Mezőföldi Református Egyházmegye

Aktualitások - Hírek

Főoldal / Hírek

A megváltás karácsonykor kezdődött

Polgár Tibor / 2017-12-22 20:16:05

 

A Generális Konvent Elnökségének karácsonyi körlevele a Magyar Református Egyház minden gyülekezete és intézménye számára.

 

 

„…mert Ő Isten formájában lévén nem tekintette zsákmánynak,

hogy egyenlő Istennel, hanem megüresítette önmagát, szolgai

formát vett fel, emberekhez hasonlóvá lett és magatartásában is

embernek bizonyult; megalázta magát, és engedelmeskedett

mindhalálig, mégpedig a kereszthalálig.”

 

(Fil 2,6-8)

 

 

Szeretett Testvéreink!

 

Egy gyermek születésének mindenki örül. A legmogorvább arcra is csal egy halvány mosolyt egy újszülött érkezése. A karácsony Krisztus születésének napja. Sokan a szeretet ünnepének nevezik, hiszen Isten maga a szeretet. A „kis Jézus” világra jötte mindenkit megérint. Vannak, akik azért örülnek, mert sok ajándékot kapnak, mások azért, mert sokat adhatnak. Néhányan azért örülnek, mert van kivel megosztaniuk az ünnepet, mások azért, mert van kire emlékezni. Élnek köztünk olyan testvéreink is, akik ezen az ünnepen talán még szomorúbbak, mint máskor, mert testi, lelki nyomorúságukon nehezen tör át az öröm.

tovább

Határon túl, mégis otthon

Polgár Tibor / 2017-12-20 17:29:51

 

Október 17-20-ig Határtalanul pályázat keretében eltölthettünk négy csodálatos napot Nyugat-Felvidéken. Természetesen óriási élmény volt, hogy bejártuk Pozsony városát, megcsodálhattuk Nyitra régies házait és palotáját, tájházakat látogattunk, túráztunk és hallgattuk Mihály bácsi, a fantasztikus idegenvezetőnk érdekességeit, de az igazi, felejthetetlen emlékeket, érzéseket egy fénykép sem adhatja vissza. Ezért most ezeket leírom, hogy majd pár év múlva a kezembe vehessem őket, és felidézhessem a számomra legfontosabb pillanatokat.

 

A kirándulás előtt pár nappal már mindenki csak erről tudott beszélni. Senki nem tudta, ki az a Brogyányi Mihály, milyen a szállás belülről, de legfőképp az érdekelte az embereket, hogy lesz-e internet. Net végül nem volt, de utólag visszagondolva nem is akkora baj, hogy így történt.

 

 

Kattintson a képre a galéria megnyitásához!

 

tovább

Karácsonyi köszöntés

Polgár Tibor / 2017-12-19 18:40:56

 

 

tovább

Önkéntes Diakóniai Év

Polgár Tibor / 2017-12-19 09:47:46

 

 

„Karoljátok fel tehát egymást,


amint Krisztus is felkarolt benneteket Isten dicsőségére.”

 

Róm 15,7

 

Az Önkéntes Diakóniai Év Programiroda segítségével már körülbelül 1500 fiatal vett részt 10-12 hónapos önkéntes diakóniai évben hazánkban, Amerikában vagy valamelyik európai országban. Az Önkéntes Diakóniai Év tagja az Ecumenical Diaconal Year Networknek (www.edyn.org), melyben 14 európai ország (GB; D; B; DK; S; F; I; EST; PL; AUS CZ; SK; UA) és 3 amerikai egyház (UCC; PCUSA; ELCA;) kapcsolódik be.

 

Az Önkéntes Diakóniai Év feladatának tekinti, hogy lehetőséget biztosítson fiatalok részére az önkéntes szolgálatban. Az önkéntes szolgálaton keresztül fiatalok nemcsak hasznos tapasztalatokat gyűjthetnek, hanem önként és saját vállalásból megismerkedhetnek társadalmunk kihívásaival, és szolidaritást vállalhatnak más nemzetekkel és az önkéntes szolgálatban formálódnak, ökumenikus tapasztalatokat gyűjthetnek.

 

Minden évben január 31-ig várjuk a jelentkezésed!

tovább

Ajándék lehetünk Európának is

Polgár Tibor / 2017-12-14 04:59:56

 

 

Délvidékről, Kárpátaljáról és Erdélyből érkező fellépőkkel, művészekkel lehetett együtt a hallgatóság az immár tizenkettedik alkalommal megrendezett Adventi jótékonysági esten Székesfehérváron. A rendezvénynek hagyományosan a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház adott otthont. Ebben az évben az est teljes bevételét a Gyulafehérvári Református Templom tetőszerkezetének felújítására és a kárpátaljai Ráti Szent Mihály Gyermekotthon Rehabilitációs Központjának bővítésre ajánlották fel a szervezők.

 


 

A tizenkettedik adventi jótékonysági estet rendezték meg Székesfehérváron

tovább

Édes segítség

Polgár Tibor / 2017-12-11 16:11:01

 

 

 

A karácsonyi ajándék mellé egy mézeskalács? Egy kedves, apró figyelmesség a munkatársaknak, barátoknak? Van egy jó ötletünk! A Magyar Református Szeretetszolgálat Rehabilitációs Foglalkoztatójában készült mézeskalácsokkal örömet szerezhet ismerőseinek, emellett támogathatja a segélyszervezet munkáját.

tovább

MEGHÍVÓ LELKÉSZÉRTEKEZLETRE

Polgár Tibor / 2017-12-07 07:03:28

 

Kedves Szolgatársaim!


Szeretettel hívlak Benneteket decemberi lelkészértekezletünkre,


melyet 2017. december 13-án / szerdán / 15.00 órai kezdettel tartunk


Székesfehérváron.

tovább

Reformáció 500.1

Polgár Tibor / 2017-12-06 17:28:34

 


„Reformáció 500.1” néven kortárs irodalmi pályázatot hirdet a Reformáció Emlékbizottság. A pályázók a reformáció üzeneteihez, értékeihez és szellemi örökségének továbbéléséhez köthető saját irodalmi műveikkel szállhatnak versenybe az értékes díjakért.

tovább

Mindenki tud segíteni

Polgár Tibor / 2017-12-05 08:44:54

 

 

„Emberközelbe vinni a segítséget, ez a szeretetszolgálat lényege" – fogalmazott Fekete Károly tiszántúli püspök a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) november 23-i sajtótájékoztatóján, melyen a szervezet a következő időszak 50 millió forint értékű támogatási csomagját mutatta be.


Advent minden karitatív szervezet életében kiemelt fontosságú. Így van ez a Magyar Református Szeretetszolgálatnál is, ahol az elmúlt évtized gyakorlatát folytatva idén is számos területen szeretnék megkönnyíteni a nehéz körülmények között élők következő heteit, hónapjait. A munkatársak szolgálatukon keresztül megmutatják Isten emberekhez hajló szeretetét, hiszen ebben az időszakban még inkább találkozik Ég és Föld, az emberek rászorultsága Isten szeretetével – mondta az egyházi vezető. Ebben a szolgálatban mindenki tud segíteni, akár önkéntes szolgálattal, akár adománnyal, akár az MRSZ adventi programjainak támogatásával.

 

tovább