Mezőföldi Református Egyházmegye

Aktualitások - Hírek

Főoldal / Hírek

Állásfoglalás az áprilisi országgyűlési választások előtt

Polgár Tibor / 2018-01-17 18:30:04

 

Tájékozódásra és szavazásra buzdítanak, ugyanakkor békességre és önmérsékletre kérnek mindenkit egyházunk vezetői az április 8-i választásokkal kapcsolatban.

 

Tisztelt Állampolgárok!

 

Kérjük, menjenek el szavazni! A Magyarországi Református Egyház arra buzdítja tagjait és minden jóakaratú magyart, hogy 2018. április 8-án éljenek választójogukkal és szavazatukkal járuljanak hozzá Magyarország jövőjének alakításához. A választójog nem volt mindig természetes, fontos értéknek tartjuk, hogy demokratikus országban élhetünk. Örömmel üdvözöljük, hogy külhoni magyarok is élhetnek választójogukkal.

tovább

Felvételi a Pápai Református Teológiai Akadémiára

Polgár Tibor / 2018-01-16 13:42:14

 

 

 

 

A 2018/2019-es tanévre Akadémiánk felvételt hirdet református teológia osztatlan mesterképzési szakra, katechéta-lelkipásztori munkatárs alapképzési szakra. Jelentkezési határidő: 2018. augusztus 17.

 

A 2018/2019-es tanévre Akadémiánk felvételt hirdet református hit- és erkölcstanoktatói szakirányú továbbképzési szakra. Jelentkezési határidő: 2018. augusztus 17.

tovább

Református egy százalék

Polgár Tibor / 2018-01-11 19:30:28

 

 

Személyi jövedelemadónk egy százalékát 2018-ban is felajánlhatjuk a Magyarországi Református Egyház társadalmi szolgálatának támogatására. Május 22. az idei határidő, a felajánlás visszavonásig érvényes.

 

Akár egyéni vállalkozók, akár magánszemélyek vagyunk, idén is adóbevallást kell benyújtanunk az előző évi jövedelmünkről. Befizetett személyi jövedelemadónk (szja) egy százalékával támogassuk egy református alapítvány, másik egy százalékával pedig egyházunk társadalmi szolgálatát!

 

Újdonság, hogy az idén benyújtott, egyházi egy százalékról szóló nyilatkozat újabb nyilatkozat beadásáig, vagy a nyilatkozat visszavonásáig érvényben marad, azt a 2018. évet követő években is figyelembe veszi a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

 

A kitöltött rendelkező nyilatkozatot benyújthatjuk adóbevallásunk részeként – vállalkozók február 26-ig, magánszemélyek május 22-ig – vagy attól függetlenül is: 2018. május 22-ig.

tovább

Elhunyt Tőkéczki László

Polgár Tibor / 2018-01-09 06:57:37

 

Elhunyt Tőkéczki László Széchenyi-díjas történész, a Dunamelléki Református Egyházkerület főgondnoka, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának tanszékvezető egyetemi docense. 66 éves korában, január 8-án hívta magához Teremtője.

 

Nem a tudomány, hanem a nép szolgálatát választotta – erről beszélt Tőkéczki László, amikor tavaly március 15-én Széchenyi-díjat vehetett át a köztársasági elnöktől. „Bár történésznek készültem és mindvégig tudományos pályán tevékenykedtem, még a rendszerváltás előtt meghoztam egy döntést: nem az egyetemi karrier a legfontosabb, hanem az ismeretterjesztés, a nép felvilágosítása. (…) Ez a munka soha nem érhet véget, mindig szükség lesz olyanokra, akik segítenek a magyar népnek megismerni múltjuk kevésbé ismert, eltorzított, eltagadott részleteit” – fogalmazott munkásságáról. A konzervatív gondolkodó a Parókia portálnak azt mondta: „Az igazság ugyanazért fontos, mint a szabadság. Az igazság tesz szabaddá, és a szabadság teszi lehetővé az igazság kimondását. A későbbiekben megbosszulhatja magát, ha az emberek nincsenek a tudás birtokában, vagy hazugságokat hordoznak magukban.”

tovább

Enyingi Tinódis Fúvósok erdélyi koncertkörúton vettek részt 2017. december 15-17. között

Polgár Tibor / 2018-01-08 11:22:53

 

 

Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy december 15-én Kolozsváron a református kollégium meghívására a Farkas utcai templomban adtak karácsonyi koncertet fúvósaink, melynek végén az iskola igazgatója (Székely Árpád) által vezényelt 50 fős kórussal közösen adták elő Ludwig van Beethoven: Isten dicsősége című művét.

tovább

Egyedül

Polgár Tibor / 2018-01-02 10:51:26

 

 

Egyedül vagyok. A változásokkal, a sok érzelemmel a lelkemben, a búcsúval, újrakezdéssel, valami lezárásával, nyitással az újra. Nehéz a lelkemet megérteni. Nehéz velem jönni az úton.

