Mezőföldi Református Egyházmegye

Aktualitások - Hírek

Főoldal / Hírek

Újdonság! Czeglédy Sándor: Jézus, segíts! Válogatott igehirdetések

Polgár Tibor / 2018-03-20 10:47:36

 

Megjelent a Magyar református igehirdetők sorozatunk második része. A kötet az igehirdető Czeglédy Sándort (1909–1998) mutatja be a mai olvasók számára, dr. Fekete Károly szerkesztésében. A prédikációkból, igemagyarázatokból is előtűnik Czeglédy Sándor meggyőződése: „Nem érdemli meg nevét az a teológia, amely elfelejti, vagy nem tudja, vagy nem akarja tudni, hogy »idegenek és vándorok vagyunk a földön«." „A teológiát nem lehet gettóban művelni; annak az egyháztörténet tanulsága szerint vállalkoznia kell arra, hogy beleilleszkedjék a kor kulturális kontextusába, megalkuvások nélkül, identitását megőrizve, de nem félelemmel és aggályoskodva, hanem a segíteni kész szeretet indulatával." Imádságos lelkületű írásmagyarázó volt. Ezt azzal is kifejezte, hogy igehirdetéseinek felső sorába mindig kiírta a kettős „JJ" betűt: Jesu juve – Jézus, segíts! Meggyőződése volt – ahogy J. S. Bachnak is –, hogy igei invenció, kreativitás és üzenet nincs Jézus Krisztus segítsége nélkül.

 

tovább

Előnyösebb lett a református mobilflotta

Polgár Tibor / 2018-03-16 06:47:02

 

Egyházi Ügyfélszolgálati Központ, azaz call-center jön létre a református mobilflotta ügyfeleinek ügyintézését segítendő, csökkentek a percdíjak, nőnek a mobilinternet-kapacitások, és a megvásárolható telefonok köre is bővül. Ezek fényében kijelenthető, eredményes tárgyaláson van túl a Magyarországi Református Egyház. A több mint tízezer református flottatagot az ügyfélszolgálati központ munkatársai keresik majd föl a következő hónapokban, hogy új szerződést kössenek velük.


 

tovább

Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést kapott Steinbach József püspök

Polgár Tibor / 2018-03-15 20:34:09

 

Nemzeti ünnepünkön az egyházkerület közösségei érdekében végzett elhívatott lelkészi szolgálata, valamint széleskörű oktatói és publikációs tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést vehette át Áder János köztársasági elnöktől Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke.


 

 

Forrás: www.refdunantul.hu

tovább

Szólótáncverseny Székesfehérváron

Polgár Tibor / 2018-03-14 14:09:41

 

 

Immár hatodik alkalommal rendezték meg – az Alba Regia Táncegyesület által szervezett – a Mezőföld Virágai elnevezésű szólótáncversenyt Székesfehérvárott. Négy lelkes, kiváló néptáncosunk képviselte az iskolát. Kiss Gábor tanár úr kiemelte, hogy a zsűri csak jót mondott a produkcióinkra, újra sikerült kiváló eredménnyel zárnunk ezt az eseményt. A Tinódit képviselő táncosaink: Méreg Fruzsina, Méreg Míra (2. osztály) és Laczkó Borbála, Molnár Verona (8. osztály). Köszönjük a lányoknak és Gábor bácsinak is a szereplést, büszkék vagyunk Rátok!

tovább

Bibliai HONFOGLALÓ - a Titus Hitéleti Alapítvány nyári táborfelkészítő konferenciája Székesfehérváron

Polgár Tibor / 2018-03-13 09:15:09

 

 

A 2018-as nyári gyerekhetek anyagának a címe: Bibliai HONFOGLALÓ - a Józsué könyve alapján. Részletek kérhetők a titus@titus.hu e-mail címen, vagy a 30/9726082-es lelkészi flottás telefonon, ill. a 42/233-103-as számon. Az anyag megrendelhető 30/9726082-es telefonon.

 

A Titus Hitéleti Alapítvány nyári táborfelkészítő konferenciájának helyszíne és időpontja 2018-ban Mezőföldön a következő:

 

Május 4. péntek 14 óra Székesfehérvár Ref. Egyházközség Gyülekezeti terme

 

(8000 Székesfehérvár, Széchenyi u. 16.)

