Várpalota-Pétfürdői Református Egyházközség Honlapja

Aktualitások - Legfrissebbek

Főoldal / Legfrissebbek

Jótékonysági orgonakoncert Várpalotán

Lukátsné Orovicz Piroska / 2021-09-16 18:37:43

tovább

Zenés áhítat a várpalotai református templomban

Lukátsné Orovicz Piroska / 2020-10-29 18:17:31

tovább

Gyülekezeti alkalmaink a reformáció ünnepkörében

Lukátsné Orovicz Piroska / 2020-10-23 21:36:12

A reformáció ünnepkörének gyülekezeti alkalmai a várpalotai református gyülekezetben

 

tovább

Dr. Huszár Pál: A trianoni tragédiánkról

Lukátsné Orovicz Piroska / 2020-05-21 20:05:18

„Ne félj, mert én veled vagyok, ne csüggedj, mert én vagyok Istened, megerősítelek, sőt megsegítelek, és igazságom jobbjával támogatlak.” (Ézsaiás 40, 10.)

Keresem a szót, miképp tudnám röviden, tömören meghatározni a nekünk fájdalmas fogalommá lett helységnév számunkra érvényes jelentését: Nemzeti tragédia? Magyar sorstragédia? Nemzeti gyásznap? Jelenleg inkább a nemzeti összetartozás napjának nevezzük június 4. napját. Ugyanis 1920. június 4-én iratták alá velünk azt a szégyenletes békediktátumot, amely elragadta tőlünk hazánk területének mintegy kétharmadát, idegen uralom alá kényszerítette országunk lakosságának kétharmadát, a magyarság harmincöt százalékát. Wass Alberttel szólva mi is „mély meghatottsággal és fájdalmas aggodalommal” emlékezhetünk erre a nemzeti sorstragédiánkra. Tesszük ezt lelkünkből fakadó következetességgel, mert ezt a tragédiánkat nem akarjuk, de ha akarnánk, se tudnánk elfelejteni.

tovább

Nyissák meg a templomokat vidéken!

Lukátsné Orovicz Piroska / 2020-05-12 08:30:18

Kedves Testvéreim!

Az alábbi levelet kaptuk Zsinatunk Elnökségétől. Ennek értelmében – úgy, ahogy eddig is – a vasárnapi istentiszteleteinket megtartjuk. A délutáni, valamint a hétközi alkalmakkal egyelőre várunk.

Szeretettel hívunk és várunk mindenkit!

 

tovább

Mezőpaniti testvérgyülekezetünk új templomot épít.

Lukátsné Orovicz Piroska / 2020-05-11 09:02:28

Már tavaly márciusban, Zürichben, a Bullinger Henrik tiszteletére tartott nemzetközi konferencián is elmondhattam, hogy amíg Európa nyugati, gazdagabb részlében funkciót váltanak a keresztyén templomok: lesz belőlük hangversenyterem, múzeum, vendéglő, netán mecset, vagy éppen lebontják őket, ugyanakkor nálunk, a Kárpát-medencében öt új magyar református templom épül. Ebből kettőnek az alapkövét éppen a Dunántúli Református Egyházkerületben tettük le, név szerint Herenden, illetve Balatonakarattyán, de ebbe a sorba illik bele mezőpaniti testvérgyülekezetünk most épülő új temploma is.

 

tovább

Menjünk-e templomba? - Köntös László gondolatai

Lukátsné Orovicz Piroska / 2020-05-02 19:44:39

Menjünk-e templomba?

Nem készítettem ugyan felmérést, de az az érzésem, Gulyás Gergely miniszter bejelentése a járvány elleni védekezés újabb szakaszának intézkedéssorozatáról, köztük röviden utalva az egyházakra is, eléggé komoly bizonytalanságot idézett elő a templomba járó, egyházias keresztyénségen belül. Nem ismerem a bejelentés konkrét hátterét, de annyi azért lejött, hogy az egyházakat váratlanul érhette a hír. Erre az utal, hogy az első hivatalos egyházi reagálások meglehetősen visszafogottak voltak. A katolikus vezetés először azt jelentette be, hogy megvizsgálja a nyitás lehetőségét, majd május 1-én kijött egy nyilatkozat, amely továbbra is érvényben tartja a felmentést a szentmise látogatásának kötelezettsége alól, ugyanakkor a megyéspüspökökre bízza a döntést. Vagyis nem született egységes szabályozás. A református vezetés várhatóan hétfőn, május 4-én dönt, az evangélikusok is a jövő héten.

tovább

Dr. Huszár Pál főgondnok úr gondolatai a koronavírusról

Lukátsné Orovicz Piroska / 2020-04-22 20:13:59

Első gondolatom bizony az, hogy „de jól meglettünk volna nélküle.” Kétségtelenül nem hiányzott senkinek, sem a jómódúaknak, még kevésbé a szűkölködőknek. Amikor először ismerkedtünk a fogalommal, meglehetősen távolinak tűnt, hiszen először Kínában jelentkezett. Akkor még azt reméltük, távol is marad tőlünk. Nem így történt, hiszen ma már világjárványról kell beszélnünk sokszázezer, immár kétmillió feletti megbetegedéssel, soktízezer halottal.

Nem véletlenül utaltam a szociális hovatartozásra, hiszen a módosabbaknak könnyebb dolguk van a védekezésben – különösen, ha kertes családi házban laknak, így sokkal könnyebben viselhetik a vírus által történő megfertőződés elleni védekezés talán leghatékonyabb módját, az otthonmaradást. Sokkal nehezebb dolga van a szűkösebb körülmények között, tömblakásban élőknek, akik gyakran kénytelenek lemondani a szabad levegőn tartózkodásról, csak csökkentett mértékben tudják kielégíteni mozgásigényüket. Akkor még nem is szóltam a különböző földrészeken található „bádogvárosok” sanyarú sorsú lakóiról, akiknek aztán végképp nincs módjuk a megfertőződés elleni elzárkózásra. Ez hallatlan mértékben ronthatja túlélési esélyeiket.

tovább

A Magyarországi Református Egyház elnökségének közleménye

Lukátsné Orovicz Piroska / 2020-03-17 13:00:53

Szüneteltessenek minden egyházi alkalmat

A koronavírus gyors terjedése miatt hozott kormányzati intézkedésekkel összhangban a Magyarországi Református Egyház elnöksége a következő kéréssel fordul a gyülekezetek, lelkipásztorok és egyháztagok felé.

Legyetek józanok, hogy imádkozhassatok!

(Péter első levele 4. fejezet 7. vers)

tovább