Tatai Református Egyházmegye

Aktualitások - Egyházmegye hírei

Főoldal / Egyházmegye hírei

A lábatlani műemléktemplom belső felújítása

Nagy Attila / 2020-09-28 12:56:36

2020. szeptember 19-én, szombaton délelőtt 10 órai kezdettel, műemléktemplomunk belső felújítása alkalmából hálaadó istentiszteletet tartottunk. A templomdombon, az ódon falak mellett, a szabadtéri összejövetelen Igét hirdetett Steinbach József püspök úr, imádsággal szolgált Köntös László főjegyző úr. Az ünnepi alkalmon igei köszöntőt mondott dr. Huszár Pál, az egyházkerület főgondnoka, majd igeolvasással szolgált Máté László esperes úr.

tovább

Felekezetközi kutatás a fiatalokért

Nagy Attila / 2020-09-26 20:04:11

Hiánypótló felmérést indított el a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának Ifjúsági Bizottsága. A kutatás átfogó képet adhat a keresztyén egyházak fiataljairól, de a nem hívő fiatalok vonatkozásában is reprezentatív adatokkal szolgálhat.

A kutatáshoz a Zsinati Ifjúsági Iroda felkérésére az Ifjúságépítők is csatlakozott, a szervezet meghatározó szerepet játszott a felméréshez készített online kérdőív kialakításában - tudtuk meg Ablonczy Áron diósdi beosztott lelkipásztortól, az Ifjúságépítők egyik vezetőjétől.


tovább

Gondolatok egy családi piknik után

Nagy Attila / 2020-09-24 16:05:42

Hangozzék most - a megszokott felnőtt beszámolók helyett - a részvevő gyermekek közül néhány vélemény arról a gyülekezeti-családi szombat délutáni piknikről, mely a bokodi parókia újonnan épült gyülekezeti termében került megrendezésre 2020. szeptember 5-én: „Jó volt Bokodon a piknik mert sokan eljöttek és jól érezték magukat, mert az új gyülekezeti teremben voltunk, mert a felnőttek is játszottak. Megvan írva: „mert ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük." Volt miért hálát adni pl.: az új gyülekezeti teremért, hogy mindenki ottvolt, aki csak tehette..."

 

 

tovább

„Magvető tábor" - iskolakezdés Dadon

Nagy Attila / 2020-09-22 16:39:22

Isten kegyelméből megkezdődhetett -bár a szokásostól kissé eltérő módon -a 2020-2021-es tanév. Az első „magvető" napunk áhítattal kezdődött a jelenlegi járványügyi előírások betartásával, melynek a kötelező maszk viselésenés kézfertőtlenítésen túl úgy tettünk eleget, hogy külön vettek részt ezen az eseményen az alsóbb évfolyamok és külön a felső tagozat.

tovább

Egyházmegyei Jelölő Közgyűlés határozata

Nagy Attila / 2020-09-17 19:42:52

A 2020. szeptember 5-én Tatán tartott Egyházmegyei Jelölő Közgyűlésen a közegyházi tisztségekre a következő jelölések történtek: tovább

Egyházi élet Dorogon

Nagy Attila / 2020-09-15 11:19:48

Dorogvidéki Református Egyházközség ünnep-és mindennapjai a koronavírus idején, szünetében

Amikor március 16-val bezárult a világ, azonnal felvetődött, mi is lesz az  istentiszteletekkel, a vasárnapokkal. Az távol állt tőlünk, hogy az  onlineistentiszteletek tartók sorába beálljunk, hiszen számos kiváló igehirdetőt lehet meghallgatni, mi saját gyülekezetünkre gondoltunk,tettük elérhetővé a történéseket, úgy éreztük szükségesek a vasárnapi istentiszteletek. Így összeállt egy kis csapat, 7 istentiszteletről beszélünk, a valóságban 18 lett volna a gyülekezetrészekkel együtt, akiket az online világ most így is közösségbe kapcsolt.Óriási élmény volt!

tovább

Konfirmáció és Bringatábor Rédén

Nagy Attila / 2020-09-13 19:02:10

Konfirmáció Rédén

Az idei év járványa minden gyülekezet életét felborította, ezzel érintve minden gyülekezeti alkalmat, beleértve a konfirmációt is. A mi gyülekeztünk is megsínylette a járvány-sújtotta időszakot, hiszen így a konfirmációt nem tarthattuk meg a megszokott időben, Áldozó csütörtökön. A felkészítés azonban nem állt le, hanem online folytatódott a karantén alatt is.

tovább

Egerbe kirándult a nagyigmándi gyülekezet

Nagy Attila / 2020-09-12 20:02:02

Már több mint tizenöt éve hagyomány a nagyigmándi gyülekezetben, hogy évenként bejárjuk hazánk egy-egy tájegységét, kétnapos kirándulás keretében. Ezeken az utazásokon rendszerint nevezetességeket, érdekes földrajzi,történelmi helyeket és természetesen templomokat látogatunk meg, ilymódon fedezve fel szép hazánk rejtett kincset. Jártunk már a Beregben ősi Árpád-kori templomban, de voltunk modern újépítésű somogyi templomban, és a katedrálisméretű ceglédiben is. Az idei évben folytatva a hagyományt ismét útnak indultunk,mégpedig Eger és környékére.

 

tovább

Ismét egy csoda Kömlődön

Nagy Attila / 2020-09-09 17:46:34

Hálát adtunk  az új orgonáért Kömlődön

A meghívó 2020. augusztus 29-re szólt, a kömlődi templomba. Ezen a napon került sor a kömlődi orgona felavatására hálaadó istentisztelet keretében. Isten Igéjét Máté László esperes hirdette. Ezek után Bogáth István, gondnok ismertette azt az évekig tartó folyamatot míg végre a kömlődi templomban is megszólalhatott egy valódi  orgona.

 

tovább

Hálaadó Istentisztelet Lábatlanon

Nagy Attila / 2020-09-05 21:42:51

2019. szeptember 19-én szombaton 10 órakor a lábatlani református templomban hálaadó istentisztelet lesz a templom belső felújításáért. Igét hirdet Steinbach József a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.

Ezt követően Puskás József alkotása, a Trianoni emlékmű átadására kerül sor a parókiaudvar bejáratánál.

tovább