Tatai Református Egyházmegye

Ötven év kántori és kórusvezetői szolgálat

2023-12-29 17:49:41 / Nagy Attila

A Neszmélyi Református Templomban 2023.  december 16-án szombaton adtak hálát Molnár Péter 50 évi kántori és karnagyi szolgálatáért. Az ünnepség előkészítésekor Hamar László énekzene ügyi előadó így foglalta össze a neszmélyi karnagy-kántor és egykori egyházmegyei énekzene-ügyi titkár szolgálatát: „Molnár Péternél azt a lelkületet láttam, ami a problémáknál (kórusalapítás, hangszer tönkremenetel, kották hiánya, kántorhiány, képzetlenség, stb.) nem elakadt, hanem éppen ekkor jött csak igazán lendületbe. Ehhez kellett hit, alázat, együttműködési képesség, tehetség, zeneszeretet, egyházzene szeretet, egyházszeretet. A gyülekezeti munkás feladatának széleskörű felismerése és alkalmazása."

 

Az ünnepség kezdetén Máté László egyházkerületi főjegyző a 2 Kor 6,1 alapján beszélt arról, hogy fontos felismernünk milyen kegyelmi ajándékot kaptunk és ezzel jól éljünk Isten dicsőségére.

 

 

 

A résztvevők közösen meghallgatták a 2019. évi egyházmegyei kórustalálkozón készült kórusművet, Osváth Viktor 165. dicsérethez írt feldolgozását, melyet Molnár Péter vezényelt.

 

 

Hamar László egyházmegyei énekügyi előadó beszélgetése következett Molnár Péterrel. Ebben szóba kerültek olyan kérdések, hogy milyen élmények erősítették benne az egyházzenei feladatok iránti elkötelezett szolgálatát, mi jelentett számára megerősítést a több évtizeden át végzett szolgálatában. Ez a beszélgetés az alábbi képre kattintva meghallgatható.

 

 

 

 

Gyimóthy Géza tatai presbiter és énekkari tag a Zsoltárok 89, 2 alapján elmondott személyes hangvételű köszöntőjében a kitartás szóval jellemezte Molnár Péter munkáját. Az énekkel-énekléssel közösséget tudott teremteni. Így tudta erősíteni a neszmélyi, császári gyülekezet életét.  A II. Világháború utáni ébredésben, hogyan újult meg az egyház, de ennek a folyamatnak elkövetkezett a hanyatlása is. Az egyházi szolgálatban a búzaszem példája szerint: aki másokért adja, áldozza életét, annak életében áldás lesz. Ezt a szolgálatot példázza a Karvezető és kórusvezető munkája.

 

 

Az ünnepség résztvevői ezután Hamar László vezénylésével elénekelték a „Jöjjetek Krisztust dicsérni" kezdetű dicséret Molnár Péter által készített átdolgozását.

 

 

 

 

Az ünnepséget levélben köszöntötte Berkesi Sándor Liszt-díjas karnagy, a Debreceni Kántus korábbi karnagya, Veresné Petrőcz Mária, a Dunántúli Ref. Egyházkerület énekügyi előadója, akit betegsége akadályozott személyes jelenlétében. A helyi katolikus közösség nevében Bélai Lajos, a katolikus képviselőtestület alelnöke küldte el személyes hangvételű köszöntőjét. Valkiné Gúthy Éva korábbi neszmélyi helyettes lelkipásztor köszönte meg a kántor-karnagy hűséges elkötelezettséggel végzett szolgálatát.

 

 

A Neszmélyi egyházközség gondnokai átadták az egyházközség ajándékát, egy templomot ábrázoló festett kerámiatálat, és jelképesen ötven liter neszmélyi bort.

 

Császáron kórusvezetőként közel másfél évtizeden át vezette a 150 éves férfikart. Molnár Péter karnagyi munkája így megtartotta a kórus folytonosságát. Ezért mondott köszönetet Nyírő Ferenc.

 

 

 

A házigazda neszmélyi egyházközség nevében Nagy Attila Ákos jelenlegi helyettes lelkipásztor megköszönte Hamar László énekügyi előadónak az ünnepség átgondolását, szakmai támogatását; mindenki segítségét, aki az ünnepség előkészítésében és lebonyolításában részt vett. Örömét fejezte ki, hogy az október 28-i Tatán tartott Egyházkerületi Közgyűlés keretében átadott Pro Pannonia Reformata díj után, itt is megköszönhették Molnár Péter szolgálatát.

 

Berkesi Sándor emlékeztetett Kodály Zoltán gondolatának igazságára „nem az a fontos, hogy ki az operaház igazgatója, hanem hogy ki a kántor Kisvárdán", mely megmutatkozik Molnár Péter sokféle területre kiterjedő egyházzenei szolgálatára.

 


A templommal szemben lévő művelődési házban szeretetvendégségre invitálták a részt vevőket.

 

A Neszmélyi Református Férfikar tablója 1975-2005 között

 

 

 

A Neszmélyi Református Férfikar tablója 1927-1950 között

 

Hálásak vagyunk azért, hogy ezt a szolgálatot tovább tudja folytatni Molnár Péter Isten dicsőségére, a Neszmélyi gyülekezet és a Tatai Egyházmegye közösségének erősítésére.

 

Nagy Attila Ákos