Veszprémi Református Egyházmegye

Vidám vetélkedő Papkeszin - a Magyar Népmese Napján

2013-10-08 07:25:05 / Rásky Miklós

Írta és beküldte:Stelczné Kurucz Éva igazgatóhelyettes

 

A Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére 2005 óta - Benedek Elek születésének az évfordulóján - rendezik meg országosan a Magyar Népmese Napját. Ehhez a mozgalomhoz csatlakozott 2013. szeptember 30-án a Papkeszin működő Bocskai István Református Általános Iskola pedagógus- és diákkara. Ezzel méltóképpen tisztelegve nemcsak Benedek Elek nagysága, hanem a magyar mesekincset szívén viselő mesegyűjtő, mesemondó, idős és fiatal előtt, akik képviselték és ránk hagyták nemzetünk akár több évszázados gazdag és ízes szókincsét, formagazdagságát, mesevilágát.

 

Ezen a jeles napon mesevetélkedőre invitálta a Bocskai Református Általános Iskola a közelben lévő református iskolák tanulóit, hogy együtt tegyék emlékezetessé Magyar Népmese Napját. Ennek kísérő rendezvénye Horváth Márta bábművész interaktív kiállításának megnyitója volt.

***

***

 

A meseversenyre hat iskola csapata nevezett be. Jöttek Litérről, Balatonfüredről, Enyingről, Csajágról, Balatonfőkajárról, és természetesen Papkesziről is versengő gyerekek.

Négy főből álló csoportokat kellett alkotni, amelynek tagja egy 3. osztályos, egy negyedikes, egy ötödikes és egy hatodikos tanuló volt.

A vendéglátók nagy szeretettel fogadták a kis csapatokat és kísérőiket, majd bevezették őket az egyik meseszerűen feldíszített terembe, ahol rövid eligazítás után megkezdődött a vidám vetélkedés. A versenyt szervező Stelczné Kurucz Éva igazgatóhelyettes tanárnő bemutatta a zsűri tagjait: Steinbachné Cenkvári Klára hitoktatót, aki egyben a zsűri elnöke is volt, Perus Zsuzsanna Cimbora nagykövetet, Kuti Gézát, a Veszprémi  Református Egyházmegye esperesét

Nagyon kellemes délutánt töltöttünk együtt. A vetélkedő során minden csapat becsülettel helytállt, de a jók közül is a legjobbak könyvjutalomban és oklevélben részesültek.

***

***

 

Első helyezést értek el az enyingi Tinódi Lantos Sebestyén Református Általános Iskola tanulói: Mátyás Réka, Albert Franciska, Knapich Botond és Zsoldos Szabolcs.

Második helyezést ért el a litéri Református Általános Iskola csapata: Rada Kinga, Pass Kinga, Varga Kristóf, Babai Rózsa

Harmadik helyen végzett a Csajági Református Iskola balatonfőkajári  csapata, Zuger Fruzsina, Orsós Balázs, Imrovick Renáta, Takács Balázs részvételével.

Senki nem ment haza üres kézzel, a közös délután emlékére minden tanuló névre szóló emléklapot és bibliai idézetet tartalmazó könyvjelzőt kapott ajándékba.

Minden iskolának és a zsűri tagjainak köszönjük, hogy elfogadták meghívásunkat. A viszontlátás reményében bízunk abban, hogy kezdeményezésünkből hagyományt teremthetünk, s újra találkozunk jövőre itt, a Bocskai István Református Általános Iskolában.

 

Stelczné Kurucz Éva igazgatóhelyettes,  Seregélyesné P. Szabó Ilona magyartanár