Tatai Református Egyházmegye

Tornacsarnok avatóbeszéde

2024-03-03 21:20:34 / Nagy Attila

Álmok álmodói - Dadon

(Szücs Attila beszédének szerkesztett változata, amely elhangzott 2024. január 20-án a Tornacsarnokért tartott hálaadó ünnepségen)

 

Volt egy kiállítás, - 2022. február 15-én nyílt a Millenáris Nagycsarnokban - amely azt mutatta be, magyar feltalálók és tudósok világraszóló alkotásai, hogyan változtatták meg a világot, tették jobbá, korszerűbbé és élhetőbbé környezetünket. Mert tudtak álmodni és az álmukat meg is valósították. Ők az álmok álmodói.

 

Vannak kisebb közösségek szerte a hazánkban és a nagyvilágban is, ahol a közösségi élet fejlődésének az a motorja, hogy néhányan álmodni mernek nagy dolgokat és az álmaikat részben vagy egészben meg is valósítják. Ezek az álmok aztán megváltoztatják a kisebb-nagyobb közösségek mindennapjait.

Dad is olyan hely, - ebben a kicsiny faluban, a Bakony és a Vértes lankái között - ahol a református eleink Isten kegyelméből mertek álmodni. A híres reformátor Kocsi Csergő Bálint írja 1677-ben, hogy a dadi reformátusok iskolájában latin nyelvű oktatás folyik, ami a korabeli falusi viszonyokat tekintve magas szintű oktatás-nevelést jelent. Pedig ekkor még tombol az ellenreformáció és a Habsburg elnyomás, valamint török uralom is éppen csak véget ért ezen a vidéken. Mert évszázadokkal ezelőtt is voltak álmai a református közösség helyi elöljáróinak.

 

Szintén nagyot álmodtak eleink 120 évvel ezelőtt, amikor 1904-ben saját erőből, 6 800 koronáért megvásárolták tatai gróf Eszterházy udvar híres építésze, Fellner Jakab által az 1740-es évek közepén sörháznak épített épületet, amellyel a kor viszonyai szerint korszerű oktatási feltételeket biztosítottak a dadi gyermekeknek. Tették ezt azért, mert a régi iskolát már kinőtték és mertek álmodni a dadi református oktatás jövőjéről. A kommunista állam II. világháború után megszüntette a református oktatást Dadon is és az 1904-ben vásárolt ún. Öreg Iskolát állami kezelésbe vette. A rendszerváltozásnak mondott folyamat egyik első lépése volt az egyházak ingatlanvagyonának kárpótlása. Az 1991. évi XXXII. törvény alapján a dadi presbitériumnak is nyilatkozni kellett arról, hogy örökjáradék formájában fogad el kárpótlást az államtól vagy visszakéri az ősei által összekuporgatott egyházi vagyonból vásárolt épületét? Mint az akkori presbitérium tagja, fiatalemberként én is nehezen értettem meg, hogy a szüleim nemzedéke miért ragaszkodik olyan erősen a látszólag csak problémát jelentő régi iskolaépület visszaszerzéséhhez. Akkor még az álmainkban sem létezett a dadi református oktatás elindításának lehetősége. Ha akkori presbitérium nem szerzi vissza a régi iskolaépület tulajdonjogát, akkor nem lett volna jogalapja a későbbi református iskola elindításának sem. A szüleim nemzedéke is mert álmodni, gyülekezetünk visszakérte az elkonfiskált iskolaépületet, mert a történelmi kontinuitást mindig helyre kell állítani, ha lehet! További 15 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a feleségemmel mi is nagyot merjünk álmodni és Isten kegyelméből a Tatai Református Egyházmegyében először, 2007-ben és 2008-ban két lépcsőben eltudtuk indítani az egyházi oktatást Dadon is, nagyon sok segítővel a hátunk mögött a faluban és egyházi oktatási rendszerben egyaránt. Csak zárójelben említeném, hogy ebben az időben a szocialista kormányok szinte mindent megtettek azért, hogy az egyházi iskolák indítását megnehezítsék, de rajtunk nem tudtak kifogni!

