Magyaralmási Református Egyházközség Honlapja

Aktualitások - Hírek

Főoldal / Hírek

Generális vizitáció Magyaralmáson

Polgár Tibor / 2019-09-24 07:14:40

 

 

Ünnepi istentisztelet 2019. szeptember 22-én

tovább

Szeptemberi körlevél

Polgár Tibor / 2019-09-14 08:14:59

 

tovább

Magyaralmási ifi-élet

Polgár Tibor / 2019-09-10 09:27:41

 

 

Az ifisekkel elő szoktunk adni minden ünnepen egy rövid műsort a gyülekezet előtt. Krisztus feltámadásának ünnepén is játszottunk egy pantomim színdarabot, mely arról szól, hogy Jézus a mindennapokban használt álarcaink nélkül is szeret minket. Erre a műsorra minden szombaton az ifi alkalmakon készültünk. A darabot együtt választottuk ki és adtuk elő. A csoport összes tagja játszott a színdarabban és mindenki azt a szerepet választotta, amely tetszett neki. Nagyon jó, hogy nemcsak a gyülekezetnek mutathattuk meg ezt a darabot, de mi is tanultunk az előadásból és megbeszéltük együtt, miről is szól.

 

 

Minden tanítási szünetben az ifisek összes tagja összejön és beszélgetünk. Április 22-én is így történt. Az együtt étkezés örömével gyűltünk össze és a már megszokottakhoz híven szalonnát sütöttünk és virslit grilleztünk. Most az átlaghoz képest kevesebben vettünk részt, de összetartva és kitartóan ügyködünk az ifi fejlődéséért. Az imádság és az étkezés után a játék vette át a szerepet. Az ifi partikból kimaradhatatlan a sport, így egész éjszaka játszottunk, pingpongoztunk, fociztunk. Nagyon jól éreztük magunkat! Köszönjük a lehetőséget a gyülekezetnek és Tiszteletes úrnak, hogy megszervezhettük és átélhettük ezt a hajnalig tartó együttlétet. Valamint szeretnénk megköszönni Varga Lajos bácsinak, hogy fáradságot nem kímélve sokadszor is "vigyázott" ránk.

 

 

A Magyaralmási Katolikus Egyházközség minden éven rendez május 1-jén hittanos fiataloknak egy focikupát. Ebben az évben meghívtak minket is, hogy képviseljük a magyaralmási reformátusokat. A csapat hamar összeállt: Polgár Hanna, Kun Virág, Viniczai Dorottya, Polgár Illés, Viniczai Barnabás, Dezső Tamás, Titli Tamás és Palkovics Áron személyében. Felkészítőnek barátunkat, Ruzsinkó Dánielt kértük meg, aki örömmel segített. A csapatunkat MIFI-nek neveztük el. Ez a név a magyaralmási ifi összevonásából született. Egyedi mezt is készítettünk, amire a csapattagok neve mellé református jelképünk, egy kehely is került. Lelkesen készülődött a csapatunk a nagy mérkőzésre, gyakoroltunk, taktikai megbeszéléseket tartottunk. A katolikus testvérek örömmel fogadtak bennünket. Nagy izgalommal léptünk pályára, ahol velünk együtt 11 csapat vett részt. A meccsek jó hangulatban zajlottak, hajtott minket a tettvágy. Szurkolóink lelkesen buzdítottak a pálya széléről. Minden erőnket beleadtuk és a végére megállapíthattuk, hogy nagyon igaz a mondás: a részvétel a fontos!

 

 

Polgár Hanna Zsófia, Viniczai Barnabás és Dezső Lotti

tovább

Nyári bibliahét Magyaralmáson

Polgár Tibor / 2019-08-12 12:30:42

 

 

2019 júliusában is megrendezésre került Magyaralmáson a nyári bibliai napközis tábor. A hét témája Az egyetlen út volt, a Vasárnapi Iskolai Szövetség öt evangélizációs anyaga. Olyan bibliai történeteket tanultunk, amelyekben a szereplőknek csak egyetlen egy útja maradt, Isten szerint cselekedni.

