Magyaralmási Református Egyházközség Honlapja

Aktualitások - Hírek

Főoldal / Hírek

Gyermek-istentisztelet 2021. január 10.

Polgár Tibor / 2021-01-15 16:03:56

 

Kedves Gyerekek!

 

Énekeljetek velem egy éneket! Ez volt nekem is a kedvencem, amikor kicsi voltam!

 

 

Ugye, milyen jó, hogy ma is felébredtünk? Ugyan elolvadt a tegnapi hó, de milyen jó, hogy nagyot hógolyózhattatok! Csuda édesek voltatok, ahogy hemperegtetek, sikoltoztatok örömötökben! Mennyei Atyánk is boldog volt, hogy látta a ti örömötöket! A mai napon Jézus pici korából hoztam nektek egy történetet!

 

Amikor Jézus nyolc napos lett, elvitték őt szülei a templomba, és a Jézus nevet adták neki, ahogy az angyal nevezte őt, amikor Józseffel beszélt. Tudjátok, a szüleitek adták nektek is a ti neveteket. Kérdezzétek meg anyát, apát, mit jelent a nevetek! Az enyém, az Edit azt jelenti vagyon, harc, örökség, öröklött birtok. Egy kicsit igaz is rám mindegyik. Jézus neve azt jelentette, hogy SZABADÍTÓ, a MEGVÁLTÓ. És minden betűje igaz volt Jézusra! Ő azért jött, hogy megszabadítson minket bűneinkből. Körül is metélték, ami egy szertartás volt, hogy azzal is kifejezzék, Istenhez tartozik, Neki szentelik. Bemutatták őt Istennek.

 

Volt ott egy öreg bácsi, Simeonnak hívták, nagyon istenfélő életet élt, egy igaz ember volt, aki sokat beszélgetett Istennel, olyannyira, hogy Isten egy csodálatos dolgot mondott neki: Nem halsz meg addig, amíg meg nem látod az Úr Krisztusát, a Megváltót, akire már nagyon-nagyon régen vártak az emberek. Ti ezt lehet, hogy nem értitek teljesen, de ahhoz tudnám hasonlítani, hogy apukátok, akit nagyon szerettek, elutazik, de nagyon sok időre, és szinte már alig emlékeztek az arcára, de akkor egyszer csak jön egy üzenet, hogy hamarosan megérkezik. Gondolhatjátok, Simeon már nagyon öreg volt, nagyon sokat várt Jézus érkezésére, és akkor egyszer csak ott volt előtte, a kis Jézust karjába vette, és áldotta az Istent! Csak egy baba volt még a Szabadító, de Simeon tudta, hogy Őt várta, Ő lesz az, aki megszabadítja a világot bűneiből! Ó hányan lettek volna szívesen Simeon helyében! De sok próféta szerette volna Őt érinteni, Őt látni, de Simeonnak adta Isten ezt a nagy élményt! Simeon azt is tudta, hogy ez a kisbaba, ha megnő, nagyon nagy áldozatot fog hozni, életét adja majd értünk. El is mondta ezt Máriának, és Mária sokat gondolkodott ezen.

 

Volt ott egy asszony is, Annának hívták, egy profétanő volt, ami azt jelenti, hogy Isten sokszor megmutatta neki, mi fog történni a jövőben, vele küldött a népének üzeneteket. Sajnos fiatal korában meghalt a férje, és egyedül volt, de a szomorkodás helyett szolgált Istennek. Már 84 éve özvegy volt, de ezt az időt az Úrral töltötte: a templomba ment, imádkozott és böjtölt éjjel-nappal. Képzeljétek, amikor meglátta ő is a kis Jézust, hálát adott Istennek, és elmondta a jó hírt a többi embernek, akik már nagyon várták Jézus megszületését.

 

Ez a két öreg ember, Simeon és Anna nagyon boldog volt, hogy Isten Fiát láthatták, mert tudták, hogy beteljesedtek Isten ígéretei! Remélem, hogy közöttetek is vannak olyanok, mint Simeon, aki nagyon szeretett beszélgetni Istennel, aki igaz szívű ember volt, mert gyerekek is lehetnek ilyenek. A Szentlélek áldása van az ilyen időseken és fiatalokon, gyerekeken. És bizony, csodás dolgok történnek az ilyen emberekkel! És remélem, te is olyan leszel mint Anna, aki nem tartotta titokban, hogy látta a kis Jézust, hanem elmondta a jó hírt másoknak is! Mert tudjátok, ez a mi feladatunk is!

