Mezőföldi Református Egyházmegye

Aktualitások - Hírek

Főoldal / Hírek

Bemutatkozik a Pápai Refi

Imre Enikő / 2020-10-20 09:19:30

A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma nyílt napjairól és képzéseiről szóló tájékoztatót a megadott linkre kattintva olvashatják.

 

https://www.yumpu.com/hu/document/read/64585550/2021-22-refi-palyavalasztas

tovább

Református ifjúsági találkozót tartottak Soponyán - Fejér Megyei Hírlap

Imre Enikő / 2020-10-14 10:32:44

A Mezőföldi Református Ifjúsági Találkozót szombaton rendezték a településen. Nyitányként a közös éneklés, az áhítat szolgált, majd ismerkedés és játék következett. A folytatásban a pályaválasztás került terítékre, a beszélgetés résztvevőit hivatásukról kérdezték a fiatalok.

 

 

A mezőföldi egyházmegyéhez tartozó gyülekezetekben már egy évtizede szerveznek ifjúsági találkozókat azzal a szándékkal, hogy a gyerekek, a fiatalok kötetlen formában is találkozzanak egymással.

 

- Különösen időszerű mindez az idén, amikor a mindennapjainkat korlátok közé szorító koronavírus-járvány miatt együttléteink, közös táboraink is csorbát szenvedtek - mondta el Kovács Csiba Krisztina soponyai-kislángi lelkipásztor.

 

„Menjetek be kapuin hálaadással, / tornácaiba dicséretekkel! / Mert jó az Úr örökkévaló kegyelme, / és hűsége megmarad mindörökre"

 

- Bakos Enikő énekművésszel a résztvevők együtt énekelték a dicsőítő dalokat. A közös áhítatot követően a vendéglátó lelkésznő azzal a példázattal szolgált, amikor egy idegenbe készülő ember hívatta szolgáit, és rájuk bízta vagyonát. Az egyiknek öt talentumot adott, a másiknak kettőt, a harmadiknak pedig egyet, kinek-kinek képessége szerint - mihez kezdenek vele.

 

A talentumról mint mérték­egységről az ifjak megtudták, hogy ókori tömeg- és pénzegységről van szó, de a talentum jelentése átvitt értelemben is ismert: az átlagoson felülemelkedő képességet, tehetséget takar. Mire fordítod a talentumodat? - erről szólt a délután.

Közös éneklés és játék, kötött és kötetlen formában
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

 

A zenés-bibliai nyitányt követően kötött és kötetlen formában, játékokon keresztül ismerkedtek egymással a lányok és a fiúk, akik a csőszi, kálozi, kislángi, polgárdi és soponyai gyülekezetből érkeztek. Az egyik játék során a gyerekek azt osztották meg társaikkal, hogyan is képzelik el magukat öt-tíz év múlva. Ábel matematikusként; Emese számítógépes játékfejlesztőként, a húga, Anna lakberendezőként. Tibi saját növénytermesztő és állattenyésztő gazdaságát vezeti, s azt is merészen a köz elé tárta, hogy a mellette álló fruska, Fruzsi lesz a párja, s gyermeküket nevelik.

 

A pályaválasztási workshopot az üzleti szférában tevékenykedő Szabó Márta tartotta, felvillantva az önismeret, a személyiség és a képesség fontosságát, kitérve a pályaismeret és a munkaerő-piaci ismeretek összefüggéseire.

 

- Ha szereted a munkád, soha többé nem kell dolgoznod - Steve Jobs gondolatát példázta Bakos Enikő, Bencze Péter és Kissné Király Éva története, akik munkájukról, hivatásukról meséltek a fiataloknak. A találkozó szeretetvendégséggel fejeződött be.

tovább

Trianoni harangok - Meister Éva színművész előadása Kálozon 2020. október 25-én 16 órakor

Imre Enikő / 2020-10-13 09:48:59

Szeretettel várjuk Trianoni megemlékezésünkre az Érdeklődőket!


Meister Éva erdélyi származású színművésznő előadását tekinthetjük meg egy rövid áhitat után!

(Délelőtt ezen a napon nem tartunk Istentiszteletet!)

Kérjük a felelősségteljes részvételt, az érvényes járványügyi szabályok betartását! (Kötelező maszk viselése, a szociális távolság betartása, aki a vírusra utaló tüneteket tapasztal magán, kérjük maradjon távol!)

Szeretettel ajánljuk e remek, egyedülálló előadás megtekintését!

tovább

Templomfelújításra lehet pályázni - reformatus.hu

Imre Enikő / 2020-10-13 08:41:25

Egyházi hitéleti célú ingatlanok védelmére, felújítására, bővítésére írt ki pályázatot a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága. Az elnyerhető támogatás összegének felső határa 15 millió forint.


„Egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások támogatása" (EEÖR-KP-01-2021) címmel jelent meg szeptember 29-én a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának felhívása. Ezen belül kizárólag templom, kápolna felújítása és építése támogatható. Az elbírálásnál előnyt élveznek a templomok külső felújítására és állagmegóvására vonatkozó igények, melyek a településkép változására is pozitív hatással vannak.