 

Ahogy Ábel csak egyetlen úton tudott Istennek tetsző áldozatot vinni, ahogy a tékozló fiúnak egyetlen lehetősége maradt, azaz hazamenni az atyjához, ugyanúgy Naámánnak is egyetlen útja volt meggyógyulni, mégpedig az, hogy tegye amit Elizeus mond neki. Péterért sem tehetett többet, csak egyet, a gyülekezete: imádkozott. Sámuel történetéből pedig megtanultuk, hogy egyetlen út lehetséges számunkra is, ha halljuk Isten szavát, tovább kell adnunk.

 

Csodálatos volt átélni Isten közelségét! Láthattuk, ahogy hívogatja a gyerekeket, ahogy munkálkodik bennük. Láthattuk, ahogy gyermekek fogadják be az Urat a szívükbe! Milyen ereje van Isten éltető szavának! Köszönjük, hogy segítőink, akik idejüket, erejüket, kezüket szánták oda Istennek, lehetővé tették, hogy a gyerekek felejthetetlen hetet töltsenek a református templom udvarán! Köszönjük a sok finomságot az asszony testvéreknek! A sok természetbeni és anyagi támogatást! Köszönjük az ifisek odaadó szolgálatát, akik minden nap korábban jöttek, hogy rendbe tegyék az udvart, hogy előkészítsék a játékokat, hogy kis jelenettel szolgáljanak a gyerekeknek! Köszönjük a lelkes konyhai munkatársaknak, hogy odafigyeltek ránk, hogy mindig legyen innivalónk és ennivalónk! Köszönjük a kreatív felelősöknek, hogy sose volt unatkozó kisgyerek, mert mindig kínáltak valami izgalmasat számukra! Köszönjük a csillámtetkót, arcfestést, nyuszi és bari simogatást! Köszönjük a tárgyi tanítást, hogy mindeneknek mindenné lehettünk, hogy így is megmutathattuk Isten üzenetét! Köszönjük az aranymondás tanítást és az ismétlő játékok levezetését! Köszönjük az éjjeli őrséget, hogy a sátorozáskor mi békésen aludhattunk, mégis mindenki biztonságban volt! Köszönjük a kirándulás megszervezését és lebonyolítását! Annyi mindenért vagyunk hálásak! Mert tudjuk, hogy mindez Istennek tetsző ajándék volt!

tovább

Perelj, Uram! - beszámoló gyülekezeti színházlátogatásról

Polgár Tibor / 2019-05-30 07:46:48

 

 

Május 25-én szombaton a székesfehérvári Vörösmarty Színházban Sobor Antal: Perelj, Uram! című történelmi drámáját nézhettük meg gyülekezetünk 36 tagjával.

 

Igaz történet alapján íródott a mű, hiszen a csákberényi katolikus pap Manszbarth Antal és Szikszai János református lelkész Isten szolgálatában lévő két ember népéért kiálló, példamutató jellemére és mártír halálára méltán és büszkén emlékezhetünk.

 

A színészek játéka teljesen visszaadta az akkori helyzetben lévő osztrák zsoldosok rémuralma alá került csákberényi emberek félelmét, aggódásait, akik hősiesen védték a szabadságukat és igazságukat, miközben végig kellett nézniük a két lelkész láncban való elhurcolását, és később a halálhírüket kellett elfogadniuk.

 

 

Személyes megélésem, gondolatom a műhöz csupán néhány mondat: csákberényi gyökerekkel rendelkezem, de nem igazán ismertem az ő tragédiájukat, így kíváncsi voltam az előadásra. Megmondom őszintén, lenyűgözött a mű valóságtartalma, tragikuma, a színészek játéka, a szavak ereje, az Istenhez való hűség, és még ha tiltva volt is, az előadás végén megszólaló harangszó. Köszönöm a lehetőséget, hogy elmehettem és megnézhettem, és mindenkinek ajánlom, ha tehetik nézzék meg az előadást vagy olvassák el a könyvet!

 

 

Szabó-Németh Gertrúd

 

tovább

Húsvéti köszöntő, ünnepi alkalmaink

Polgár Tibor / 2019-04-12 06:51:28

 

tovább