Veszprémi Református Egyházmegye

A veszprémi gyülekezet virágvasárnapi hétvégéje

2013-04-12 11:47:43 / Rásky Miklós

Írta és beküldte: Závodi Zsuzsanna lelkipásztor

 

A veszprémi gyülekezetből egy kisebb csoport, gyermekekel együtt több mint húsz fő imádkozni, prófétai módon böjtölni vonult vissza Balatonfüredre a Siloám Misziói Otthonba március 23-24-én.

A két napos csendesség közösségileg és az imádság csendjében is a feltámadás csodája felé fordította lelkünket és értelmünket.

Szombat délelőtt Szabóné Berecz Zsófia és Závodi Zsuzsanna lelkészek vezetésével a készenlétről, az éberségről beszélgettünk a Gecsemé kerthez kapcsolódó jézusi felhívás alapján. „Legyetek éberek!" Külön öröm volt, hogy személyes, őszinte vallomásokat hallgatott meg a csoport arról, hogy miért nehéz kitartani az imádságban, hitbeli elköteleződésben. Milyen fontos a csendes, szótlan kísértéseknek ellenálni! Isten mindig mutat nekünk olyan csendes „kerteket", ahol nemcsak megkísértés van, hanem imádság, Jézussal való közösség is.

Délután Péntek László nyugalmazott esperes előadása a húsvéti esemény egyedülálló voltáról és a feltámadás rendjéről szólt. A feltámadás jelentősége abban áll, hogy ez számunkra is „visszajelzés" az Atya részéről, hogy Ő elfogadta Jézus Krisztu áldozatát - mondta az előadó. A halál témája minden embert fogalkoztat. Az őszinte beszélgetés során a nehéz témák, tévhitek is előjöttek, kiderült, hogy milyen sok titok, reménység él bennünk a fetámadás eseményéről. Kérdések hangzottak el a cselekedetek és a kegyelem általi üdvösség feszültségéről, a halott „lelkekről", az örök élet fogalmáról, és az univerzális üdvösség tanításáról is. Jézus példája nemcsak arra példa, hogy Ő visszatért az életbe, hanem általa lehet reménységünk a halál legyőzésére, és az örök életre.

***

***

***

A gyermekek kézművesség keretében, játékokkal készültek hitoktatóik ötletes vezetésével húsvét ünnepére.

Az esti órákban gyeremekek és felnőttek közösen tartottak imaközösséget, modtak zsoltár-imádságokat.

Közös imádságunk volt:

Légy velünk, Urunk,

nyomasztó csendekben

és csendes sarkokban,

Segíts, hogy világosság elgyünk a sötét világban!

Lámpás, amely bátran fénylik

mindenki körében!

Majd hagyományainkhoz híven aktivity partira került sor.  A virágvasárnapi hétvége úrvacsorával, Jézus vigasztaló szavaival, közös étkezéssel fejeződött be.

Závodi Zsuzsa