 

Imádkozzunk!

 

Köszönjük mennyei Atyánk, hogy elküldted Jézust! Köszönjük, hogy láthatjuk, hogy beteljesednek a Te ígéreteid! Szeretnénk mi is sokat lenni a Te templomodban, mint Simeon és Anna, ahol találkozhattak Veled. Segíts, hogy vége legyen ennek a vírusos időszaknak, hogy újra mehessünk mi is! Ámen

 

Képeken is megnézhetitek a történetet! Készíthettek templomot borítékból, amelybe beletehetitek a szereplőket és ti magatokat is, ha szerettek jönni gyerek-istentiszteletre! :)

 

https://hu.pinterest.com/pin/22518066863948450/

 

Vagy WC papír gurigára ragasztva a képeket, íme az agg Simeon és Anna!

 

https://hu.pinterest.com/pin/166140673736591273/

 

Áldott vasárnapot kívánok nektek!

 

Edit néni

 

A képek forrása: Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza oldala

tovább

Istentisztelet 2021. január 10-én

Polgár Tibor / 2021-01-14 05:55:03

 

Kedves Testvéreink!

 

Istentiszteletünk felvétele megtekinthető

a következő képre kattintva:

 

tovább

Istentisztelet 2021. január 3-án

Polgár Tibor / 2021-01-09 07:33:54

 

Kedves Testvéreink!


Istentiszteletünk felvétele megtekinthető

a következő képre kattintva:

 

tovább

Istentisztelet 2020. december 31-én és 2021. január 1-én a magyaralmási református gyülekezetben

Polgár Tibor / 2021-01-07 20:51:04

 

Kedves Testvéreink!

 

Óévzáró istentiszteletünk felvétele megtekinthető

a következő képre kattintva:

 

 

 

Újévi istentiszteletünk felvétele megtekinthető

a következő képre kattintva:

 

tovább

Istentisztelet 2020. december 27-én a magyaralmási református gyülekezetben

Polgár Tibor / 2021-01-07 05:49:39

 

Kedves Testvéreink!

 

Istentiszteletünk felvétele megtekinthető

a következő képre kattintva:

 

tovább

Juhász Gyula: Karácsony felé - zenés feldolgozás

Polgár Tibor / 2020-12-31 05:03:34

 

A felvétel megtekinthető a következő képre kattintva:

 

 

Énekelnek: Szentes Ágnes és Káplár Gyula.

 

A felvételt Szarvas Huba készítette.

 

Köszönjük!

tovább

Karácsonyi istentiszteletek

Polgár Tibor / 2020-12-30 07:19:46

 

Karácsony esti istentiszteletünk felvétele megtekinthető

a következő képre kattintva:

 

 

Karácsony ünnep első napi istentiszteletünk felvétele megtekinthető

a következő képre kattintva:

 

 

Karácsony ünnep második napi istentiszteletünk felvétele megtekinthető

a következő képre kattintva:

 

tovább

Pantomim az ifisek előadásában

Polgár Tibor / 2020-12-29 06:38:57

 

A felvétel megtekinthető a következő képre kattintva:

 

 

Köszönjük az ifisek szolgálatát!

tovább

„Szeretlek benneteket - ezt mondja az Úr.” (Malakiás könyve 1,2) - A Magyaralmási Református Egyházközség karácsonyi körlevele

Polgár Tibor / 2020-12-22 06:07:04

 

Kedves Testvéreink az Úr Jézus Krisztusban!

