Veszprémi Református Egyházmegye

Aktualitások - Archív hírek 2011-2013

Főoldal / Archív hírek 2011-2013

Hétkezdő meditáció 2012.szeptember 24-én hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2012-09-24 14:37:13

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház lelkipásztor

 

Olvasandó: Ésaiás 8:23a-9:1

 

De nem marad sötétség ott, ahol elnyomás van...A nép, amely sötétségben jár, nagy világosságot lát. A halál árnyékának földjén lakókra világosság ragyog.

 

Múlt hétfői hétkezdő meditációnkban a fizikai sötétség és világosság nagyon plasztikus és közérthető ellentétpárja példáján a lelki-szellemi megvilágosodás - nevezzük végre a nevén: - a megtérés létfeltételszerű, létfontosságú élet-megoldásáról szóltunk. Mégpedig annak a klasszikus bibliai evangéliumi feljegyzésnek a tükrében, amelyben a feltámadott Jézus Krisztus emmausi tanítványai titokzatos körülmények között találkoznak a Feltámadottal s egyúttal szembesülnek addigi beszűkült látásmódjukkal. A jézusi szem-nyitogatást követően egyáltalán nem volt meglepő a Feltámadott Jézus Krisztussal való együttlét ígényét átütő erővel kifejező megszólalás: ...Maradj velünk, mert immár beestvéledik, és a nap lehanyatlott..." (Lukács 24:29)

tovább

Hétkezdő meditáció 2012.szeptember 17-én,hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2012-09-17 08:20:20

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház lelkipásztor

Olvasandó: Lukács 24:29

 

...Maradj velünk, mert immár beestvéledik, és a nap lehanyatlott...

 

Szeptember közepén is túl vagyunk. Fogynak a napjaink. Nem csak azok számának abszolút értéke összefüggésében, hanem abban a másik vonatkozásban is, amely szerint napról napra csökken a napsütéses percek száma s hosszabbodnak az éjszakák. A világosság és a sötétség dialektikus feszültségében élünk folyamatosan. Ennek azonban az emberi pszüché számára nem kizárólag csak a vizuális észlelés szintjén, a fizika tudományának fénytani törvényszerűségei szerint van jelentősége. Hanem nagyon is erőteljesen - majdhogynem túlsúlyosan - jelképes értelemben, parabolikus gondolati párhuzamok mentén használjuk a világosság és a sötétség fogalmának

tovább

Hétkezdő meditáció 2012.szeptember 10-én,hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2012-09-15 07:08:15

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház lelkipásztor

Olvasandó: Apostolok Cselekedetei 9:1-9

 

Saul pedig az Úr tanítványai elleni fenyegetéstől és öldökléstől lihegve elment a főpaphoz, és leveleket kért tőle Damaszkuszba a zsinagógákhoz, hogy ha talál olyanokat, akik az Úr útjának hívei, akár férfiakat, akár nőket, megkötözve vihesse azokat Jeruzsálembe. Útközben azonban, amikor éppen Damaszkuszhoz közeledett, hirtelen mennyei fény villant fel körülötte, és amint a földre esett, hallotta, hogy egy hang így szól hozzá: „Saul, Saul, miért üldözöl engem?" Ő pedig megkérdezte: „Ki vagy, Uram?" Az így válaszolt: „Én vagyok Jézus, akit te üldözöl. De kelj fel, menj be a városba, és ott megmondják neked, mit kell tenned." A vele utazó férfiak pedig szótlanul álltak, mert hallották ugyan a hangot, de senkit sem láttak. Saul pedig felkelt a földről, és kinyitotta szemét, de egyáltalán nem látott. Ezért kézen fogva vezették be Damaszkuszba, és ott három napig nem látott, nem evett, és nem ivott.

tovább

Tanévnyitó a Csopaki Református Általános Iskolában

Rásky Miklós / 2012-09-09 22:25:36

Írta: Dr. Szabóné Jámbor Eszter, beküldte: ifj. Tislér Géza lelkipásztor

 

Egy tűt sem lehetett volna leejteni a csopaki Református templomban 2012. szeptember 2-án, a csopaki Református Általános Iskola első évnyitó ünnepségén.

