővárosban" ma folyamatosan gyarapodó, aktív ökumenikus kapcsolatokat ápoló egyházközség több mint 140 éves történetét.

 

Személyes hangvételű igehirdetésében Gerecsei Zsolt esperes a Préd 9,7 üzenetét:  „Azért edd csak örömmel kenyeredet, és idd jókedvvel borodat, mert mindig az volt Isten jóakarata, hogy ezt tedd!"  - a presbiteri szolgálatra vonatkoztatta. Görcsöktől mentesen szolgáljunk Istennek. Tudva azt, ő állított a szolgálatba, megadja hozzá az erőt és az áldást is.

 

A konferencián két előadás hangzott el. Dr. Czibere Károly, az MRE Szeretetszolgálati Szolgálatának vezetője - aki maga is 12 éve presbiter- beszélt arról, hogy a presbiternek egyszerre kell tanítóvá és tanítottá lennie. Nemcsak lelkészi követelmény a hitben növekedés és „komolyan vétele a saját, félelemmel munkált üdvösségünknek". Nagyon fontos törekedni a presbitériumon belüli egységre, az esetleges vitás kérdésekben a megegyezésre.

 

Szabó Gábor, a Dunántúli Egyházkerület presbiteri főjegyzője és a Presbiteri Szövetség alelnöke előadásában utalt rá, hogy az egykor Nyugat-Európában érzékelhető tendencia: „lasszóval kell fogni a presbitereket" már a magyarországi egyházközségben is megfigyelhető. Ennek ellenére a presbiternek „Isten szíve szerint való" vezetővé kell válnia.  A megtérés az az alap, melyet a kegyesség gyakorlása által a naponkénti megszentelődésnek is követnie kell. Sok gyakorlati példát hozott a Presbiteri tisztség gyakorlására.

 

A konferencián a házigazda gyülekezet bemutatta új logóját és annak üzenetét. Emellett a szeretetvendégség a mostanra elkészült (egykor nővérszállóként használt) a mai egyházi élet igényei szerint kialakított gyülekezeti házban zajlott, mely most először adott otthont egyházmegyei rendezvénynek. Gazdagon terített asztalt készítettek a közel 120 résztvevő számára, ahol jól esett a beszélgetés. Emellett az esztergomi reformátusok erős közösségéről adott bizonyságot a kedves vendégszeretet és fogadtatás. Továbbá az egész konferenciát dr. Tókos László presbiter szervezte meg és vezette le.

 

Az egyházmegye egész közössége nevében megköszönjük a konferencia befogadását. A megszokott kora tavaszi időponttól eltérő novemberi lebonyolítás pedig lehetővé tette, hogy a még hivatalban lévő presbiterek, gondnokok mellett a most megválasztott, új szolgatársak is részt vegyenek: tisztségükben-szolgálatukban felülről vezetett vezetőkként, Isten ügyének munkatársaiként. Ehhez kaptunk hiteles helyszínen újabb lelki útravalót!

Nagy Attila Ákos lelkipásztor