Alsóörs-Lovasi Református Társegyházközség

Aktualitások - Az Alsóörs - Lovasi Református Társegyházközség hírei

Főoldal / Az Alsóörs - Lovasi Református Társegyházközség hírei

Új honlap

Czigler Györgyi / 2016-10-07 15:03:19

Az új honlap hamarosan elkészül...

tovább

Gyülekezeti hírek Alsóörsön 2012 augusztus 26-án

Rásky Miklós / 2012-08-25 08:59:02

2012. augusztus 26-án tartjuk Lovason 9,30 órai, Alsóörsön 11 órai kezdettel hálaadó istentiszteletünket az új kenyérért. Ezen a napon megterítjük az Úrnak szent asztalát. Hívogatunk mindenkit az ünnepi alkalomra!

tovább

A dolgok állása, avagy ünnep az ünnepben - Kovács Endre fotóművész Málnás című könyvének bemutatójára

Rásky Miklós / 2012-08-25 06:21:20

Írta: Kovács Piroska, fényképek: Zórád Ferenc és Kovács Endre

 

Egyéni módját választotta a Veszprémi Művész Céh céhmestere, Kovács Endre fotóművész - aki egyben az Alsóörs - Lovasi Református Társegyházközség gondnoka is - annak, hogy megünnepelje szeretett hivatása közelgő ünnepét, a Magyar Fotográfia Napját. Az ajándék, amellyel meglepte önmagát, egy különlegesen szép fotóalbum. A „Málnás" mindenkinek örömet fog okozni, aki csak belepillant, két közösségnek pedig kiváltképp: hiszen a székelyföldi falu és Alsóörs testvértelepülés.

A művész munkáját Málnáson már korábban bemutatták. Mi alsóörsiek és vendégeink augusztus 18-án, szombaton ismerkedhettünk meg a vele a Nyárbúcsúztató és Vendégmarasztaló Fesztivál keretében. Az érdeklődésre jellemző, hogy a kánikula ellenére zsúfolásig megtelt az Eötvös Károly Művelődési Ház nagyterme.

tovább

Az erdélyi Málnás község gyülekezetének alsóörsi látogatása

Rásky Miklós / 2012-08-20 15:15:04

Ünnepi istentiszteletre került sor augusztus 19-én az Alsóörs-Lovasi gyülekezetben. Immár 22. évébe lépett Alsóörs és az erdélyi Málnás község testvértelepülési kapcsolata. Az alsóörsi Nyárbúcsúztató és Vendégmarasztaló, négynapos rendezvénysorozatra Málnás 15 tagú küldöttsége érkezett a Balaton partjára. A küldöttségnek tagjai voltak az ottani lelkipásztor Balla Barna Márton és családja, valamint Simon György presbiter és felesége is, továbbá a gyülekezetből érkezett még Incze Béla szintén a családjával. tovább

Ünnepi istentisztelet augusztus 19-én

Rásky Miklós / 2012-08-18 11:14:44

Egyházköszégünk szeretettel hív és vár minden kedves testvért a holnapi ünnepi istentiszteletre a NYÁRBÚCSÚZTATÓ Fesztivál keretében, ahol igét hirdet 9,30 órai kezdettel Lovason és 11 órai kezdettel Alsóörsön, a köszég erdélyi testvértelepülésének Málnás községnek lelkipásztora Balla Barna Márton. tovább

MÁLNÁS - könyvbemutató Alsóörsön

Rásky Miklós / 2012-08-18 11:09:27

Alsóörs Község Önkormányzata, a málnási Tőkés József Általános Iskola vezetősége, valamint az Alsóörs-Lovasi Református Társegyházközség és a Málnási Református Egyházközség tisztelettel és szeretettel meghívja Önt és Családját, valamint Barátait

2012 augusztus 18-án este 18 órai kezdettel

az Eötvös Károly Művelődési Házba, a helyi egyházközség gondnokának, Kovács Endre fotóművész "Málnás" című fotóalbumának bemutatójára.