 

Egyházi iskolánk Isten kegyelméből, az itt tanító tanárok hűségéből és szakmai kompetenciájából, valamint az Önkormányzat jelentős anyagi támogatásából folyamatosan fejlődött létszámban és ingatlanban egyaránt az elmúlt 15 évben. Egyik legnagyobb szakmai problémánk már a kezdetek óta az iskolai testnevelés infrastrukturális hátterének hiánya volt. Hosszú évtizedeken keresztül, mind az állami-önkormányzati, mind a református iskolában egy több, mint 300 éve épült, 54 m²-es tornaszoba szolgálta a tanulóifjúság testi fejlesztését. A szinte megoldhatatlannak látszó probléma megoldására néhányan az iskola működésért felelősek közül ismét elkezdtünk álmodni.

 

Segítségünkre volt a folyamat elindításában 2016-ban a Marosi László vezette Kézilabda Szövetség, amely felcsillantotta a reményt, mert a dadi iskolánk is bekerült az országos kézilabdacsarnok építési programba, ami sajnos évről évre csúszott. A megoldást végül nem ez a program biztosította, hanem a Kormány 1493/2021. (VII. 21.) Korm. határozata a Dadi Református Egyházközség Általános Művelődési Központja tornacsarnokának megépítéséhez és a kapcsolódó beruházásokhoz szükséges támogatásról. A kormányhatározat megjelenése után felgyorsultak az előkészítő munkák és megbíztuk a Plan Bau építészirodát az engedélyezési tervdokumentáció és a kiviteli tervek elkészítésével. Az építési engedélyünk 2021. december 9-én vált jogerőssé. Meghívásos pályázat útján választottuk ki a közbeszerzési eljárások lebonyolítóját, aki a nyílt nemzeti közbeszerzési folyamatokat gondozta. Az építési munkákra és a sportszerek, valamint öltözőbútorok beszerzésére három nemzeti nyílt közbeszerzési eljárást kezdeményeztünk, amelyre összeségében 7 ajánlattevő nyújtott be ajánlatot. A nyertes ajánlattevők az építésre kiírt közbeszerzések vonatkozásában a Gombos Földgép Kft, míg a sporttechnológiára a Balázs_Diák Kft volt.

 

Mi is épült Isten kegyelméből és Magyarország Kormányának, valamint a Dunántúli Református Egyházkerületnek a támogatásából, erről szeretnék néhány adatot közölni:

·       a tornacsarnok hasznos alapterülete: 1.696 m2, rendezvények esetén 615 fő maximális befogadó képességgel

·       multifunkcionális küzdőtér, többféle sporttevékenység lehetőségének biztosítása,

·       kézilabda pálya 20x40m, 7m belmagassággal

·       4db sportolói öltöző

·       2db bírói öltöző

·       1db tanári öltöző

·       szertár kiegészítő sportágak felszereléseinek tárolására

·       látogatói vizesblokk, akadálymentes WC

 

 

 

Milyen célokat szolgál a most elkészült tornacsarnok:

-  a Dadi Református Általános Iskola tanrendbe illesztett tornaóráira

-  a Dadi Református Általános Iskola sportszakköreire

-  Dad község meglévő és leendő sportegyesületeinek

terem biztosítására

-  a község szabadidősportjának fellendítésére

-  iskolai és községi rendezvények befogadására

-  a térség teremsport iránti igényeinek szüksége szerinti biztosítására

-  megyei sportrendezvények lebonyolítására

 

-elsődlegesen a tanrend szerinti testnevelésórák megtartásához minden feltétel biztosítva van

-  teremfoci

-  flour ball

-  kézilabda

-  kosárlabda

-  röplabda

-  vívás

-  asztalitenisz

-  tollaslabda

-  OCR (obstakle course race)

-  küzdősportok (birkózás, cselgáncs, karate)

-  szertorna

 

Milyen pénzügyi forrásokból tudtuk megépíteni a tornacsarnokot?