Steinbach József a dunántúli református egyházkerület püspöke Pál apostol szavait idézte a hitről, a szeretetről és a reményről. Hangsúlyozta, hogy a református iskola nem mást, hanem többet ad. „Az különbözteti meg más iskoláktól, hogy jó ide járni." Püspök úr beszéde után az iskola két diákja szavalatát hallhattuk, majd a tantestület eskütétele következett.

Id. Tislér Géza lelkész úr az egykori református iskola 2 diákjával adta át Huszár Péterné igazgató asszonynak a lelkészcsalád ajándékaként az iskola leendő zászlaját, rajta az iskola jelmondatával: „Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők" (Ján. 15,5).

tovább

Tanévnyitó istentisztelet az Alsóörsi Református Általános Iskola és Kézilabda-utánpótlásközpontban

Rásky Miklós / 2012-09-06 22:32:26

Írta Kovács Piroska, fényképezte: Zórád Ferenc

 

Meggyőződéssel vallom, hogy az alsóörs- lovasi gyülekezetnek és magának a községnek is jó oka van ebben a történelmi pillanatban az ünneplésre, a hálaadásra, a könyörgésre, mert történelmi pillanat az, amikor ismét egy református iskola kezdi meg működését a községben - mondta Dr. Huszár Pál, a Magyarországi Református Egyház és a Dunántúli Református Egyházkerület főgondnoka, oktatási főtanácsadó, az Endrődi Sándor Református Általános Iskola és Kézilabda Utánpótlásközpont szeptember 2-án megtartott tanévnyitó ünnepségén az alsóörsi református műemléktemplomban.

Az ünnepi esemény a templom méretei miatt logisztikai előkészületet kívánt, amelyet sikerült kiválóan megoldani. Az istentisztelet keretében zajló tanévnyitón jelen voltak a fenntartó önkormányzatok polgármesterei: Hebling Zsolt és Ferenczy Gáborné, a község vezetői, megyei- és kerületi egyházi elöljárók (akik egyben szolgálatot teljesítettek), Dr. Elter István, az egyházmegye főgondnoka, a presbitérium tagjai, meghívott vendégek, köztük Szűcs Attila, a Veszprém Megyei Kormányhivatal oktatási főosztályvezetője, az iskola igazgatótanácsának- és tantestületének tagjai, szülők és természetesen a tanulók, akik közül az Alsóörs - Lovasi Református Társegyházközség lelkipásztora, nagytiszteletű Rásky Miklós megkülönböztetett figyelemmel köszöntötte az első- és a nyolcadik osztályosokat.

tovább

Tanévnyitó a Litéri Református Általános Iskolában

Rásky Miklós / 2012-09-06 08:56:58

Írta: Halmos György (NAPLÓ Veszprém megyei Napilap), fényképezte: Simon Tibor és Szőnyegh Imre

A jó egyházi iskola egyszerre tanítja a szépet, a hasznosat és az igazat - hangsúlyozta Kövér László, az országgyűlés elnöke vasárnap a litéri református általános iskola tanévnyitóján.


- Az igazat nem könnyű megtalálni, ezért fontos tulajdonsága az erkölcsös létnek a választás, a döntés képessége - fogalmazott a házelnök. Szólt arról is, korunk egyik jellemző tulajdonsága, hogy az összetartozó dolgokat, embereket, közösségeket, igazságokat szétdobál, majd összekeveri őket a hamisságokkal.

- Rendet teremteni, különbséget tenni ebben a világban az egyik legfontosabb képesség, amit el kell sajátítatnunk - mondta Kövér László, majd hozzátette: erkölcsösnek lenni nem egyszerűen azt jelenti, hogy igyekszünk jók lenni, többről van szó, újra és újra képesek vagyunk választani a jó és a rossz, az igaz és a hamis között; ehhez a bátorságra is szükség van. Kövér László beszélt arról is, az életünk értelme kerülhet veszélybe, ha a sokhangú kordivattal szemben nem tudjuk megfogalmazni és gyakorlattá formálni az igazi értékeket.

tovább

Tanévkezdés Csajágon, Balatonfőkajáron és Papkeszin

Rásky Miklós / 2012-09-06 08:48:54

Írta és beküldte: Dusicza Ferenc lelkipásztor

A Veszprémi Egyházmegye első református általános iskolájának, a Csajáginak, az idén kezdődik a nyolcadik tanéve. Délelőtt 10 órakor a Csajági Templomban tartották a csajági, majd délután 3 kor Balatonfőkajáron az ottani iskolarész iskolai évnyitó istentiszteletét.

