Tatai Református Egyházmegye

Egyházmegyei Kórustalálkozó

2023-07-05 20:59:24 / Nagy Attila

A Tatai Református Egyházmegye Mocsán tartotta 2023. április 29-én a XXX. kórustalálkozóját. Különlegessége, hogy a harmincadik, de a Covid idők után az első alkalom volt arra, hogy összegyülekezzünk, és együtt dicsérjük Istent. Mi úgy tudtuk, hogy Mocsán ez volt a harmadik kórustalálkozó, de a meghívott vendégünk Vizi István pátyi lelkipásztor, a Dunamelléki Református Egyházkerület és az Északpesti Református Egyházmegye zenei előadója említette, hogy ő volt már itt régebben Mocsán kórustalálkozón. Szóval akkor ez már itt szép hagyomány.

Sok gyülekezetben hibernálódott az énekkar. Ez az alkalom motiváció volt arra, hogy újraélesszék a gyülekezeti kórusokat. Többen csak ez év elején szervezték össze magukat, és volt, aki a találkozóra.

 

Miért Mocsán volt? Nem voltam jelen a lelkészgyűlésen, ahol tulajdonképpen szerintük mi szeretnénk megszervezni. Utána meg már késő volt tiltakozni. Gerecsei Zsolt esperes becsületére legyen mondva végig támogatásáról biztosított minket, még az áhítatot is megtartotta, és odaültetett minket Jézus lábaihoz.

 

 

De volt más indok is. A gyülekezetünk tavaly emlékezett alapításának 400. évfordulójára. A kórusunk feléledt és készült rá. Jó, hogy nálunk volt a találkozó, mert nem engedte, hogy leüljünk, abbahagyjuk. Tovább kellett folytatnunk. Ismét megéreztük a jó ízét az énekes közösségnek. Ez éltetett minket is.

 

A 9 kórus ebben a sorrendben énekelt:  Neszmély, Császár, Érsekújvár, Nagyigmánd, Tata, Tatabánya-Óváros, Komárom, Tatabánya-Bánhida, Mocsa.

Hamar László ének és zeneügyi előadó és Molnár Péter karnagy munkatársa értékelése szerint az énekkarok jó érzékkel énekelhető, vállalható darabokat választottak. Nem feszítették túl, és biztosra mentek. Azokat lélekkel, örömmel, és jó minőségben adták elő. Ez teljesen érthető egy ilyen időszak után. Azonban voltak új megoldások. A Császári, hagyományosan férfikórus, fiatal és gyerek énekesekkel egészült ki. A Tatabánya-Bánhidai kórus 3 különböző énekművet énekelt egyszerre kánonban. A Tatbánya-Óvárosi kórus darabjaiban időnként megkeverték, és átvették egymástól az alt és férfiszólamokat, illetve gitár zenei kíséretet is tettek hozzá.

 

Érsekújvári kórus, Sasák Attila református lelkipásztorral,  a Komáromi Egyházmegyéből (Szlovákiából) jött vendégeink voltak.  Pethes Emese kórusvezető vezénylésével szintén jellegében is többféle művet mutattak be. Minden összevetve, egy állandó minőségű, színvonalú, és újításoktól sem mentes, kísérletezős találkozó volt.

 

Veresné Petrőcz Mária, a dunántúli egyházkerület kántorképzőjének volt vezetője végül levezényelte a „Mindenkor áldva zengem" közös mű próbáját és énekét.  Vizi István írta több szólamra ezt a művet. Nem volt könnyű, és elég kritikával is fogadtuk. De a vége mégis gyönyörű volt.

 

Petőfi Sándor Művelődési Házban tartottuk a szeretetvendégséget nagyjából 150 főre. Itt egy kicsit szeretnék más tollával ékeskedni és ilyen büszke jellegű érzésről beszámolni. A gyülekezeti tagjaink szervezése figyelmes és gördülékeny volt. Segítséget kaptunk az Önkormányzattól, hiszen a Művelődési házat, teljes felszerelését, asztalokat, székeket használhattuk. Mindenki le tudtunk ültetni asztalokhoz. Az óvodai konyhát is használhattuk. Köszönet érte. Ráadásul olyan figyelmes asszonyaink voltak, akik tudták, hogy vannak gluténmentesen étkezők is. Úgy alakították ki a menüt, hogy rájuk is figyeltek főételben és süteményekben, pogácsákban.

 

Jó volt együtt lenni. Ez a tanulság. Ha nem lett volna ilyen jó minden, mint amennyire jó és szép volt, akkor is jónak és szépnek találtuk volna, mert hosszú ideje vártunk rá, és mint tudjuk a remény nem szégyenít meg. Elénekeltük a Himnuszt, ami most az érsekújváriakkal együtt különösen is érzékennyé tett minket. Az Érsekújvári kórus férfitagja egy különös kívánsággal is előállt, hogy ebben az évben Petőfi Sándorra való tekintettel kiadott 200  Forintos érméből, ha lehetséges mindenképpen szerezzünk és értesítsük róla, mert neki ez sokat jelentene. Mi még nem találtunk, de keressük a fizetőhelyeken.

 

Így esett a mocsai kórustalálkozó  jó időben, jó emberekkel, Isten békességében megáldva.

 

Soós Szilárd lelkipásztor