 

A regisztrációhoz kattintson ide

 

 

A regisztráció díja: 3 000 Ft/fő.

tovább

VAKÁCIÓS BIBLIAHÉT BEMUTATÓNAP 2018

Polgár Tibor / 2018-03-08 06:13:25

 

 

Kedves Lelkipásztorok, Hitoktatók és Gyülekezeti Tagok!

 

Az idei Vakációs Bibliahét „Állati küldetés!” című tábori anyagát a Dunántúli Régió munkacsoportja készítette el sok-sok önkéntes munkaórát áldozva a gyermekek javára.

 

Bemutatónapra BALATONFENYVESre várunk minden érdeklődőt! (Ebben az évben más helyszínen áll szándékunkban bemutatónapot tartani.)

 

- időpont: április 7. szombat 10-13 óra

 

- helyszín: Református Gyermek és Ifjúsági Üdülő hátsó konferencia terme

 

- cím: Balatonfenyves, Mária utca 54.

 

- részvételi díj: nincs

 

- létszámkorlát: nincs

 

- fényképezőgép használata: kötelező 

tovább

Egyszerűen református

Polgár Tibor / 2018-03-07 05:23:42

 

Nézze meg egyszázalékos kisfilmünket!
 

Forrás: www.reformatus.hu

tovább

Média és egyház - 100 év hagyatéka - Kontextuális lelkigondozás - akkreditált lelkésztovábbképzés

Polgár Tibor / 2018-03-06 06:27:13

 

A Dunántúli Református Egyházkerület egyházkerületi és egyházmegyei tanulmányi előadói „Média és egyház - 100 év hagyatéka - Kontextuális lelkigondozás” címmel szerveznek konferenciát, amelyet a lelkésztovábbképzés rendszerében akkreditáltak.

 

Időpont: 2018. május 27-29.

 

Helyszín: Balatonfüred, Siloám Otthon

 

Vezető: Fekete Zsuzsa (MRE Zsinata Kommunikációs Szolgálat)

 

Dr. Kiss Jenő (PTI – Kolozsvár)

 

Dr. Simon Attila (Selye J. Egyetem – TKK)

 

Dr. Somogyi Alfréd (Selye J. Egyetem – RTK)

 

Szervező: A Dunántúli Református Egyházkerület tanulmányi bizottsága

 

Tanóra: 12.

 

Csoportlétszám: 30 fő.

 

Regisztrációs díj: 5 000 Ft.

 

Jelentkezési határidő: 2018. május 12.

 

Jelentkezési űrlap: https://goo.gl/forms/FDeDSZFxFFy0Z49n2

tovább

Tűzifa a nagy hidegben - a Magyar Református Szeretetszolgálat felhívása

Polgár Tibor / 2018-03-05 03:15:23

 

A Magyar Református Szeretetszolgálat a folyamatos segítségnyújtásai mellett az évszakokhoz kötődő igényekhez, szükségletekhez is alkalmazkodik, így a téli időszakban ismét támogatást nyújtott 110 családnak a Tűzifa programján keresztül, összesen csaknem 4 millió forint értékben.

 

tovább

Hazaérkezett

Polgár Tibor / 2018-02-28 20:21:53


Isten vigasztaló szeretetét átélve tudatjuk, hogy Bölcsföldi László református lelkipásztor életének 86. évében hazatért Megváltó Urához.


 

 

Amikor elveszítünk valakit, azt szokás mondani: igen, meghalt, de a szívünkben örökké él. Ha fizikailag már nem érinthetjük is, nem találkozhatunk vele, nem beszélhetünk hozzá, a szívünkben őrizzük emlékét, sőt mozdulatait, szavait, gesztusait. A hívők még nehézkesebben fogalmaznak, hiszen aki az Úrban hal meg, arra nem igaz az, hogy nem él, hanem sokkal inkább az, hogy jobban, mint korábban. Hiszen már nemcsak azt a részleges, ideig való és néha fájdalmakkal teli életet éli, amit a földi lét jelent, hanem belecsúszik az örökkévalóságba, korlátlan távlatokkal, mennyei magasságokkal, az Úrral és másokkal való örök közösségbe és jelenlétbe.

tovább