Mezőföldi Református Egyházmegye

Aktualitások - Hírek

Főoldal / Hírek

Támogassuk a nélkülöző diákok iskolakezdését!

Polgár Tibor / 2018-08-18 05:39:25

 

A Kárpát-medencében több százezer olyan család él, akik hónapokig tartó spórolás után sem tudják beszerezni a megfelelő tanszereket és az iskolakezdéshez szükséges eszközöket. A Magyar Református Szeretetszolgálat már 10 éve segít, hogy a diákok számára a tanévkezdés valóban örömet jelenthessen.

 


 

Sokszor nem vagyunk tudatában annak, hogy egy nálunk lévő, már feleslegessé vált tárgy máshol értékes, szükséges és nélkülözött darab lehet. Van, ahol nem az a kérdés, hogy melyik népszerű mesefigura szerepeljen az új hátizsákon, hanem az, hogy lesz-e egyáltalán használható iskolatáskája a gyermeknek. A nyár utolsó hónapjában újra aktuálissá válnak az iskolakezdéshez kötődő teendők, azonban számos család számára ez nem csak izgatott készülődést jelent, hanem – a szűkös anyagi körülmények miatt – nagy terhet is.

tovább

2018. szeptember 1-én Székesfehérváron országos református tanévnyitó istentisztelet lesz délelőtt 11 órától

Polgár Tibor / 2018-08-16 21:36:52

 

 

Idén a Kárpát-medencei tanévnyitó ünnepi istentisztelet


a székesfehérvári református gyülekezetben


a Széchenyi úti templomban lesz


szeptember 1-én délelőtt 11 órától,


melyre ezúton is mindenkit szeretettel várunk!

tovább

Ökumenikus istentisztelet

Polgár Tibor / 2018-08-15 12:51:12

 

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának tagegyházai és tagszervezetei ökumenikus hálaadó istentiszteletet tartanak államalapításunk és ezer éves történelmünk ünneplésének részeként az augusztus 20-i állami ünnep előestéjén.

 

Az istentisztelet augusztus 19-én vasárnap 18 órakor kezdődik Budapesten, a Szilágyi Dezső téri református templomban.

 

Igét hirdet Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke, valamint szolgálatot végez Erdő Péter bíboros és Bogárdi Szabó István református püspök, a Zsinat lelkészi elnöke.

 

A szertartáson részt vesz Bechara Boutros al-Rahi maronita pátriárka is.

 

tovább

A református hittankönyvsorozat legújabb kötetei

Polgár Tibor / 2018-08-09 20:30:04

 

Újabb állomásához érkezett a református általános iskolai hit- és erkölcstanoktatásban használt tankönyvek fejlesztése. A jogszabályi környezet 2017. évi változásait követve a felmenő rendszerben kivezetésre kerülő tartós tankönyvek és a hozzájuk tartozó önálló munkafüzetek helyett idén új munkatankönyvek összeállítását kezdte el a Református Pedagógiai Intézet.

 

 

A 2018/19-es tanév újdonságaként vehetik használatba az állami és egyházi iskolák első osztályos hittanosai az Isten tenyerén címmel megjelenő új munkatankönyvüket, amely a hagyományos tankönyv és a munkafüzet tulajdonságait ötvözi. További információk, tanári segédlet és betekintési lehetőség az RPI weboldalán: http://rpi.reformatus.hu/hittan-1-lapozo.

 

tovább

Köszönet az eddigi segítségért!

Polgár Tibor / 2018-08-08 07:30:36

 

Példaértékű összefogással gyűlnek az adományok a leégett nagydobronyi református cigány gyülekezet imaházának és óvodájának újjáépítésére. Komoly hiányt pótolt a térségben az intézmény, hiszen az ide járó gyermekeket telítettség miatt más óvodák nem tudják fogadni – ezért különösen is fontos, hogy az újjáépítés minél hamarabb megkezdődhessen.


tovább

A CEC részvétét fejezte ki a görög tűzvész kapcsán

Polgár Tibor / 2018-08-04 20:53:56

 

Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) levélben fordult a Görög Ortodox Egyház mellett a helyi reformátusokhoz is, részvétét fejezve ki a pusztító tűzvészben elhunyt vagy megsérült áldozatok családtagjainak.

