Várpalota-Pétfürdői Református Egyházközség Honlapja

Szeretem… Zselickisfaludot

2015-10-06 21:47:00 / Lukátsné Orovicz Piroska

A legtöbben nem is tudják, hogy hol van Zselickisfalud. Vannak, akiknek csak egy, a városok nyüzsgésétől kissé félreeső nyugodt, csendes kis falu a Dél-Dunántúlon valahol a Zselici hegységben. Talán vannak, akik azt is tudják, hogy ez a térség az ország legkevésbé fényszennyezett területe. De számomra sokkal többet jelent egy helységnévnél.

A zselickisfaludi csendes napok viszont az én életemben a „világtól legszennyezetlenebb" időszaka. Szűk egy hét, amit mindig augusztus első hetében, immár az idén nyolcadik alkalommal tölthettünk gyülekezetünk jó néhány tagjával együtt, részesedve abban az elmondhatatlan lelki élményben, amely úgy hatott rám, mint egy lelki „szteroid kúra".

A templom mögötti parókiának, a táborozó csoportok fogadására kialakított területén tölti gyülekezetünk 20-30 fős kis csoportja ezt az egy hetet. Két kis nevelt gyermekemmel együtt 2011.-ben csatlakoztam először hozzájuk. Hamar szembesültem azzal, hogy ez az egész idő nem csupán nyaralásról, táborozásról, hanem valami sokkal többről szól. Olyas valamiről, amit sehol máshol nem kaphatok meg: például az öreg kúria-szerű parókia tornácán a kellemes, sokszor éjszakába nyúló beszélgetésekkel, az esti séták során a csillagos ég alatt, a foci- vagy a ping-pong meccsek hevében, vagy épp a kreatív műhelyben ajándék készítés közben. Itt közelebb kerülhetünk egymáshoz azokkal a testvérekkel, akikkel vasárnaponként együtt imádkozunk, hallgatjuk az igét, és együtt dicsérjük Urunkat énekkel.

Bagó András presbiter alkotása a 2015-ös kreatív műhelyből

A különböző alkalmak, mint a reggeli áhítat, a délelőtti bibliatanulmányozás, ahol egy-egy bibliai történet kapcsán felmerülő jó néhány kérdésre közösen keressük a választ, meghallgatjuk egymás sokszor igen értékes, építő hozzászólását, hitünket és a közösségünket is építik. Az esti áhítatok a kis templom meghitt csendjében, az imádságok, a közös éneklés, az elcsendesedések, meditációk mind-mind segítenek Istenünkhöz közelebb kerülni. Ezt csak fokozza a szép, csendes, nyugodt, természeti környezet, ahol nincs se TV, se rádió, se celebek, se politika, se a világ hírei.

Évről-évre mindig ugyanaz, és mindig egészen más. Több új dolog is van, ami előzőleg nem volt. Aki már részt vett ezen az egy héten, az tudja ezt. Számomra mindegy, hogy rekkenő 40 fokos hőség van, vagy éppen egész héten égszakadás. Nem számít az időjárás. Kedvünket nem befolyásolja.

Kiváló alkalom ez együtt élni olyan testvérekkel, akikre felnézhetek, akiket csodálok a hitükért, akiknek Jézus az életük része, fő meghatározója. Sokat tanulhatok tőlük tisztességet, hitet, hálát, alázatosságot, türelmet, szeretetet. Jó úgy hazatérni, hogy egy kicsit ők lettem. Feltöltődve Szent Lélekkel, lélekben, hitben megerősödve, minden évben más emberként térhetek haza.

Hát ezért szeretem Zselickisfaludot.

Bagó András
presbiter