Veszprémi Református Egyházmegye

Aktualitások - Archív hírek 2011-2013

Főoldal / Archív hírek 2011-2013

Hétkezdő meditáció 2012. november 19-én, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2012-11-21 19:31:23

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház lelkipásztor

 

Olvasandó: Zsoltárok 56:13,14

Tartozom neked, Istenem, fogadalmaimmal, megadom hálaáldozatomat. Hiszen megmentettél engem a haláltól, lábamat az elbukástól, hogy járhassak Isten színe előtt az élet világosságában.

Ma már ötödik alkalommal kutatjuk Dávid király bölcsességét az általa szerzett 56. zsoltár Igéi alapján.   Ezzel aztán véget is ér ez a sorozatunk, mert az imént hallott idézet már a zsoltár két befejező verse.

A megelőző meditációink során bőven bepillantást nyerhettünk abba a szentélybe, amivé Dávid megszívlelendő gondolatainak csodálatos tárházát varázsolja. Összefoglalva az eddigieket: kiderült, egy bizonyos sajátos megközelítésben - nem a kizárólagosság igényével, de ettől még nagyon is tudatosan - képviselhető, hogy a transcendenciában bizonnyal benne foglaltatik a lelkigondozás csúcsa. Vagyis: az imádság, azaz az emberi lélek felemelkedése Istenhez önmagában hordja a lélek gyógyúlását, hosszú távon pedig a kérések meghallgatásán túl magát az üdvösséget.

tovább

Hétkezdő meditáció 2012. november 12-én, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2012-11-12 14:46:00

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház lelkipásztor

 

Olvasandó: Zsoltárok 56:9-12

 

Te számon tartod bolyongásomat. Gyűjtsd könnyeimet tömlődbe, legyenek benne könyvedben! Meghátrálnak majd ellenségeim, amikor hozzád kiáltok. Ebből tudom meg, hogy Isten velem van. Istenben, akinek igéjét dicsérem, az Úrban, akinek igéjét dicsérem, Istenben bízom, nem félek, ember mit árthat nekem?!

 

Negyedik alkalommal keressük az üzenetet a gazdag tartalmú 56. zsoltár versei alapján. Csupán emlékeztetőül: abból indultunk ki, hogy 20 nappal ezelőtti munkahét kezdő meditációnkban érintőlegesen megemlékeztünk az 1956-os magyar forradalom 56. évfordulójáról - némi tudatossággal - épp az 56. zsoltár bevezető versei alapján. Aztán itt ragadtunk e zsoltár szellemi vonzásában, lépésről lépésre mind jobban elmélyedve a zsoltáros, Dávid király gondolatmenetének vizsgálatában. Valószínűleg azért, mert látható, nem feltétlenül kizárólag archaikus gondolatok ezek, hanem nagyon is modern problémákat érintenek.

tovább

Hétkezdő meditáció 2012. november 5-én, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2012-11-12 14:33:47

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház lelkipásztor

 

Olvasandó: Zsoltárok 56:7,8

 

Összefognak, lesben állnak, lépteimet figyelik, mert az életemre törnek. Megmenekülhetnek-e gazságuk ellenére? Taszítsd el haragodban e népséget, Istenem!

 

Két csonka munkahét után, most a változatosság kedvéért egy hosszú hét előtt állunk - lévén, hogy a munkarend átcsoportosítás miatt szombaton is munkanap lesz. Bőven szükségünk van tehát arra, hogy lelkünket Az erősítse meg, Aki erre sokak hite szerint Igéje, vagyis a Biblia szavai által képes.

tovább

A VESZPRÉMI GYÜLEKEZET KIRÁNDULÁSA PANNONHALMÁN

Rásky Miklós / 2012-11-09 11:27:15

Írta és beküldte: Závodi Zsuzsanna lelkipásztor

 

Október 20-án a veszprémi gyülekezetből több mint negyven fős érdeklődő csoport látogatta meg az ősi Pannonhalmi Főapátságot, hogy épületeit, atmoszféráját megtekintse.

Utunk azért is izgalmasnak ígérkezett, mert a reggeli nagy ködben minden sejtelmesnek és misztikus messzeségűnek tűnt. A hegyen épült város képe egyébként is többértelmű zarándoklatra hívott bennünket.