 

A CEC ezzel a görög nép fájdalmában és gyászában is osztozni kíván, amelyik a halálos és pusztító erdőtüzekkel kényszerült szembenézni az Attikai-félszigeten. A katasztrófa okozta fájdalom súlyos, egész közösségek vesztek el, világszerte gyászolnak az áldozatok családjai és barátai.

 

„Csatlakozunk a vallásos emberek áldozatokért – gyermekekért, szülőkért és idősekért – mondott kitartó imádságaihoz szerte a világon, illetve mindazokért, akik megsebesültek, vagy még mindig eltűntként vannak nyilvántartva. Minden embert, akit súlyos veszteség ért, Isten kegyelmébe ajánlunk.

 

Ezzel a tragédiával Görögország ismét az emberiséget és a bolygónkat fenyegető veszedelmek célkeresztjébe került. A globális felmelegedés miatt egyre súlyosabb erdőtüzek a környezetet sújtó bűn és az ember okozta katasztrofális méretű klímaváltozással szembeni érdektelenség melléktermékei."

tovább

Lelkész tábor 2018

Polgár Tibor / 2018-08-01 07:51:53

 

A táborban van még hely, így ha van olyan lelkész család ismerős vagy szolgáló gyülekezeti család, aki szívesen jönne, jelezzétek!

 

Néhány hasznos és fontos információ a táborról:

 

Időpont: 2018. augusztus 13-18.

Érkezés és regisztráció augusztus 13. hétfő, 15.00-17:00 között!

Cím: Mártoni Tábor, Szigetszentmárton, Duna part – Felső utca 3.

(GPS: Sugár út 2.)

 

Tábori program hasonlóan az előző évekhez, délelőtt hosszabb igei alkalom és beszélgetés, délután szabadidő, este a vacsora után rövidebb alkalom. Mindkét alkalom alatt a gyerekeknek izgalmas külön programmal készülünk.

 

Téma: A Példabeszédek könyve a 21. században. Előadóról: dr. Schwáb Zoltán Magyarországon sokáig a MEKDSZ-ben dolgozott. 2007-2016 Durham-ben, Észak-Angliában élt. Az ottani egyetemen doktorált, majd tanársegéd volt. 2016 szeptember óta Londonban, a Spurgeon's College nevű baptista teológián tanít Ószövetséget.

 

Gyerekek:

0-3 éves babavigyázás - Beth és a hölgyek

4-11 éves ovi és iskola - Barnaka Gyuri és Szegő Réka

12-20 éves Ifi csoport - Borbás Réka

Az Ifis csoporttól kérjük, hogy hozzanak magukkal saját BIBLIÁT!

tovább

Újdonság! Válogatott kórusművek

Polgár Tibor / 2018-07-30 12:16:03

 

 

Gárdonyi Zoltán: Válogatott kórusművek

Hat letét énekeskönyvi dallamokhoz

Hat kórusmű

ISMN: 9790801670 51 9

A/4; 64 oldal; kartonált

tovább

Pásztor és juh

Polgár Tibor / 2018-07-26 09:12:31

 

"Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja a juhokért." János 10,11

 

 

Jézus a jó pásztor. De én ki vagyok?

Juh vagyok, akinek pásztorra van szüksége?

Juh vagyok, akinek pásztorra van szüksége.

Vajon ki az én pásztorom? Kire hallgatok? Ki vezet engem? Kinek a hangjára mozdulok? Jó hangot hallgatok?

A követés figyelem.

tovább

Tanulni kell a vezetést!

Polgár Tibor / 2018-07-20 07:09:17


Vezetőként rajtunk is múlik, hogy érzik magukat a beosztottaink a munkahelyen, a Szentírás pedig nagyon sok információt tartalmaz azzal kapcsolatban, hogy hogyan bánjunk az emberekkel, hogyan vezessünk egy közösséget – mondja Kőműves Zsolt. A Kaposvári Egyetem oktatóját a keresztény értékrendű vezetés néven szeptemberben induló, országosan egyedülálló szakirányú továbbképzésről kérdeztük.

 

tovább