 

Egy-egy lépésre bekapcsolódik valaki, a maga módján, de aztán mennie kell, nem maradhat velem.

 

Saját magamnak is nehéz. Készen állni a feladatokra, és a lelkem lüktetését követni, kontrollálni.

 

Ilyenkor először emberekhez fordulok. Aztán csalódok. Bennük, hogy nincs idejük, nem értenek, nem jól reagálnak, és magamban, hogy ilyen helyzetbe hoztam magunkat, és hogy emberektől vártam a vigaszt, biztatást, tanácsot, megértést.

 

Aztán sajnálom magam kicsit. Vagy épp nagyon. Hogy nincs emberem. Megérkeznek a könnycseppek. Amik elhomályosítják a csalódást és elmossák, ami eddig utamba állt, kinyitják a lelkem Isten felé.

 

Hosszú folyamat ez, nehéz út. Mert az érzelmeim sokszor elzárják az utat Istentől. Ilyenkor nem félem az Urat, hanem félek Tőle. Félek, hogy csalódást okozok Neki, hogy nem szépen viselkedek és megbüntet. Emberi logikámmal, sőt leginkább gyermeki logikával tekintek ekkor a helyzetre.

tovább

Világimanapi előkészítő konferencia

Polgár Tibor / 2017-12-28 02:56:51

 

Elindult a regisztráció a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa Női Bizottságának világimanapi előkészítő találkozójára.

 

A 2018-as Világimanap témája: felelősségünk a teremtett világért. Március 2-án a suriname-i asszonyok „Mindaz, amit Isten alkotott, nagyon jó!" című konferencián a környezetvédelem fontosságára hívják fel a figyelmünket, a Teremtés könyvének 1,1-31. igeversei alapján.

 

Az eseményt előkészítő január 27-i alkalomra a szervezők szeretettel várják a helyi közösségek képviselőit, akik már regisztrálhatnak is az eseményre a szervezet honlapján.

 

A találkozóra felkészítő segédanyagok innen tölthetőek le.

 

Időpont: 2018. január 27. (szombat) 10.00-15.00 Helyszín: MEÖT Székház (1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 3.)

 

tovább

Ökumenikus Imahét 2018

Polgár Tibor / 2017-12-27 19:15:27

 

 

Kedves Testvérek!

 

Az Ökumenikus Imahét 2018. január 21-28. között lesz. Az imahét anyagát a karibi keresztyén testvérek állították össze, amelynek a központi igéje így hangzik: „Jobbod, Uram, dicső az erőtől…” / „Uram, a jobbod kitűnik erejével…” (2Móz/Kiv 15,6)

 

Az országos ünnepi nyitó istentisztelet a Szent István Bazilikában lesz 2018. január 21-én, vasárnap 19 órakor. Dr. Erdő Péter bíboros mond szentbeszédet és igét hirdet Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke. Az ünnepi liturgiában szolgálnak a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa tagegyházainak vezetői.

 

Mindenkit szeretettel várunk!

 

Steinbach József elnök

 

Dr. Fischl Vilmos főtitkár

tovább

KARÁCSONYI KÖSZÖNTŐ

Polgár Tibor / 2017-12-23 08:32:59

 

 

 

(A képen a székesfehérvári Széchenyi úti református templom látható.)

 

A Mezőföldi Református Egyházmegye lelkipásztorainak, gondnokainak, presbitereinek, gyülekezeteinkben élő testvéreinknek és minden olvasónak Krisztus szeretetében teljes Karácsonyi ünnepet, és Urunk áldásában gazdag Új Esztendőt kívánunk!

 

Itt szeretnénk megköszönni minden leköszönő és újraválasztott gondnok és presbiter testvérünknek azt a fáradhatatlan szolgálatot, mellyel Isten ügyéért fáradoztak gyülekezeteikben és azon kívül.

 

Az egyházmegye elnöksége:

tovább