 

Az élő Isten, Akinek mindent köszönhetünk, ebben az ószövetségi próféciában biztosít minket arról, hogy szeret minket. Mindig is szeretett! Nagyon szép és bátorító ez az Ige, ha viszont megnézzük Igénk folytatását, a következő versben azt olvashatjuk, hogy Isten népe megkérdezi: Miből láthatjuk, hogy szeretsz minket? Abban az időben az élet nem volt könnyű, az emberek szívében többnyire közömbösség vagy neheztelés volt Istennel szemben. Az emberek megszegték a mózesi törvényeket és a hitük megerőtlenedett. Malakiás könyvében az első prófécia így szól: Isten szeret benneteket, viszonozzátok Isten szeretetét és ne kérdőjelezzétek meg az Ő kijelentését! Testvéreink! Vannak olyan idők, amikor Isten népéhez hasonlóan mi sem értjük pontosan az Úr útjait. A jelenlegi helyzetünkben is, amikor a körülmények mostohábbnak és nehezebbnek tűnnek, mint amire számítottunk, bizony előfordul, hogy mi is elbizonytalanodunk. De gondoljunk csak a karácsonyi történetre! Mária és József útjára, mikor a szülés előtti napokban nagy utat tesznek meg a népszámlálás miatt. Milyen nehéz lehetett, hogy József a szülővárosába megy haza, mégsem akadt hely számukra sehol. Sem a rokonok, sem a barátok otthonaiban, de még a vendégfogadóban sem, csak egy barlangistállóban volt számukra hely. Teljesen kiszolgáltatott helyzet, mégis ezekben az eseményekben ott ragyog az Isten dicsősége és az Ő ígéreteinek beteljesedése. Valóban, mint felkelő fény a magasságból, meglátogatja Isten szeretete a sötét világot, belehasít, beleszól a történelem eseményeibe az ígéreteit teljesítő irgalmas Isten. Akinek üdvakarata a nehéz időkben is halad előre a beteljesedés felé ezeken az eseményeken keresztül. Sőt még akkor is, amikor Egyiptomba kell menekülniük az újszülött Jézussal, Isten megtartó kegyelme, a gondviselés ott van a karácsonyi történetben, ahogy most a mi életünkben is, még akkor is, ha a koronavírus miatti járványhelyzet úgy tűnik, beárnyékolja az ünnepségünket és az örömteli találkozásainkat. Testvéreink! Isten nem változott meg, ma is szeretetével jön felénk, még ha nem is értjük pontosan mindazt, ami most történik velünk és körülöttünk a világban. Annak idején, mikor ez a malakiási Ige elhangzott, akkor sem értette Isten népe, ezért kérdezik az Urat: Miből láthatjuk, hogy szeretsz minket? Isten pedig válaszol: Én kiválasztottalak téged -ezt mondja az Úr. Az enyém vagy, veled vagyok, ne félj hát! Én vagyok Istened! Nincs ennél nagyobb vigasztalás és ok az ünneplésre. Testvéreink, velünk az Isten! Ő nem változott meg, bárhogy alakulnak is a dolgaink, Ő hűséges marad. Ezt soha ne feledjük!

 

Gondoljunk csak bele, mi minden történt gyülekezetünk rövid, néhány évszázados története során, voltak járványok és betegségek, gyász, fájdalom, verejték, vér és háborúk fegyverropogása, menekülés és visszatérés és mi mégis itt vagyunk Isten megtartó kegyelméből. Sőt őszintén reméljük, hogy az unokáink is ebben a templomban fogják majd az Urat dicsőíteni szabadításáért, és ők is itt kérik majd gyermekeik életére és házasságkötésükre Isten áldását. Reméljük, ők is itt találnak majd vigasztalást gyászukban és itt tesznek vallást ők is, gyermekeik is majd a Krisztusba vetett hitükről, és itt élik át könnyes szemmel Isten sebeket bekötöző jelenlétét és mindig megbocsátani tudó szeretetét az úrvacsorai közösségben ünnepeinken, mikor megteríttetik az Úr asztala. Reméljük, ők is átélhetik majd, amit mi is oly sokszor átélhettünk itt Magyaralmáson Isten hajlékában, hogy valóban velünk az Isten, Aki Jézus Krisztusban megmutatta, mennyire szeret minket! A pásztoroknak hirdetett karácsonyi evangélium ma talán aktuálisabb mint valaha: Ti azonban ne féljetek! Ne féljetek, örüljetek, mert hirdetek nektek nagy örömet, Üdvözítő született ma nektek, aki az Úr Krisztus, a Dávid városában.

tovább