A 996-ban alapított monostor sok küzdelmes időszakot élt meg, de most különös szépségében láthattuk a Bazilikát, mert felújítását és felszentelését ez év augusztusában ünnepelték.

tovább

Hétkezdő meditáció 2012. október 29-én, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2012-10-30 08:21:29

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház lelkipásztor

Olvasandó: Zsoltárok 56:5,6

 

Istenben, akinek igéjét dicsérem, Istenben bízom, nem félek, ember mit árthat nekem?! Szüntelenül elferdítik szavaimat, minden gondolatukkal rosszat akarnak nekem.

 

Mindössze három munkanapból álló, rövid munkahét lesz ez a mostani is. A lelki munícióra azonban az előttünk álló három napon is szükségünk van. Ezért folytassuk Dávid király múlt héten megkezdett zsoltárának faggatását: mit üzen mára, késői utódainak a negatív jelenségek, megtapasztalások miatti lelkiállapot, az emberiség életében örökzöld dallamként és refrénként is jelentkező szkepszis gyógyítására. Múlt szerdai munkahét kezdő meditációnkban odáig jutottunk, hogy - az ötvenhatos forradalom 56. évfordulójához is kapcsoltan - elemeztük a zsoltár gondolatfelvetését az individuális és közösségi bajok ajánlott orvoslása tekintetében. Ennek során hangsúlyossá vált, hogy a zsoltáros, Dávid király ellenségei támadásának kereszttüzében is ki tudja mondani: „Ha félek is, benned bízom!" (Zsoltárok 56:4) Különleges metodikája, amellyel öngyógyító stratégiával törekszik orvosolni sebzett lelkét, egyértelműen Istennel való őszinte kapcsolatára épül.

tovább

Munkahét kezdő meditáció 2012. október 24-én, szerdán reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2012-10-28 22:20:09

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház lelkipásztor

Olvasandó: Zsoltárok 56:2-4

 

Légy kegyelmes hozzám, Istenem, mert bosszút lihegnek ellenem, szüntelenül támadnak és gyötörnek engem. Ellenségeim szüntelenül bosszút lihegnek, sokan támadnak rám kevélyen. Ha félek is, benned bízom!

 

Tavaly ilyenkor az ötvenhatos forradalom 55. évfordulója alkalmával stílszerűen az 55. zsoltárból olvastunk részleteket; 55. évforduló - 55. zsoltár. (A meditáció a második kötet 176. oldalán található.)

Ma már 56-os az a tavalyi 55-ös szám is... Most azért miért is ne faggatnánk meg egy kicsit ezúttal az 56. zsoltárt. Ötvenhatos forradalom, ötvenhatodik évforduló és ötvenhatodik zsoltár. Természetesen távolról sem a számmisztika sajátosan rejtélyes és rejtjeles világában való búvárkodás kalandvágya vezetett a mai alapige kiválasztásához. Az csak a ráadás. Sokkalta inkább a zsoltár tartalmának aktualizálása, konkrét üzenetének helyzetünkre történő adoptálása lehet a célunk.

tovább

Hétkezdő meditáció 2012. október 15-én, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2012-10-17 08:44:08

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház lelkipásztor

 

Olvasandó: Prédikátor 12:7,8

 

A por visszatér a földbe, olyan lesz, mint volt, a lélek pedig visszatér Istenhez, aki adta. Igen nagy hiábavalóság, mondja a Prédikátor, minden hiábavalóság!

(Revideált új fordítás - a Károli fordításban ugyanez Prédikátor 12:9-10)

 

Egy héttel ezelőtt - az Idősek Világnapja apropójának kapcsán - a bölcs Salamon királynak tulajdonított Prédikátor könyve 12. fejezetének 1-7. verse alapján elmélkedtünk az öregségről, az öregedés folyamatának biblikus allegóriákban való tüneményes, öniróniában is bővelkedő elemzéséről. Mai hétkezdő meditációnkban - lévén az egész október az idősek hónapja - lélekben még mindig vessünk néhány pillantást a közöttünk lévő öregekre, a társadalom egyre nagyobb hányadát alkotó idősekre s az idősödés folyamatának lelki-szellemi üzenetére.

tovább

Gyülekezeti kerékpár-túra a káptalanfüredi Köcsi tóhoz

Rásky Miklós / 2012-10-13 07:11:43

Írta: Balogh Ádám, beküldte: Závodi Zsuzsanna lelkipásztor

 

Már több alkalommal felvetődött egy gyülekezeti biciklitúra gondolata a veszprémi reformátusok részéről. Reméltük, hogy idén talán szeptember, október idején meg is valósíthatjuk! Többen lestük az interneten az időjárás előrejelzést, míg végül úgy tűnt az október 6.-a megfelelő lesz eme közösségi sportesemény megrendezésére, és az aradi vértanúkra való méltó megemlékezésre is!

