Mezőföldi Református Egyházmegye

Aktualitások - Hírek

Főoldal / Hírek

REND - Református utca - Sáregresi Ref. Gyülekezet

Imre Enikő / 2022-06-24 11:05:11

Szeretettel osztjuk meg a kedves Olvasókkal, hogy a REND (Református Egyházi Napok Dunántúl) rendezvénysorozat második napján (július 02.) a Református utcában megtalálható lesz a Sáregresi Ref. Gyülekezet pavilonja.

Nagy öröm ez számunkra, és szeretnénk, ha egyházmegyénkből minél többen meg tudnák látogatni a Sáregresiek pavilonját.

tovább

REND-en fellépő mezőföldi csoportok (július 02. szombat)

Imre Enikő / 2022-06-24 10:20:45

Szeretettel osztjuk meg a kedves Olvasókkal, hogy a REND (Református Egyházi Napok Dunántúl) rendezvénysorozat második napján (július 02.) egyházmegyénkből 3 csoport mutatkozik be a "Miénk a színpad"-on.

Nagy öröm ez számunkra, és szeretnénk, ha egyházmegyénkből minél többen részesei lennének a bemutatóknak.

 

A bemutatókat a következő időpontokban és helyszíneken tekinthetik meg:

Miénk a színpad - Tarczy Iskola

11:00 Vidám Tinódi - Enying

15:35 Él az Úr! - Soponyai és Kislángi Ref. Gyül.

 

 

Miénk a színpad - Ótemplom udvara

11:40 Dicsőítő dalok az Ászáf zenekarral - Mezőföldi Ref. Egyházmegye zenekara

 

tovább

Jöjjünk, örüljünk együtt az Úrban minél többen

Imre Enikő / 2022-06-24 10:17:09

Steinbach József püspök és Márkus Mihály esperes a Pápa Városi Televízión keresztül invitálta a dunántúli reformátusok nevében Pápa város lakosságát a Református Egyházi Napok Dunántúl programjaira.

 

A püspök elmondta, hogy az egyházkerület centrumában, Pápa belvárosában megrendezésre kerülő fesztivál nyitott minden felekezet, korosztály, érdeklődő számára, és szeretettel várják a város lakóit is. A rendezvényen 101 program lesz, nemcsak hagyományos egyházi alkalmakon lehet részt venni majd, hanem kiállításmegnyitók, könyvbemutatók, író-olvasó találkozók, komolyzenei és könnyűzenei koncertek is várják a látogatókat. Felhívta a város lakóinak figyelmét az ingyenes, sokakat vonzó élő koncertekre: Bagossy Brothers Company, Alma zenekar, Kaláka, Neumann Trió és Borbély Misi koncertje, 30Y, Aranyakkord. A programok több helyről is elérhetőek, programfüzet, plakátok, de az internetes felületekről is lehet tájékozódni: http://www.rend.hu/program/ ,https://www.facebook.com/refdunantul/http://refdunantul.hu/
Szólt Steinbach József az idei REND fő témájáról is: „Örüljetek az Úrban mindenkor!" (Filippi levél 4:4) „Ez aktuális kérdés napjainkban. Hogyan örülünk ma, minek örülünk, minek lehet örülni az életben, amikor a világ sok problémával küzd. Erre keresünk a REND alatt bibliai, teológiai feleletet, de számos más területről is érkeznek szakemberek, akik a saját megközelítésükből is körüljárják a témát Pápa város szívében. Kérjük, éljenek minél többen a lehetőséggel, jöjjenek, keressük együtt ebben a nehéz világban az öröm útját."

 

Márkus Mihály esperes arról szólt, hogy az előzetes felmérések szerint 3000-3500 református érkezik a városba július első hétvégéjén, ami örömteli. A sokaság jórészt a belvárosban fog mozogni, ezért egyeztetve a hatóságokkal arról született határozat, hogy szombaton és vasárnap lezárásokat kell eszközölni. Ezért kéri a megértést azoktól, akiknek ez esetleg problémát fog okozni. Az okozott kellemetlenségért talán kárpótolnak mindenkit a nagyszabású, neves előadók ingyenes koncertjei.
A lezárások a református templom körüli utakat, tereket érintik, valamint a Jókai utca egy részét, a Március 15-e teret, a Deák Ferenc utcát.

 

Forrás: http://www.refdunantul.hu/hir/mutat/23503/


tovább

REND – részletes programfüzet

Imre Enikő / 2022-06-24 10:15:02

A Dunántúli Református Fesztiválunk vezérigéjével hívogatunk mindenkit a dunántúli református napokra: „Örüljetek az Úrban mindenkor!" A háromnapos rendezvénysorozat programjairól részletes összeállítás készült, hogy mindenki előre ki tudja választani a számára érdekes előadást, fórumot, kiállítást, koncertet. Itt megtalálja a programfüzet online, letölthető formáját.

 

A programfüzet elején olvashatják Steinbach József püspöki köszöntőjét, valamint bemutatkozik a Pápai Református Egyházmegye és a Pápai Református Egyházközség is. A programok tallózásában könnyebbséget nyújt, hogy lehet idő, helyszín és műfaj szerint is keresni. Van még a füzetben énekREND is, itt az adott istentiszteleteken énekelt versszakok szövegét és kottáját találják. Került még a kiadványba egy segítő térkép és egyéb hasznos információk.

