Tatai Református Egyházmegye

Aktualitások - Egyházmegye hírei

Főoldal / Egyházmegye hírei

Beszélgetés Andrásfalvy Bertalannal

Nagy Attila / 2021-04-20 12:11:06

Andrásfalvy Bertalan Széchenyi díjas néprajzkutató beszél, elmélkedik műveltségről, hagyományőrzésről, hitről, és vallásról, és ezek kapcsolatáról.

 

".... A  mai világban azt gondoljuk, hogy ruhára, házra, pénzre, vagyonra van szükség, elfeledkezeünk a legfontosabb szükségletről, a kapcsolatról..."

 

tovább

a koronavírus elleni oltást kapnak a lelkészek is

Nagy Attila / 2021-04-17 19:48:08

A történelmi keresztény egyházak kérésének megfelelően a papok, lelkészek is megkapják a koronavírus elleni oltást

A Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Zánkán, sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a papok és lelkészek kiemelkedő szerepet játszanak ebben a nehéz időszakban, ezért is megkapják a koronavírus elleni oltást.

tovább

Koronavírus: a Zsinat Elnökségi Tanácsának április 14-i határozata

Nagy Attila / 2021-04-16 16:58:23

„A javuló járványhelyzetre és az egyre nagyobb átoltottságra tekintettel kérjük templomaink május 2-i megnyitására egyházunk valamennyi gyülekezetét" - fogalmaz közleményében a Zsinat Elnökségi Tanácsa.

Az elmúlt időszak járványügyi intézkedéseit figyelembe véve a Magyarországi Református Egyház Zsinatának Elnökségi Tanácsa egyházunk alkotmánya 173. § (1). felhatalmazása alapján a következő Elnökségi Tanácsi határozatot hozza.

 

tovább

On-line előadások különböző teológiai kérdésekről

Nagy Attila / 2021-04-14 12:03:59

Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvári  Református Tanárképző és Zeneművészeti Karán öt teológiai intézetének hat karáról hívtak meg előadókat.

Április 12-16. között naponta 15-19 óra között virtuális térben, „valós" vendégoktatók hozzák közel a hallgatók számára a teológia legkülönbözőbb tudámyányágának szegmenseit. Az on-lien előadások zomm programmal meghallgathatók.

 

Naponta 15-19 óra között

Zoom elérhetőség:

https://zoom.us/j/97376020848

 

tovább

dr. Nagy Mihály A hit és a Tudomány határán c. könyvéről

Nagy Attila / 2021-04-13 12:42:38

A Magyar Református Presbiteri Szövetség a pedagógusnaphoz kapcsolódva rendszeresen jelenttet meg kiadványokat. Az elmúlt év folyamán különösen is embert próbáló feladatot láttak el pedagógusaink, így különösen is időszerű a gyülekezetek részéről is kifejezni megbecsülésünket, és evvel is erősíteni a templom és iskola kapcsolatát.

Remélve, hogy a járványhelyzet a június 6-án esedékes pedagógusnap megünneplését már lehetővé teszi, idén a debreceni Református kollégium egykori tudós igazgatójának, dr. Nagy Mihálynak A hit és Tudomány határán című, igényes megjelenésű és tartalmú könyvét kínálják a pedagógusok megajándékozására.

 

A könyvhöz ajánlót Balla Péter professzor úr írt, mely az alábbiakban olvasható.

tovább

Egyházmegyei Tanácsülés

Nagy Attila / 2021-04-09 17:26:16

A Tatai Református Egyházmegye Tanácsának 2021. április 17-én szombaton 10.00-tól tartja ülését. A járványügyi helyzetre való tekintettel a tanácsülés online formában történik.

 

 


tovább

Interjú Steinbach József püspökkel

Nagy Attila / 2021-04-05 12:01:48

Hogyan tudunk lélekben megérkezni a húsvétba, amikor már második éve kényszerülünk otthon tölteni az ünnepet? Halandó emberként miként tudjuk befogadni a feltámadás csodáját? Mit tehetünk azért, hogy a húsvéti örömhír mindennapi életünk során is erőt adjon? Ezekről a kérdésekről olvasható Steinbach József püspökkel a Magyar Nemzet c. napilapban készült húsvéti uintrejú

 

 

A koronavírus-járvány miatt az egyházak idén is rendhagyó ünnepi alkalmakat tartanak. Milyen hatásai, esetleg pozitív velejárói lehetnek annak, hogy a templomoktól távol kell töltenünk az ünnepet?

- Már egy ideje benne vagyunk ebben a helyzetben, rászorulva az internetes világ adta eszközökre. A sok keserűség részben a javunkra vált, mert rengeteg olyan lehetőséget fedeztünk fel, amelyről eddig is tudtunk, de nem éltünk velük, mert nem voltunk ebben a kényszerhelyzetben.

tovább

Húsvéti köszöntés

Nagy Attila / 2021-04-04 13:24:13


"A békességnek Istene pedig, aki az örök szövetség vére által kihozta a halottak közül a mi Urunkat, Jézust, a juhok nagy pásztorát, 
tegyen készségessé titeket minden jóra, akaratának teljesítésére; és munkálja bennünk azt, ami kedves Őelőtte..."
(Zsidókhoz írt levél 13,20-21)


Áldott Húsvéti ünnepeket Egyházmegye egész közösségének és a honlap minden kedves látogatójának!
Segítsen és erősítsen bennünket hitünkben, reménységünkben a feltámadott Krisztussal való kapcsolatunk!

 

 

 

 

 

Szeretettel

Gerecsei Zsolt                           dr. Balogh Zoltán   
esperes                                          gondnok


tovább

Egyházmegyei Hittanos Rajzpályázat

Nagy Attila / 2021-03-27 22:02:17

A Tatai Ref. Egyházmegye hittanosainak rajzpályázatot hirdetnek . 2021. május 7. a beadási határidő. Egy olyan bibliai történetet kell kiválasztani, amelyik nagyon tetszett, vagy amelyik rendkívül tanulságos vagy amelyik által ma is érezni lehet Isten jelenlétét. Egy szép rajzot kell készíteni  szabadon választható technikával (például: ceruza, filc, festék, pasztell kréta vagy vegyes) vagy meg lehet jeleníteni egy kreatív térbeli alkotásban (például: legóból, gyurmából, papírból, textilből, vegyes hulladékból...). A részletes pályázati leírás itt olvasható.

 

tovább

Beszélgetés Lelkigondozói képzésről

Nagy Attila / 2021-03-23 12:38:26

Biztonságos térben gyógyulni

A lelkigondozás minősített odafordulás - véli Járay Márton református teológus, egyetemi oktató, akit a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetének kétéves Mentálhigiénés lelkigondozó szakirányú továbbképzéséről kérdeztünk. A képzésre március 31-ig várják lelkészek, hittanoktatók és vallástanárok jelentkezését.

Miben lehet segítségére a résztvevőknek a képzés?

Azoknak a lelkészeknek, hitoktatóknak segítség, akik folytatnak egyfajta lelkigondozói tevékenységet a gyülekezeti szolgálatuk során. A célunk az, hogy valóban segítő, gyógyító módon tudjanak jelen lenni a beszélgetésekben a hozzájuk segítségért fordulók számára.

 

 

tovább