Tatai Református Egyházmegye

Egyházmegyei Zsoltáréneklő Verseny

2023-10-20 00:11:10 / Nagy Attila

A Tatai Ref. Egyházmegye ebben az évben is tervez zsoltárneklő versenyt, ahol részt vehet minden 6-18 éves tanuló, aki vagy egyházmegyénk területén élő gyülekezeti tag, vagy pedig egyházmegyénk területén valamelyik egyházi iskolánknak tagja.

 

A verseny időpontja november 18. szombat. Helyszíne a lábatlani Arany János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Az egyházmegyei hittanversennyel egy időben és azonos helyszínen lesz tartva a verseny. Jelentkezési határidő 2023. november 13.

A zsoltárok éneklése lehet az 1948-as énekeskönyv (RÉ48) szöveg-és kottaképe szerint is, de lehet az RÉ21 énekeskönyv szöveg-és kottaképe szerint is.

 

A versenyben 4 korcsoport lesz: két alsós, (elsős és másodikos az első csoport, harmadikos és negyedikes a második csoport) egy felsős és egy középiskolások csoport. A második-harmadik-negyedik korcsoportnál a szabadon választott zsoltár lehet akár a 2022-es énekeskönyv 151-197-es számú énekei közül bármelyik zsoltárparafrázisaiból is.

 

Az első korcsoport tananyaga 3 kijelölt, valamint 1 szabadon választott zsoltár első versszakának fejből való eléneklése. A kijelölt zsoltárok a következők: 81,96,134

 

A második korcsoport tananyaga 3 kijelölt, valamint 2 szabadon választott zsoltár (vagy zsoltárparafrázis) első versszakának fejből való eléneklése. A kijelölt zsoltárok a következők: 65,84,128

 

A harmadik korcsoport tananyaga 4 kijelölt, valamint 2 szabadon választott zsoltár (vagy zsoltárparafrázis) első versszakának fejből való eléneklése. A kijelölt zsoltárok a következők: 50,62,77,99

 

A negyedik korcsoport tananyaga 6 kijelölt, valamint 2 szabadon választott zsoltár (vagy zsoltárparafrázis) első versszakának fejből való eléneklése. A kijelölt zsoltárok a következők: 32,51,61,89,104,137

 

A szabadon választott zsoltár nehézségi fokát, illetve a zsoltárok előadásának igényességét, „kottaszerintiségét" a zsűri figyelembe fogja venni!

 

Figyelem: Orgona, szintetizátor és zongora kivételével bármilyen hangszeren elő lehet adni (mindenképpen egy szólamban, viszont akár más hangnemben is) a szabadon választott zsoltárt az éneklés előtt. Ezért igen hálásak lesznek a szervezők. (A hangszerét mindenki saját maga hozza!)

 

A jelentkezéshez kérjük a küldő gyülekezet, (vagy iskola), továbbá a küldött diák nevét megírni, valamint a korcsoportot.

 

A szervezők visszajelzést kérnek 2023. november 13-ig, hogy kik jönnek és vélhetőleg hányan a hamarlacipap@gmail.com email-címre.

 

 

Valkiné Gúthy Éva egyházmegyei ének-zeneügyi titkár,

Hamar László, egyházmegyei ének-zeneügyi előadó.