A kötetet Kádár Tibor festőművész mutatja be.

tovább

Test és lélek műhelye lesz az alsóörsi iskola - Kulcsátadási ünnepség a vallás- és a sport szellemében

Rásky Miklós / 2012-08-18 11:07:08

Írta: Kovács Piroska, fényképezte: Beke G. László (balaton.vehir.hu)

 

Hosszú évtizedek múltán ismét egyházi iskolája lesz Alsóörsnek. A kulcsátadásra ünnepélyes keretek között került sor augusztus 16-án.
Bár a becsengetésig néhány nap még hátra van, az első ünnepi aktus már lezajlott az alsóörsi Endrődi Sándor Református Általános Iskola és Kézilabda - Utánpótlásközpont udvarán. A jeles eseményen jelen voltak a község vezetői, a református egyház- és az iskola képviselői, valamint meghívott vendégek, köztük Kuti Géza, a Veszprémi Református Egyházmegye esperese, keszthelyi lelkipásztor és Juhász László, a Diákok Egészségéért, Veszprém Megye Kézilabdasportjáért Alapítvány elnöke.

tovább

Kovács Endre "Transzparenciák" című kiállítása Alsóörsön

Rásky Miklós / 2012-08-18 10:56:47

Írta Kovács Piroska, fényképezte: Zórád Ferenc

 

Újabb kiállítással gazdagodott az alsóörsi templom-galéria. Az elmúlt szombaton az egyházközség gondnokának, Kovács Endre fotóművésznek „Transzparenciák" című kiállításának megnyitójára került sor. A tárlaton bemutatott fotográfiák három részre tagolhatók: egy „idézetre", Caspar David Friedrich: Két férfi a tengerparton, holdfelkeltekor című festményére Kovács Endre módján, velencei élményeire a 2009. évi biennáléról Spencer Finch alkotása, a „Holdfény" kapcsán, és egy naplementéről készült felvételre a franciaországi Angersben.

tovább

Zenei hétvége a Dunántúli Református Egyházkerület 400 éves jubileumán Alsóörsön

Rásky Miklós / 2012-08-18 10:53:00

Írta: Kovács Piroska, fényképezte: Zórád Ferenc és Rásky Miklós

Második alkalommal rendezte meg augusztus 3 - 5 között az Alsóörs- Lovasi Református Társegyházközség zenei hétvégéjét, melynek külön aktualitást adott az a tény, hogy négyszáz évvel ezelőtt született meg a Dunántúli Református Egyházkerület. A jubileumi ünnepséget - párhuzamosan a török fesztivállal - számos színvonalas rendezvény kísérte.
A sort a neves gitárművész, Paulikovics Pál koncertje nyitotta meg a templomban. A népszerű vendég nem először jár nálunk. Ő, aki otthonos a világ hangversenytermeiben, elragadtatással nyilatkozott az alsóörsi református templomról (ahol már lemezfelvételt is készített), dicsérve annak szépségét és akusztikáját. Ez alkalommal az 1400 - 1500-as évek zenei világában tehettünk vele kirándulást. Thelemann, Bach és a spanyol Albeniz művei, többnyire átiratok, méltán arattak sikert tolmácsolásában.

tovább

Ünnepi istentisztelet és Igazgatótanácsi eskütétel Alsóörsön

Rásky Miklós / 2012-08-18 10:48:39

Írta: Kovács Piroska, fényképezte: Zórád Ferenc, beküldte: Rásky Miklós lelkipásztor

Ünnepi istentisztelet keretében tettek esküt az alsóörsi Endrődi Sándor Református Általános Iskola és Kézilabda Utánpótlás Központ Igazgatótanácsának tagjai A református istentisztelet liturgiájának méltósága foglalta keretbe június 24-én, vasárnap délelőtt annak a tizenhat igazgatótanácsi tagnak az ünnepi eskütételét, akik elkötelezett módon, tudásuk legjavát adva vállalják a megtisztelő feladatot, hogy élve a kezükbe adott szép, ám rendkívül felelősségteljes lehetőséggel, megteremtik a jövő záloga, gyermekeink számára a biztos tudás felé vezető utat a református értékek mentén.

tovább