Mezőföldi Református Egyházmegye

Aktualitások - Hírek

Főoldal / Hírek

Húsvéti köszöntő

Imre Enikő / 2024-03-28 18:52:43

 

A hét első napján, korán reggel, amikor még sötét volt, a magdalai Mária elment a sírhoz, és látta, hogy a kő el van véve a sírbolt elől. ... Akkor bement a másik tanítvány is, aki elsőnek ért a sírhoz, és látott és hitt."

János evangéliuma 20,1.8.

 

(A képen a Nádasdladányi református templom belseje látható.)

 

 

A Mezőföldi Református Egyházmegye lelkipásztorainak, gondnokainak, presbitereinek, gyülekezeteinkben élő testvéreinknek és minden olvasónak Krisztus megváltó kegyelmében gazdag Húsvéti ünnepet kívánunk. Krisztus feltámadt!

Az egyházmegye elnöksége:


 

tovább

Üléseztek a kerület vezető testületei

Imre Enikő / 2024-03-26 13:48:32

Tapolcán, a protestáns templomban ülésezett a Dunántúli Református Egyházkerület Közgyűlése és Tanácsa. A Közgyűlés a Pápai Református Teológiai Akadémia rektori megbízásának kezdeményezéséről döntött, a Tanács pedig a kerület és intézményeinek költségvetését tárgyalta.

 

Részletek a tovább mögött.

tovább

Dunántúli Reformátusok - Dr. Márkus Mihály (videó)

Imre Enikő / 2024-03-26 13:39:19

Egyháztörténetet szeretett volna írni, végül egyháztörténelmet csinált. Dr. Márkus Mihály a rendszerváltozás első püspöként szolgált, így igen nagy feladatokat adott az Úr püspöki szolgálatának tizennyolc éve alatt. Dunántúli Reformátusok filmsorozatunk következő részében Dr. Márkus Mihállyal és feleségével, Eördögh Ildikóval beszélgetünk.

 

https://www.youtube.com/watch?v=a8gZJ057fac

tovább

Egyvonalban Istennel - Portréinterjú Simon András grafikussal

Imre Enikő / 2024-03-26 13:32:20

„Van a magánynak olyan állapota, amikor az ember a felszínen vagy felszínesen él, és hiányolja Istent. Keresi, de nem találja kapcsolataiban az őszinteséget, a mélységet. És akkor, ebből a felszíni buboréklétből menekülve megszünteti a kapcsolatait az energiavámpírokkal, a perc-emberkékkel, és elkezd önmaga mélységeibe ereszkedni. Lehet, hogy először ürességet talál, de nem adja fel, tovább keres" - vallja Simon András. Az egyvonalas rajzairól ismert grafikusművésszel budapesti műtermében beszélgetünk alkotásról, tehetségről, szeretetről, az élet értelméről. Röviden szólva: mélyre mentünk.

A teljes interjú a tovább mögött olvasható.

tovább

GYÁSZHÍR - Elhunyt Simon András grafikus

Imre Enikő / 2024-03-26 13:19:40

Simon András tagja volt a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza kuratóriumának. Ő alkotta meg az intézmény logóját. A művész egyetlen vonallal megrajzolt illusztrációi új utakat nyitottak a magyar grafikusművészetben. A grafikus, költő március 23-án hajnalban, családja körében lépett át a földi létből az égi világba.

 

 

A Bethesda Gyermekkórház a Facebook-oldalán az alábbi üzenettel búcsúzott Simon Andrástól: „Búcsúzunk a művésztől, akinek egyvonalas grafikái egy egész országot vittek közelebb a hithez egyszerű mélységük által. Búcsúzunk a baráttól, aki személyesen követte a Bethesda és az ott gyógyítók sorsát, mindannyiunknak egy kicsit testvére volt. Búcsúzunk a Bethesda Kórház Alapítvány kurátorától, aki humorával, éleslátásával mindig meglepett minket. Búcsúzunk a grafikustól, aki kórházunk logóját megálmodta, s nagy szeretettel rajzolta meg újra és újra. Búcsúzunk a hívő embertől, aki sokunkat vitt előre az Isten szeretetének megértésében. Hálát adunk teremtő, alkotó, reményt adó életéért."

Életéről és munkásságáról korábban a Parókia oldalán jelent meg interjú.