Magyarország Kormányának 1493/2021. (VII. 21.) Korm. határozatából származó összegből

Magyarország Kormányának 1486/2023 (XI.09) Korm. határozatából származó támogatásból

a Dunántúli Református Egyházkerülettől kapott összegből

valamint saját forrásból

A tornacsarnok beruházás nettó aktiválási értéke várhatóan eléri a nettó 1 520 MFt-ot.

 

Mondandóm vége felé közeledve a tornacsarnok létrejöttéért szeretnénk Az építtető Dadi Református Egyházközség nevében a teljesség igénye nélkül köszönetet mondani az alábbiak szerint:


1.     Magyarország Kormányának a nagylelkű támogatás megítéléséért, valamint kiemelten Orbán Viktor Miniszterelnök úrnak, akinek innen Dadról is kívánunk a nemzetépítő feladataihoz, keresztyén értékeink megőrzéséért folytatott nehéz, de eredményes munkájához sok sikert és Istenünk gazdag áldását! A Presbitériumunk a 2/2024 (01.14) határozatában ezt írásba is foglalta és eljuttatja Miniszterelnök úrhoz.

 

2.     A Dunántúli Református Egyházkerületnek és kiemelten Ft. Steinbach József püspök úrnak, azért, mert anyagilag és erkölcsileg is megkapott egyházközségünk minden támogatást az építkezés folyamán a Kerülettől

 

3.     A Kormányhatározat létrejöttében elévülhetetlen érdemei vannak kormánybiztos asszonynak is, aki nem mellesleg a térségünk országgyűlési képviselőjének is, valamint a Bokodi Református Gyülekezet főgondnok is egyben. Hálásan köszönjük Czunyiné dr. Bertalan Juditnak a tornacsarnok létrejöttében nyújtott segítséget.

 

4.     Dad község Önkormányzata is számtalan esteben segítette és támogatta a projekt létrejöttét, sokat köszönhet Egyházközségünk az Önkormányzatnak és elsősorban a Polgármester asszonynak. (pl. az Önkormányzat térítésmentesen biztosította azt a telket, amelyen felépült a tornacsarnok) Dad az a hely, ahol a történelmi egyházak és az Önkormányzat példaértékű összefogása együttesen szolgálja az itt élők érdekeit.

 

5.     Ezúton mondunk köszönetet a kivitelezőknek, az eljárások nyerteseinek a Gombos Földgép Kft menedzsmentjének és a Balázs-Diák Kft-nek egyaránt.

 

6.     Nem utolsósorban pedig a Presbitérium nevében, mint az Építési Bizottság vezetője szeretném megköszönni mindenkinek, aki szívén viselte a dadi tornacsarnok létesítését és segítette ebbéli munkánkat.

 

7.     A Presbitériumunk döntése alapján a köszönetünket a tornacsarnok egyik belső falán elhelyezett emléktáblával is ki fogjuk fejezni, amelynek létesítése a közeljövőben várható.

 

Kedves diákok és tanárok!

 

Ebben az ünnepi, számunkra dadiak számára történelmi pillanatban, innen a képzeletbeli szónoki emelvényről arra buzdítalak benneteket, hogy álmodjátok tovább a dadi református oktatás többszáz évre visszanyúló nemes hagyományait. Legyetek ti itt az iskolában az álmok álmodói és megvalósítói. Az itt szerzett tudással, életszemlélettel és testi erővel felvértezve gazdagítsátok Önmagatokat, szűkebb és tágabb közösségeiteket és végsősoron az egész nemzetet. Mert - miként a tenger is vízcseppekből áll össze - a nemzet megmaradása, fejlődése és kiteljesedése az ilyen projektek sikerén is múlik, mint a dadi református oktatás!

 

Legyen velünk Istenünknek, az Úrnak jóindulata. kezeink munkáját tedd maradandóvá, kezein munkáját tedd maradandóvá!

SOLI DEO GLORIA!

 

Szücs Attila

presbiter

az Építési Bizottság Elnöke

 

 

 

Szücs Attila presbiter az avatóünnepségen 2024. január 20-án