Mezőföldi Református Egyházmegye

Aktualitások - Hírek

Főoldal / Hírek

Leégett a nagydobronyi református imaház és óvoda

Polgár Tibor / 2018-07-18 06:31:11

 

„…Segítségedben reménykedem, Uram…”

 

(Zsolt 119,166)

 

Július 29-i perselyadományainkkal mi is támogathatjuk a leégett nagydobronyi imaház újjáépítését. Egyházunk Zsinatának elnöksége körlevélben buzdít az adakozásra.

 

Kedves Testvérek!

 

Támogatásukat kérjük kárpátaljai testvéreink megsegítésére!

 

Leégett a nagydobronyi imaház és a hatvan gyermeket befogadó óvoda július 15-re virradóra.

 

Emberáldozatot nem követelt a tűz, azonban az anyagi kár jelentős. A helyiek gyújtogatásra gyanakodnak, hiszen az utóbbi időben több magyar ajkú cigány családot is támadás ért Kárpátalján. Az imaház és az óvoda az ottani szegény családok számára az egyetlen tér, ahol jó közösségben lehetnek együtt. A kárpátaljai testvérek már gyűjtenek, több helyi gyülekezet felajánlotta a múlt vasárnapi perselypénzét az újjáépítésre.

tovább

Tekintetek, amik átformálnak

Polgár Tibor / 2018-07-14 06:18:20

 

 

„Otthon olyan apróságokon tud méltatlankodni az ember, de amikor kijön ide és látja, hogy ezek a szerencsétlen emberek milyen környezetben, hogyan élik mindennapjaikat, hálát ad a Jóistennek mindazért, amije van." A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) önkéntes orvoscsoportjának első Bangladesben töltött napjáról Sebő Gábor ápoló számol be.


 

tovább

Megjelent a Bethesda Gyermekkórház terápiás mesekönyve, az Egészségszövők!

Polgár Tibor / 2018-07-11 16:43:25

 

 

Egészségszövők címmel saját terápiás mesekönyvet adott ki a Bethesda Gyermekkórház. A terápiás mesekönyvben olyan meséket és verseket gyűjtöttünk össze, melyek tartalmuk, szimbólumaik révén segítenek a gyermek testi-lelki biztonsága visszaszerzésében. Minden a kórházban hosszabb időt tartózkodó gyermek ápolójától kapja ajándékba a könyvet.

tovább

REND - záróistentisztelet

Polgár Tibor / 2018-07-09 10:23:32

 

 

 

A 2018. évi kaposvári REND záróistentiszteletét ide kattintva tekinthetik meg.

 

 

Forrás: www.refdunantul.hu

tovább

„Bízz, szárnyalj, erősödj az Úrban!”

Polgár Tibor / 2018-07-06 16:08:28

 

Mit jelent bízni Istenben? Hogyan „szárnyalhatnak” a keresztyének? Mivel tudják erősíteni egymást a fogyatkozó közösségek? Ezekre a kérdésekre keresték a választ az idei dunántúli Református Egyházi Napok résztvevői június utolsó hétvégéjén Kaposváron.


tovább

Az út

Polgár Tibor / 2018-07-05 22:32:36

 


Nem éreztem jól magam a lelkemben. Néhol üresnek találtam, néhol pedig túlzsúfoltnak. Túl sok volt benne a szomorúság, kevés a lelkesedés. Sok fáradozás és kevés gyümölcs. Sok érzés és kevés bölcsesség. Sok változás, kevés biztonság.

 

Mindeközben az életem mégis sikeres volt. A hivatásom, a szolgálataim, a kapcsolataim szép képet rajzoltak meg egy kívülálló vagy akár a közvetlen környezetem számára.

 

Láttam ezt a furcsa, diszharmonikus képet, de akár sebek árán is ragaszkodtam a saját realitásomhoz.

tovább

Felvételi és pótfelvételi hirdetmény a Pápai Református Teológiai Akadémiára

Polgár Tibor / 2018-07-05 04:01:41

 

A 2018/2019-es tanévre Akadémiánk pótfelvételt hirdet református teológia osztatlan mesterképzési szakra, katechéta-lelkipásztori munkatárs alapképzési szakra. Jelentkezési határidő: 2018. augusztus 17.

 

A 2018/2019-es tanévre Akadémiánk felvételt hirdet református hit- és erkölcstanoktatói szakirányú továbbképzési szakra.

 

Jelentkezési határidő: 2018. augusztus 17.

 

További információkat a PRTA honlapján, a Felvételizőknek menüpont alatt találhatnak.

tovább

Adatvédelmi szabályzatot kell készíteni a gyülekezeteknek

Polgár Tibor / 2018-07-03 07:47:07


Minden egyházközségnek adatvédelmi szabályzatot kell létrehoznia egy uniós rendelet miatt. A részletekről Veres Lajost, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának jogtanácsosát kérdeztük.


– Miért van szükség adatvédelmi és adatkezelési mintaszabályzatra a református egyházban?

 

– Évszázadok óta kezelünk adatokat – kik a keresztszülők, kik házasodtak össze, mi a címük, kik szerepelnek a választói névjegyzékben –, de új helyzetet teremtett az Európai Parlament és az Európai Tanács rendelete, amely újraszabályozta az adatvédelemmel kapcsolatos uniós joggyakorlatot. Ez 2018. május 25-től minden tagország minden szervezetére vonatkozik. Tehát fe­lül kellett vizsgálni – az egyébként a magyar jognak megfelelő – adatvédelmi szabályozásunkat, így teszünk eleget az uniós kötelezettségnek. Az egész rendelet nem a Magyarországi Református Egyházról, hanem a multinacionális nagyvállalatokról szól, akik profilíroznak minket, és marketing, üzleti vagy akár politikai szempontból csinálnak üzletet az adatainkból.

tovább

Gyászjelentés

Polgár Tibor / 2018-06-28 18:14:46

 

tovább

Gyászjelentés

Polgár Tibor / 2018-06-28 17:03:45

 

 

„Ócsai Judit, a Tinódi Lantos Sebestyén Református Iskola egykori zongoratanára – aki 1996-1999 között az intézmény igazgatói feladatait is ellátta – 46 éves korában elhunyt. Osztozunk a gyászoló család fájdalmában.”

 

Egykori kollégák és a Tinódi dolgozói

tovább