Veszprémi Református Egyházmegye

Előadás a Magyar Református Gyermekvédelmi és Nevelőszülői Hálózatról

2009-12-22 20:16:29 / Rásky Miklós

Balatonalmádi-Vörösberény, 2009. december 17 18:00

„Aki az ilyen kisgyermekek közül egyet is befogad az én nevemért,
 az engem fogad be; és aki engem befogad, az nem engem fogad be,
 hanem azt, aki engem elküldött." (Mk. 9:37)

Különleges előadásnak adott helyet a vörösberényi református gyülekezet.  Horváthné Váradi Ildikó református diakónus, a Magyar Református Gyermekvédelmi Szolgálat Nevelőszülői Hálózat országos szakmai koordinátora ismertette a hálózat munkáját a környékről érkező érdeklődőknek.

Az elmúlt rendszerben, ötven évet váratott magára,  míg végre lehetőséget kapott az egyház arra, hogy vészhelyzetből kimenekített gyermekeknek új esélyt, családot, biztonságot adjon. A lehetőség azonban nem lett volna elég önmagában. Kellett valaki, akinek szívügye a gyermekek megmentése, akinek szívügye, hogy az egyház betöltse hivatását ezen a területen is. Horváthné Váradi Ildikó személyében találta meg Isten ezt az összekötő láncszemet, és vállára tette egy ország nevelőszülői hálózata vezetésének minden munkáját, ezzel járó nehézségeit, de a sikerekkel járó örömét is. Faust Gyula vörösberényi lelkipásztor ajánlotta fel ezúttal a teret ahhoz, hogy ezzel az előadással is ez a lánc tovább épüljön.

 

Otthonukat elvesztett gyermekek, sokadik nevelőszülőnél bántalmazott gyermekek sorsával ismerkedhettünk meg. 3-4-5 éves gyermekek, akik félnek beleélni magukat abba, hogy valódi szeretetet, otthont, családot találtak. Kisgyermekek, akik nem tudják még felfogni, hogy nem éheznek, van mit enni, nem kell most megenni mindent, amit látnak, mert holnap is lesz. És gyermekek, akik már 4-5 otthon eltöltött hónap után átkarolják szerető nevelőanyjukat. Jézusról énekelik, hogy otthont találtak Nála.

 

Megismerkedhettünk az intézmény működtetésének kihívásaival is. A sorozatos érdekellentétek, a visszaélések okozta politikai harcokkal, és azzal, hogy mindig akad egy-egy elhívott ember, aki jókor jó helyen van ahhoz, hogy továbbvigye az ügyet, megoldjon egy-egy nehézséget. Így csatlakozott a segítők sorához az elmúlt napokban a veszprém megyei Missziói Központunk vezetője, Bikádi László hajmáskér-sólyi lelkipásztor is, aki a nevelőszülők képzésének megszervezésében tudott hatékony segítséget nyújtani.

 

Mára országosan 55 családban, 110 nevelőszőlőnél 77 gyermek kapott lehetőséget az emberi életre. A hálózat alapelve Krisztus követése a személyválogatás nélküli felebaráti szeretet gyakorlásában. Mindent megtesznek azért, hogy a gyermekek mindent megkaphassanak, amit normál körülmények között megkaphat egy gyermek. Ezen felül számos eszközzel segíti a nevelőszülők szolgálatát: tehermentesítéssel, szabadidős programokkal, ruhanemű osztással, esetenként gyermekbútorok beszerzésével. A hálózat adta személyes kapcsolatok lehetővé teszik a tárgyi eszközök egymás közti cseréjét, ahogyan éppen a gyermekek életkora adja. Úszásterápia, gyógypedagógus, pszichológus, táboroztatás segíti a gyermekek fejlődését, gyógyulását.

 

A nevelőszülők kiválasztása részletes szakmai szempontok alapján történik, és soha nem téveszti szem elől, hogy a diakónia elsődleges feladata Krisztus szeretetének közvetítése. Olyan embereket keresnek, akik aktív tagjai egy-egy gyülekezetnek, és lelkipásztoruk ajánlása garantálja, hogy jó, szerető kezekbe kerül majd a gyermek.

 

Nagy feladat, és az előadás végére úgy éreztem, egy valódi csodának lehettem szemtanúja. Igazi karácsonyi csodának, a Születés csodájának.  Megszületett egy intézmény, ami már most életeket ment, de az is látható, mivé nőheti ki még magát a jövőben. Nekünk az a feladatunk most, hogy odaálljunk mellé, és ki-ki saját erejével, ott, ahol tudja, tegye hozzá azt, amije van.

 

Hiszen még ránk vár 5000 gyermek, óráról órára várva a szabadulást.

 

Magyar Református Gyermekvédelmi Szolgálat - Nevelőszülői Hálózat

Fenntartó: Magyarországi Református Egyház

                Cím: 1146. Budapest, Abonyi u. 21.

Működtető:  Magyarországi Református Egyház Szeretetszolgálati   Iroda

                Cím: 1146. Budapest, Hungária krt. 200.

                Székhely:  1146. Budapest, Hungária krt. 200.

Országos irányítás: Koordinációs Iroda:

                Cím:  4026. Debrecen Füvészkert u. 4. II. em..

                Tel: 06/ 30/ 482 5850

                E-mail: reformatusgyvedelmiszolgalat@gmail.com
Országos szakmai koordinátor: Horváthné Váradi Ildikó
                református diakónus , intézményvezető
                Tel: 06/ 30/ 841 0907

Megbízott szakmai vezető:  Laczkó Ibolya ( Tiszántúl )

                Tel: 06/30/522-5518

Nevelőszülői tanácsadó: Kocsevné Kenyeres Gyöngyi (  Pest - megye, Dunántúl)

                Tel: 06/30/502-3439

Hálózatépítési referens: Bodonyi Norbert

                Tel: 06/30/834-2265