 

 

A füzet megtalálható lesz a rendezvény alatt, de már most is elérhető és letölthető:

A TELJES PROGRAMFÜZET

PROGRAMOK HELYSZÍN SZERINT

PROGRAMOK IDŐ SZERINT

PROGRAMOK TÉMA SZERINT

GYERMEKPROGRAMOK

"MIÉNK A SZÍNPAD" PROGRAMOK

 

Forrás: http://www.refdunantul.hu/hir/mutat/23500/

tovább

MEGHÍVÓ: Könyvbemutató a REND-en: Medgyasszay Vince püspök-esperes életéről szóló könyv bemutatója (07.02. 15.15 DREKTGY Könyvtár)

Imre Enikő / 2022-06-23 11:18:55

Kedves Olvasó!Szeretnénk a Mezőföldi Egyházmegye gyülekezeteinek figyelmébe ajánlani a Református Napok Dunántúl rendezvénysorozat egyik programját, melyen Medgyasszay Vince egykori mezőföldi esperes és dunántúli püspök életéről szóló könyvet mutatják be.

Medgyasszay Vince fél évszázadon keresztül szolgált a Mezőföldi Egyházmegyében, 1920-tól 1935-ig mezőföldi esperes volt.A program:

  • Szikla és Patak Medgyasszay Vince püspök életrajzi kötetének bemutatója
  • időpont: 2022. július 2. szombat, 15:15 óra
  • helyszín: Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei Könyvtár - olvasóterem (Pápa, Március 15. tér 9.)Számítanak a részvételünkre!

Legyünk jelen minél többen!


tovább

Beszámoló az egyházmegyei lelkészi csendesnapokról

Imre Enikő / 2022-06-20 13:23:07

Fenn a hegyen...

 

A Mezőföldi Református Egyházmegye lelkésztestülete 2022. június 13-15. között tartotta csendesnapjait Mátraházán a Református Üdülőben. Hétfőn este vacsorára érkeztünk meg 10 házaspár és 5 lekész. Kényelmes szálláson, finom ételekkel és gyönyörű környezetben tölthettük ezt a pár napot.

 

Az esti áhítat után Siteri Erika a Móri Pedagógiai Intézet vezetője tartott előadást Hivatásápolás és kiégésmegelőzés témában. A téma fontossága és aktualitása abból is kiderült, hogy késő éjszakába nyúló beszélgetések követték.

 

Szerda reggel az áhítat után vendégünk volt Dr. Járay Márton, aki nagy tapasztalattal és hatalmas szakmai ismerettel beszélt az azonos neműek közötti kapcsolatokról, az LMBTQI-ról. Ezen belül pedig arról, hogy a gyülekezetekben hogyan tudjuk kezelni az ellentétes véleményeket.

 

Ebéd után buszba ültünk és a Siroki várat látogattuk meg, amit egy nagyobb séta után értünk el. Betértünk Recskre, ahol a Rákosi rendszer leghírhedtebb kényszemunka tábora volt.

 

Az esti áhítat után kötetlen beszélgetés volt, addig, míg el nem kezdődött az Angol- Magyar futballmeccs. Nagy élmény volt számomra, amikor a lelkészek együtt énekelték a Himnuszt, a meccs előtt. A győzelem örömét csak egy gyermek születésének a híre emelte, amikor kollégánk Máté fia érkezéséről értesültünk.

 

Szerdán a reggeli áhítat után a Kékes-tetőre kirándultunk. Csodálatos táj tárult a szemeink elé a kilátóból. Az együtt töltött idő, a találkozások, beszélgetések nagy hatással voltak rám is.  Megállapítottuk, hogy szükség van arra, hogy néha elvonuljunk a hegyre, az Igével betöltekezzünk, épüljünk egymás hite által. Hordozzuk egymást imádságban.

 

Brunnerné Nemes Gyöngyi

 


tovább

Az Úrban való öröm – információk a REND programjairól

Imre Enikő / 2022-06-17 12:11:33

Kilencedik alkalommal rendezi meg a Dunántúli Református Egyházkerület a REND-et, ezúttal a Pápai Református Egyházmegye szervezésében, Pápán, Isten biztató üzenetével: „Örüljetek az Úrban...!" (Filippi levél 4:4) A házigazda egyházmegye esperesével, Márkus Mihállyal és a püspöki hivatal vezetőjével, Farkas Gergely egyházkerületi elnökségi tanácsossal beszélgetünk a programokról.


Részletek a tovább mögött.

tovább

Mindennapok spiritualitása - Dunántúli Református Akadémia

Imre Enikő / 2022-06-17 12:08:07

A Dunántúli Református Akadémia célja, hogy gyülekezeti tagoknak, érdeklődőknek közérthetően, de mégis tudományos alapossággal tanítást adjon hitünk alapvető kérdéseiről. Az idei, négyrészes sorozat központi témája: „Protestáns spiritualitás a 21. században".

 

Részletek a tovább mögött.tovább

„Örüljetek az Úrban...!” – REND 2022. július 1-3., Pápa

Imre Enikő / 2022-06-04 22:20:48

Kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a REND, a Református Egyházi Napok Dunántúl elnevezésű református fesztivál. Steinbach József püspökkel hangolódunk a kerület legnagyobb rendezvényére. A beszélgetésben szó lesz a rendről, REND-ről, az Úrban megélt örömről, múltról, jelenről és a jövőről.


 

Részletek a tovább mögött. tovább

Pünkösdi köszöntő

Imre Enikő / 2022-06-04 22:10:41

„Legyetek tehát Isten követői, mint szeretett gyermeki, és éljetek szeretetben, ahogyan a Krisztus is szeretett minket, és önmagát adta értünk „áldozati ajándékul, az Istennek kedves illatként."

/Efézus 5,1-2./

 

(A képen a magyaralmási templom belseje látható)

 

 

A Mezőföldi Református Egyházmegye lelkipásztorainak, gondnokainak, presbitereinek, gyülekezeteinkben élő testvéreinknek és minden olvasónak a Szentlélek Isten megújító kegyelmében gazdag Pünkösdi ünnepet kívánunk.

Az egyházmegye elnöksége:


 


tovább