Várpalota-Pétfürdői Református Egyházközség Honlapja

Szívem csendben az Úrra figyel, ki segít…

2014-08-16 11:48:04 / Lukátsné Orovicz Piroska

Szívem csendben az Úrra figyel, ki segít...
A Várpalota-Pétfürdői Társegyházközség Csendes Napjai

2014-ben is elérkezett a várva várt Augusztus. Immáron 7. alkalommal nyílt lehetőség a hónap első hetét a Somogyi Egyházmegyében található Zselickisfalud település Ifjúsági Táborában tölteni, Csendes Napok keretében.

Csend. Ezt a szót mindannyian ismerjük. De tudjuk is, hogy mit jelent?

Fogalmazhatunk egyszerűen! A csend a hangok hiánya. A hangok közti szünet. A mindennapokban örülünk egy pár perc egyedüllétből fakadó csendnek, amikor ténylegesen nincs is csend. Az autók jönnek-mennek, a fák leveleit fújja a szél, a madarak csicseregnek. Mégis szükséges elvonulnunk a világ zajától, hogy felfigyelhessünk a hívó szóra, a kérdéseinkre/kéréseinkre adott válaszokra, amiket a világ zaja akarva vagy akaratlanul is elnyom, hogy hálát adhassunk a reggeli harmatért, a déli napsütésért, az esti csillagfényes égboltért. És mindenért, amit a földi életünk során megtapasztalunk!

Nem egyszerű, nem könnyen értelmezhető bibliai igeszakasszal vágtunk neki a 6 napnak. Gyakran hallunk a „boldogmondások" közül egyet-egyet kiragadva itt-ott, de komplexen vizsgálni az egészet nem kis fejtörést okozott a 37 főnek.

Lukátsné Orovicz Piroska lelkészünk segítségével napról napra, lépcsőfokonként haladtunk az áhított cél, a mennyország birtoklása felé.

Hétfőn, a „hazaérkezésünk" után a jól bevált rutinnal foglaltuk el szálláshelyeinket, mindenki a számára kedves szobát választva. Kedvünket nem szegte a csöpörgő eső, habár az út porát idén nem sikerült a Petörke-tó hullámaiban lemosni lábunkról. Hamar asztalhoz ültünk, és az ebédet követően délután már a Boldogmondások bevezetőjét hallgattuk.

Az esti áhitatot, - mint több éve már - idén is a templom hűvös csendjében tartottuk, a csoport létszámának megfelelő számú mécses meggyújtásával.

Keddtől, a hét végéig az előre megbeszélt rend szerint, szinte óramű pontossággal követték egymást az események, reggeltől-estig. A 8 órakor kezdődő reggeli néhány fiatalabb testvérünk számára túl korainak bizonyult, de a 10 órakor kezdődő bibliatanulmány teljes létszámmal indult. Az eddigi évektől eltérően, idén csoportokat alkotva, kérdőívek segítségével próbáltunk a lelkészi magyarázat előtt választ adni a lapokon szereplő kérdésekre. Izgalmas volt hallani, a csoporton belül eltérő korosztályok véleményét, meglátását. Létrán szemléltetve haladtunk a boldogmondásokkal, nagyon könnyen értelmezhető formában feltárva a lelki szegénység, a sírás, a szelídség, az éhezés és szomjúhozás, az irgalmasság, a tisztaszívűség, a békességre igyekvés, a háborúságot szenvedés fogalmát, és az ezekhez kapcsolódó javakat.

Az ebéd egy közeli üzemi konyháról érkezett, a régi diákéveket felidéző „menzai kaja" nagy boldogsággal került a tányérokra. Hús-, gomba-, gulyásleves, túrótöltelékes gombóc, cigánypecsenye, babfőzelék és az elmaradhatatlan, örök kedvenc a főtt hús gyümölcsmártással és pirított darával is felszolgálásra kerültek. Az ebéd utáni csendes pihenőt követően idén is megnyitott a „Kreatív műhely", ahol levegőre száradó gyurmából, némi festékből és bibliai idézetekből nyakbavalókat készíthettünk. Az újságpapírból sodort pálcák segítségével pedig a jó kézügyességgel megáldott asszonyok (és lányok) kosarakat, koszorúkat készíthettek. Vidáman, nagy beszélgetésekkel, nevetésekkel teltek a műhelyben eltöltött délutánok.

A Hegyi Beszédhez kapcsolódóan Juhászné Kulcsár Ildikó testvérünk és lánya, az idei évben először köztünk lévő Juhász Anita elég nagy mennyiségű, a világ minden tájáról, a festészet és szobrászat szinte minden irányzatából hozott műelemzéshez képi anyagot. Így az avatatlan szemek az ő segítségükkel elemezhették a látottakat.

A vacsorát követően a templomban gyűltünk össze egy résztvevők által megtartott áhitatra, amin személyes örömömre kánon éneklésre is sor került. Az énekekkel idén sem fukarkodtunk, több ifjúsági- és dicséretes könyvből összeállított énekes füzetet kaptunk, amiben a reggeli és az esti énekeken kívül spirituálék is helyet kaptak.

Az énekelni szerető, bátrabb testvérek az áhitat után a közösségi teremben még folytathatták az éneklést, akkor már a '67-es táncdalfesztiváltól egészen napjaink sokat játszott zenéivel. A szőlőhegyről származó vörösbor bársonyossága jót tett a kiszáradt torkunknak. A csendesebb programra vágyók Molnár György testvérünk vezetésével csillagtúrára mehettek.

Nem volt több, nem volt feszesebb az idei év programja sem az eddigieknél. De mégis úgy érzem, hogy a teljesség, a tökéletesség számában (7. alkalom) repült az idő.

Szombaton a reggelit követően még ki-ki befejezte az évről-évre írt élménybeszámolós füzetbe a jegyzetelést, felragasztotta cetlijét az „Üzenetek Istennek" táblára és kattant a zár a szobaajtókon. Eltelt. „Jövőre, Veled, Ugyanitt!"

Szívem csendben az Úrra figyel, ki segít :/:
Szívem csendben az Úrra figyel.

Áldás, Békesség Testvéreim!

Talum György

Galéria

Csendesnapok 2014 Bibliatanulmány Bibliatanulmány Bibliatanulmány Bibliatanulmány Bibliatanulmány Esti áhitat Mécsesgyújtás Esti áhitat Csendesnapok 2014 Csendesnapok 2014 Csendesnapok 2014 Csendesnapok 2014 Csendesnapok 2014 Csendesnapok 2014 Csendesnapok 2014 Dóri ajándékai Kreatív műhely Csendesnapok 2014 - Mindenki együtt Esti áhitat Esti áhitat Csendesnapok 2014 Csendesnapok 2014 Csendesnapok 2014 Csendesnapok 2014 Csendesnapok 2014 Csendesnapok 2014 Csendesnapok 2014 Csendesnapok 2014 Csendesnapok 2014 Esti áhitat Kreatív műhely Kreatív műhely Csendesnapok 2014 Csendesnapok 2014 Csendesnapok 2014 Csendesnapok 2014 Csendesnapok 2014 Csendesnapok 2014 Csendesnapok 2014 Csendesnapok 2014 Kreatív műhely Kreatív műhely Kreatív műhely Kreatív műhely Esti áhitat Esti áhitat Esti áhitat Esti áhitat Köszönettel Bellai Zoltán főtanácsos úrnak Az aláírt munkafüzet