 

A támogatás vissza nem térítendő pénzbeli támogatás, amelynek folyósítása egy összegben, támogatási előleg formájában történik, elnyeréséhez saját forrás biztosítása nem szükséges. A támogatás igénybevételére jogosultak köre: a 2011. évi CCVI. törvény 10. - 11. §-a szerinti egyházi jogi személyek (GFO kódok szerint: 551, 552, 555, 556, 557, 558, 559) és határon túli magyar ajkú egyházi jogi személyek.

 

A támogatási igények beadásának végső határideje: 2020. november 2., 23 óra 59 perc.


Fontos változás idén, hogy - az eddig megszokottaktól eltérően - egy új informatikai rendszerben, a NIR-ben (Nemzetpolitikai Informatikai Rendszer) lehet az igényeket benyújtani. A NIR használatához előzetes regisztráció szükséges. A Felhívással kapcsolatos információk és dokumentumok a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. weboldalán érhetőek el: https://bgazrt.hu/2021-evi-egyhazi-tamogatasi-felhivasok/, valamint a +36 1 795 5300-ás telefonszámon és az egyhaz@bgazrt.hu e-mail címen kérhetők. Kérdéseikkel a Magyarországi Református Egyház Zsinati Hivatala Pályázati Iroda munkatársaihoz is fordulhatnak: racz.andras@reformatus.hu.

 

Letölthető pályázati felhívás

PDF formátumban

Letöltés
tovább

Bemutatkoznak a Dunántúli Ref. Egyházkerület jelöltjei - Interjú Nemes Pál főgondnokjelölttel

Imre Enikő / 2020-10-13 08:37:17

A mi közösségünk a mi felelősségünk

nemes-pal_2.jpg

 

A terhek közös viselésében, a feladatok megosztásában és a kommunikációban látja az egyház jövőjét Nemes Pál. A Dunántúli Református Egyházkerület egyik főgondnokjelöltje húsz éve szolgál presbiterként, saját tapasztalatai alapján is fontosnak tartja az egyháztagok aktív szerepvállalását. A tisztújításra készülve a dunántúli református közösségekről és jogi kérdésekről is beszélgettünk.

 

Részletek a tovább mögött.

tovább

Bemutatkoznak a Dunántúli Ref. Egyházkerület jelöltjei - Interjú Gyimóthy Géza főgondnokjelölttel

Imre Enikő / 2020-10-13 08:32:50

Imádkozva és dolgozva

gyimothy-geza-3.jpg

 

A világi tisztségviselőnek elsősorban lelki vezetőnek kell lennie az egyházban - fogalmaz Gyimóthy Géza, a Tatai Református Egyházmegye gondnoka, a Dunántúli Református Egyházkerület egyik főgondnokjelöltje. Az Országgyűlés egykori alelnökével egyházi szolgálatairól, a jövőt érintő tapasztalatairól és javaslatairól, valamint az énekek fontosságáról is beszélgettünk.

 

Részletek a tovább mögött.

tovább

Bemutatkoznak a Dunántúli Ref. Egyházkerület jelöltjei - Interjú Steinbach József püspök úrral

Imre Enikő / 2020-10-13 08:23:19

Isten irányít steinbach_jozsef.jpg

Minden napot kegyelemnek él meg, családként tekint az egyházra, a világi reformátusok szakértelmére is számít szolgálatában. A Dunántúli Református Egyházkerület egyetlen püspökjelöltjével, Steinbach József balatonalmádi és balatonfűzfői református lelkipásztorral beszélgettünk.

 

Részletek a tovább mögött.

tovább

Ráhangoló a női csendesnapra!

Imre Enikő / 2020-10-12 08:42:38

Kedves Testvérek!

Fogadjátok szeretettel a jövő szombati női alkalom ráhangoló videóját:


https://www.youtube.com/watch?v=_91mlNivto0


Kérlek lehetőség szerint osszátok meg az ismerőseitek között, hogy minél többen tudjanak erről a lehetőségről.

 

Szeretettel várunk téged is 2020. október 17. szombaton 10:00 órakor!

 

Közvetítés linkje: http://www.albaref.hu/noi-csendesnap

 

Téma: "Az ember Isten-adta jövőképe"

"Reményteljes jövő az, amit nektek szánok!" (Jer 29:11)

 

Előadó: Kovácsné Smatarla Ibolya

(szociális munkás, családsegítő, katechéta, református lelkész)

 


Áldás, békesség!

Berzéné Bezdán Erika

tovább

Dunántúli választások - Tájékoztató a jelölő gyűlések eredményeiről

Imre Enikő / 2020-10-06 09:28:59

A Dunántúli Református Egyházkerület Választási Bizottsága és az egyházmegyék választási bizottságai megállapították a 2020-as egyházi tisztújítás kapcsán az egyházkerületi és egyházmegyei tisztségekre jelöltté vált személyek listáját. A jelöltlistákat a tovább mögött közöljük. (Az egyházmegyék folyamatosan küldik be az adatokat, amelyekkel frissítjük a cikket.)

Egyházkerületünk és egyházmegyéink jelöltjeit a tovább mögött tekinthetik meg!

tovább