Úti célnak a Káptalanfüreden található Köcsi tavat választottuk. Ez távolságban is minden korosztálynak megfelelőnek tűnt (oda-vissza kb. 38 km), illetve a környezet, az erdő, a sportolásra alkalmas hatalmas füves terület, valamint a tűzrakási lehetőség is emellett szólt.

Imáink meghallgatásra találtak és csodaszép nyárias idő köszöntött ránk. A veszprémi Kálvin János térről (az új ref. templom elől) fél 9-kor indult a társaság nagyobb része, majd az almádi úton csatlakoztak a többiek. 23-an vágtunk neki jókedvűen az első szakasznak. A legkisebb bringázó alig 5 éves volt, az „idősebb" korosztályt néhány 40-es egyháztagunk képviselte. Két „kuliban" utazhattak a legkisebbek, míg szüleik helyettük is hősiesen tekertek. Ez leginkább a hazavezető úton volt kissé fárasztóbb.

tovább

Hétkezdő meditáció 2012. október 8-án, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2012-10-09 08:26:55

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház lelkipásztor

 

Olvasandó: Prédikátor 12:1-7

 

Gondolj Teremtődre ifjúságod idején, míg el nem jönnek a rossz napok, és el nem érkeznek azok az évek, melyekről ezt mondod: nem szeretem őket! Míg el nem sötétedik a nap világa, meg a hold és a csillagok, és újra felhők nem érkeznek az eső után. Akkor reszketni fognak a ház őrizői, támolyognak az erős férfiak; megállnak az őrlő leányok, mert kevesen vannak, és elhomályosulnak az ablakon kinézők. Bezárulnak az utcára nyíló ajtók, elcsendesül a malom zúgása. Fölkelnek a madárszóra is, és elhalkul minden énekszó. Még egy kis emelkedőtől is félnek, és ijedeznek az úton. A mandulafa kivirágzik, a sáska nehezen vonszolja magát, és mit sem ér a fűszer, mert elmegy az ember örök otthonába, és az utcán körös-körül siratók járnak. Végül elszakad az ezüstkötél, összetörik az aranypohár, a korsó eltörik a forrásnál, és a kerék belezuhan a kútba. A por visszatér a földbe, olyan lesz, mint volt, a lélek pedig visszatér Istenhez, aki adta.

(Revideált új fordítás - a Károli fordításban ugyanez Prédikátor 12:3-9)

tovább

Hétkezdő meditáció 2012. október 1-én, hétfőn reggelre - (Veszprémi Kórház, Belgyógyászati Centrum)

Rásky Miklós / 2012-10-03 07:34:28

Írta és beküldte: Nagy Lajos kórház lelkipásztor

 

Olvasandó: Zsoltárok 8:4,5

 

Ha látom az eget, kezed alkotását, a holdat és a csillagokat, amelyeket ráhelyeztél, micsoda a halandó - mondom -, hogy törődsz vele, és az emberfia, hogy gondod van rá?

 

Tavaly ilyenkor emlékeztünk meg először az akkor már harmadik éve megtartott, szeptember utolsó vasárnapját követő Teremtés Hete rendezvény sorozatról. A világszerte számos civil szervezet és egyház által nagy érdeklődéssel kísért témafelvetést és kezdeményezést Magyarországon az Ararát teremtésvédelmi-ökológiai munka-csoport, valamint a Magyarországi Református Ökogyülekezet vezetése vette át és gondozza. A Teremtés Hete programja és gondosan ki-dolgozott tematikája rendkívül alaposan fejti ki azt az objektívitást, miszerint az ökológiai kérdésekkel való foglalkozásnál világviszonylatban aligha van fontosabb kérdés manapság.

tovább