A demográfiai változások következtében az idei tanévben összesen, mintegy 230 lesz a tanulók összlétszáma. A fenntartásban résztvevő önkormányzatok számára ez azt jelenti, hogy nagyobb mértékben kell támogatniuk a helyi iskolákat. Az új törvényi változások elé pedig várakozólag tekint a Csajági, Balatonfőkajári és Papkeszi református általános iskola.

tovább

Orgonaavatás Balatonkenesén

Rásky Miklós / 2012-09-04 06:27:45

Írta és beküldte: Némethné Sz. Tóth Ildikó lelkipásztor

 

2012 nyarának utolsó vasárnapján, az új kenyér ünnepe után egy héttel, a Balatonkenesei Református Templomban újra hálaadó istentiszteletre gyűltünk össze. Egy közösen megtett út első állomását ünnepeltük, több mint kétszázan örvendeztünk együtt Isten iránti hálával. A tavaly 100 éves Angster orgonánk alapos és nagyszabású felújítási munkálatainak első lépcsője valósult meg a nyár végére. Az orgona nélkül „átböjtölt" hónapok véget értek, az évszázados hangszer újra fényes, tiszta hangon szólalt meg.

Az újjászületettért hálát adó istentisztelet egy újszülöttért való hálaadással, keresztelővel kezdődött. Azután Németh Péter lelkipásztor hirdette Isten üzenetét a 100. zsoltár igéi alapján: „Adjatok hálát neki, áldjátok nevét! Mert jó az Úr, örökké tart szeretete, és hűsége nemzedékről nemzedékre." Idézte az orgonaszekrény belsejében olvasható feljegyzéseket, amik a XX. szd. komorabb és derűsebb időszakaiban is a hangszerről gondoskodó, azt javítgató, szakértő kezek munkájáról tanúskodnak. Emlékeztetett arra, hogy mi mindannyian így viseljük magunkon, és ismerhetjük fel hálás szívvel Isten gondviselő kegyelmének jegyeit.

tovább

Hétkezdő meditáció 2012.szeptember 3-án, hétfőn reggelre (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2012-09-04 06:25:19

Írta és beküldte: Nagy Lajs kórház lelkipásztor

Olvasandó: Apostolok Cselekedetei 26:18

 

Azért küldelek el, hogy nyisd meg a szemüket, hogy a sötétségből a világosságra, és a Sátán hatalmából az Istenhez térjenek, hogy az énbennem való hit által megkapják bűneik bocsánatát, és örökséget nyerjenek azok között, akik megszenteltettek.

 

Nemcsak a nyár reppent el s vele az egész kánikulai hangulatot izgalmas tartalommal megtöltő 30. nyári olimpia, hanem az esztendő kétharmada is. Beléptünk az „r-es" hónapokba, hogy kitárt szívvel várjuk a utolsó harmadban az elmúlást idéző ezerszínű ősz, majd mögötte a tél, az Ádvent, a Karácsony és az esztendőváltás eljövetelét. Van tehát még előttünk vagy tizenöt hétkezdő

tovább

Református tanévnyitó ünnepek az egyházmegyében

Rásky Miklós / 2012-09-01 23:22:02

A Veszprémi Református Egyházmegyében a régi meglévő intézmények mellett új iskolákkal gazdagodott a református oktatás. Az új köznevelési törvény előírásai, rendelkezései miatt több önkormányzat döntött úgy, hogy intézményeiket egyházi és azon belül is református fenntartásba adják, biztosítva ezzel a további zavartalan működést, valamint az iskolák helyben maradását.

Honlapunkat az évnyitó ünnepségekről a litéri, az alsóörsi, a szentgáli és a balatonfüredi gyülekezet külön is tájékoztatta.

tovább