Simon András 1958. február 4-én született Budapesten. Munkásságát két fő irányvonal mentén tagolhatjuk. A klasszikus mesteri Bosch-álomvilágot idéző rajzokra, amelyekben rendkívüli rajztudása párosul egy könnyed és nagyvonalú játékossággal, elegáns humorral. A másik fő vonal a jellegzetes „egyvonalas grafikák" sajátos világa. Ezek egyfajta védjegyei a művész szakmai munkásságának, amelyet az alkotói lét olyan nagyjai méltattak, mint Szántó Piroska, Jókai Anna, Esterházy Péter vagy a Csók-növendék Szabó Vladimir. Művészetének középpontjában az ember és Isten kapcsolata állt. Saját maga által kifejlesztett, egyvonalas, különös kifejezőerejű grafikái révén ragadta meg témáját mély, meggyőző erővel. A művészt munkásságáért 2018-ban a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.

tovább

Áhítattal indult a kiállítás bemutatása - Gyülekezettörténeti kiállítás Székesfehérváron

Imre Enikő / 2024-03-17 21:34:02

A Székesfehérvári Református Gyülekezet történeti kiállítás megnyitójára került sor vasárnap délután öt órakor a Széchenyi úton található gyülekezeti központban. Az előadó Demeter Zsuzsa helytörténész volt.

A teljes cikk a tovább mögött olvasható.

tovább

A Magyarországi Református Egyház Elnökségi Tanácsának böjti körlevele

Imre Enikő / 2024-03-08 10:11:03

Kedves Testvérek!


„...én az Úr vagyok a te gyógyítód." (2Móz 15,26)


Nagyböjtben vagyunk. Nagypéntekre és a feltámadás ünnepére készülünk. Nagypénteken közösségben élhetjük át, hogy az érettünk meghalt és feltámadott Jézus Krisztus szabadító és újjászülő hatalma által a halál csöndje után megszólal az élet üzenete.


Böjti készülődésünket megterhelik a mindannyiunk által ismert kegyelmi ügy következményei. Zsinatunk lelkészi elnöke lemondott elnöki megbízatásáról. A következő zsinati lelkészi elnök megválasztásáig Pásztor Dániel tiszáninneni püspök, mint a Zsinat lelkészi alelnöke látja el a lelkészi elnök feladatát. Balog Zoltán püspöki tisztségéről egyedül ő és az őt megválasztó Dunamelléki Református Egyházkerület jogosult dönteni. Tiszteletben tartva ezt, imádságban tusakodva kérjük Istent, hogy bölcs, egyházunk javát célzó döntéseket hozzanak.


Látva és tapasztalva, hogy a közéletben miként uralkodott el a gyűlölet, és tűnt el a szeretet, emlékeztetünk Jézus tanítására: „Közöttetek ne így legyen!" - ezt várja Jézus tanítványaitól. Miközben a világ logikája a bűnben tartás, minket a bűn megvallása, a bűnbánat, a bocsánatkérés, a bűnbocsánat és a „mostantól fogva többé ne vétkezz!" (Jn 8,11) lelkülete határoz meg. Mi így zárjuk le magunk között ezt az ügyet, és ebben a szellemben szolgáljuk tovább Istent, egyházunkat és nemzetünket.


Nemcsak együttérzéssel gondolunk a gyermekbántalmazás áldozataira, hanem református hitünk szerint elfogadhatatlan bármiféle bántalmazás. Gondoskodó szeretettel fordulunk azon gyermekek felé, akik gyülekezeteinkben, óvodáinkban, iskoláinkban nevelkednek, Bethesda kórházunkban gyógyulnak, és akik a hátrányos helyzetűeknek létrehozott Bárka táborainkban találkoznak az élet örömeivel, Isten szeretetével. Az ő életük megóvása és gazdagítása, sebeik gyógyítása mindannyiunk szent kötelessége.


Nagypéntek örömhíre azt jelenti, hogy Isten Jézus Krisztus megváltó szeretete által emel fel mélységeinkből. Jézus Krisztus feltámadásában van gyógyulásunk, egységünk, közös szolgálatunk és örök reménységünk. Mindezektől senki és semmi el nem választhat bennünket. (Róma 8,38-39)


„...Mert csak én tudom, mi a tervem veletek - így szól az Úr -: jólétet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövő az, amelyet nektek szánok. Ha segítségül hívtok, és állhatatosan imádkoztok hozzám, akkor meghallgatlak benneteket. Ha kerestek majd, megtaláltok engem, ha teljes szívből kutattok utánam." (Jer 29,11-13)


Budapest, 2024. március 6.


Molnár János főgondnok, a Zsinat presbiteri elnöke
Dr. Molnár Pál főgondnok
Dr. Nemes Pál főgondnok
Veres Sándor főgondnok
Pásztor Dániel püspök, a Zsinat lelkészi alelnöke
Balog Zoltán püspök
Dr. Fekete Károly püspök
Steinbach József püspök

tovább