Tatai Református Egyházmegye

Aktualitások - Egyházmegye hírei

Főoldal / Egyházmegye hírei

Szárszói Konferencia a Migrációról

Nagy Attila / 2018-07-16 23:09:01

Ők jönnek, mi megyünk? Bevándorlás/elvándorlás/átvándorlás

Idén is szeretettel hívjuk a keresztyén szellemiségű érdeklődőket Szárszóra. Az újjáalakult konferencia idei témája a külső-belső migráció.

Újra megnyitja kapuit a Reformátusok Szárszói Konferenciája. A helyszín a mára már fogalommá vált balatonszárszói Soli Deo Gloria Családi Hotel és Konferencia-központ, ahol 2018. augusztus 23-26. között várjuk a migráció iránt érdeklődőket.

 

A Magyarországi Református Egyház és a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány tavaly újraindította ezt a nagy múlttal rendelkező programot. Szárszó régről hozott öröksége a református értelmiség párbeszéde, amely nem pusztán elemzője, de alakítója is a hazai közéletnek. Örülnénk, ha idén is megmaradna az a pezsgő, vitázó szellem, melynek célja egyházunk és nemzetünk helyzetének előmozdítása.„Amit mond az ember, annak a gyümölcséből fog jóllakni a teste, és amit a beszéde terem, azzal kell jóllaknia." (Péld. 18,20.)

tovább

Adatvédelmi Szabályzat az Egyházközségekben

Nagy Attila / 2018-07-16 08:53:28

Minden egyházközségnek adatvédelmi szabályzatot kell létrehoznia egy uniós rendelet miatt. A részletekről Veres Lajost, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának jogtanácsosát kérdeztük.

- Miért van szükség adatvédelmi és adatkezelési mintaszabályzatra a református egyházban?

- Évszázadok óta kezelünk adatokat - kik a keresztszülők, kik házasodtak össze, mi a címük, kik szerepelnek a választói névjegyzékben -, de új helyzetet teremtett az Európai Parlament és az Európai Tanács rendelete, amely újraszabályozta az adatvédelemmel kapcsolatos uniós joggyakorlatot. Ez 2018. május 25-től minden tagország minden szervezetére vonatkozik.

tovább

Húsz év gondnokság után

Nagy Attila / 2018-06-16 16:34:34

Isten iránti hálával köszönjük meg Harum Pálné Éva néninek a Kisigmándi Református Egyházközségben gondnokként végzett szolgálatait. A gondnoki tisztség után presbiteri és pénztárosi minőségben tovább folytatja a munkát, de úgy érezte, korára való tekintettel, hogy az új választás elhozta azt az időt, hogy másnak adja át ezt a tisztséget. Éva néni két évtizeden keresztül volt a gyülekezet őrállója, mozgatója, több beszolgáló lelkipásztor mellett.

tovább

SDG Konferencia

Nagy Attila / 2018-06-13 15:26:11

Újra megnyitja kapuit a Reformátusok Szárszói Konferenciája. A helyszín a mára már fogalommá vált balatonszárszói Soli Deo Gloria Családi Hotel és Konferencia-központ, ahol 2018. augusztus 23-26. között várják a külső-belső migráció iránt érdeklődőket.

 

 

tovább

Konfirmáció Dadon és Bokodon,

Nagy Attila / 2018-06-12 16:26:05

avagy népegyház vagy hitvalló egyház?

Isten kegyelméből májusban a dadi és bokodi gyülekezetekben négy konfirmandus tehetett hitvallást Urukról, Jézus Krisztusról. Dadon Bierbauer Csenge, Kovács Rebeka és Szabó Krisztina Anna, Bokodon Szűcs Kata Szilvia. Hogy ez a szám (sok vagy) kevés? Örök kérdés ez egyházunkban.

tovább

Egyházmegyei pedagógusnap

Nagy Attila / 2018-06-06 22:12:58

„Nevelőnk volt Krisztusig"

- Intézményeink nem attól lesznek keresztyén iskolák, óvodák, hogy egyházközség a fenntartójuk, hanem attól, ahogyan megjelenik bennünk a testvériség: Jézus Krisztusban tanárok, diákok testvérek vagyunk, az idősebb testvér segít a kisebbnek - reflektált Máté László esperes Szabó Előd tatai lelkipásztor igehirdetésére. Szabó Előd pedig arról szólt a Gal 3,24 alapján - „a törvény nevelőnk volt Krisztusig, hogy hit által igazuljunk meg" hogy a pedagógus egyfajta hidat épít és mutat a diákoknak Krisztus felé, és lehetséges, hogy ő ezen a hídon már ismerősként jár, de arra is van példa, hogy maga a pedagógus is Istenkereső emberként ismer magára.

tovább

Számadással tartozunk - Interjú Balog Zoltán leköszönő EMMI miniszterrel

Nagy Attila / 2018-06-04 08:35:10

Soha nem látott, nagyszerű egységet tud felmutatni a magyar reformátusság - nyilatkozta a reformatus.hu-nak Balog Zoltán lelkipásztor a Generális Konvent lillafüredi ülésén. Az emberi erőforrások leköszönő minisztere a Kárpát-medencei református egyházak vezetői előtt arról beszélt, hogy Magyarországot nem lehet felvirágoztatni a magyar reformátusság nélkül. tovább

Orgona avatása Mocsán

Nagy Attila / 2018-06-02 14:59:10

Akkor megtelt a szánk nevetéssel, és örömkiáltás volt nyelvünkön. ... Hatalmas dolgot tett velünk az Úr, ezért örvendezünk. Zsoltárok 126, 2-3

 

A Mocsai Református Egyházközségben a Reformáció 500. évfordulójának alkalmából felépített új orgonáért tartanak hálaadó istentiszteletet 2018. június 9-én szombaton 15.00 órakor.

tovább

Egyházmegyei Pedagógus Nap

Nagy Attila / 2018-06-01 14:39:08

A Tatai Református Egyházmegye református oktatási intézményeinek valamennyi dolgozóját várják az Egyházmegyei Pedagógus Napra 2018. június 3-án 17 órára a Tatai Református Templomba.

Az alkalmat követően szeretettel hívnak valamennyi résztvevőt a Gyülekezeti Otthonban tartandó szeretetvendégségre!


tovább

Lelkészértekezlet júniusban

Nagy Attila / 2018-05-30 14:02:32


A Tatai Egyházmegye következő lelkészértekezlete 2018. június 7-én, csütörtökön du. fél 4-kor Komáromban, a Jókai téri Gyülekezeti Teremben.

 

tovább