"A legjobban a nagyvárosi misszió hiányzik!" - beszélgetés Köntös Lászlóval

Hozzászólás írásához be kell jelentkeznie itt


Bellai Zoltán

2010-01-05 - 12:16

Mindenek előtt jelzem, hogy én az ifjabbik BZ vagyok, ebből már származott félreértés.
Nagyon szíven ütött az a történet, amit Főjegyző Úr az Égigérő templomtorony című, véleményem szerint nagyon igényes kiállítású és tartalmát tekintve is kiváló könyv árusításáról írt. A mi gyülekezetünkben a gimnazista ifjúsági csoport (ismertebb nevén Halleluja) tagjai aktívan árulják a köteteket, és tartok tőle, hogy nem kezdtek el azon fennakadni, hogy melyik templom van, illetve nincs benne a kiadványban. Mondom ezt úgy, hogy a csoport tagjai közül jónéhányan nem kaposvári kötődéssel is rendelkeznek, hanem "bejárnak" ide iskolába. Mindezidáig nemigen fordult meg a fejemben a gyülekezeti önzés, mint jelenség, a lelkészi, egyházvezetői, prespiteri stb. önzéssel már sokszor találkoztam. Tragikusnak tartom, hogy akkor, amikor a különböző médiumok (újságírás, internet, rádió, stb.) felületein hangsúlyossá válik - hála a Mindenhatónak - hogy gyülekezeteink tudjanak, halljanak egymásról, illetve nem győzzük hangsúlyozni a Konvent, és abban az összetartozás jelentőségét, ilyen történetekről kell olvasnunk. Lehet, hogy csúnyán hangzik, de éppen ez az a pont, amikor ki kell mondanom: legyen bármilyen progresszív a gondolkodásunk, és valóban, vezéreljen minket az, hogy mindig mindent valamiÉRT tegyünk, néha meg kell keményíteni a szívünket, és muszáj lépéseket tenni valami ELLEN. Hangsúlyozom: nem emberek, nem gyülekezetek, hanem folyamatok, hozzáállások, jelenségek ellen. A jelenség a szigetszerűség, amelyben él kerületünk, bár nyilvánvalóan láthatóak a pozitív irányú változások. Reménykedem abban és imádkozom azért, hogy ez kiteljesedjen, és ezáltal létrejöjjön a közösségi gondolkodás, amelynek hiánya oda taszította egyházunkat és nemzetünket, ahol most van.

Balogh István

2009-12-30 - 15:00

Mindig nagy érdeklődéssel,és általában egyetértéssel olvasom és hallgatom Köntös L főjegyző úr írásait, előadásait.Ebben az interjúban elhangzik az, hogy reformálható e egyházunk. A véleményem az , hogy ezt nem kérdésként kell feltenni,hanem kijelentésként, sőt felszólításként. Református Egyházunkat meg kell reformálni !Az nem működik , hogy az legyen csak a feladatunk ,hogy elsirassuk gyülekezeteinket.
Főjegyző úr egy mosonmagyaróvári presbiteri konferencián meggyőzte a jelenlevő presbitereket,hogy " az egyház Mi vagyunk " Tehát nekünk presbitereknek,lelkészeknek kell megtalálni a megoldásokat is. Igaz ehhez újra kell gondolni a presbiter szerepét is . Ezután jöhet a szerkezeti átalakítás, stb. És akkor talán megoldódik ,illetve talán feloldódik a népegyház-hitvalló egyház vita is
Az általam ismert presbiterek, gondnokok nagyon várnak egy ilyen irányú változást , és minden segítséget készek megadni ehhez.
Testvéri szeretettel . Balogh István

Dusicza Ferenc

2009-12-29 - 09:35

Főjegyző úr, Kedves Laci! Szívem szerint beszélsz, már ha lehet a töbnyire szomorú dolgokról szívrehatóan beszélni. Rengeteg új lehetőségünk és eszközünk van arra, hogy közösséget építsünk az "egyháziak" között. Valóban szörnyű az önös, de főleg vélt egyéni érdekek motiválta "csőlátás" köreinben. Ez a hozzászólás is ünnepi, mert első. Mióta van ez a kitünő honlap, amelynek magam is munkatársa vagyok, egyre komorabban nézegetem a többnyire jó cikkek alatt a megjegyzést: Hozzászólások: 0 !!!
Beszélgessünk többet kedves kollégák, az nem lehet akadály, ha borítékolhatóan eltérően látjuk nagyon különböző helyzetünk javításának lehetőségeit és belefáradásainkat, befeléfordulásunkat.
Áldás és békesség! Boldog Újévet kívánok Olvasóinknak is. Dusicza Ferenc

Refdunántúl Adminisztrátor

2009-12-29 - 09:25

Karácsony előtt kérdeztük a Dunántúli Református Egyházkerület vezetőit az ünnepi készülődésről, az elmúlt esztendőről valamint arról, hogy miként gondolnak az elkövetkezendő évre. A következő napokban ezeket a beszélgetéseket olvashatják honlapunkon. A sorozat harmadik részében Köntös László főjegyző válaszol a kérdésekre:
A teljes hír megtekintése

2024. April 24., Wednesday,
György napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 17318
Összesen 2009. június 2. óta : 40241510