Te mennél vagy maradnál? - részletesen a MIGeneRÁCIÓ Konferenciáról

Sziráki Szilvia, 2013-07-31 04:00:00

Megéri-e külföldön munkát vállalni vagy meghatározatlan időre letelepedni? Miért marad, aki nem indul el? Mit lehet nyerni és veszíteni itthon és az otthontól távol?

Ezekre és még sok más kérdésre keressük a választ különböző tudományterületek (szociológia, lélektan, történelem, gazdaságtan, teológia) és politikai pártok képviselőinek segítségével.

Miért e konferencia?

Idén nyáron lesz a híres 1943-as szárszói konferencia 70. évfordulója. Erről az eseményről mi, jelenlegi SDG-sek egy olyan konferenciával szeretnénk megemlékezni, amelyet az 1943-as szárszói Magyar Élet tábor ihlet, de elsősorban nem emlékkonferencia. 

A múlt…

A Soli Deo Gloria Református Diákmozgalom 1921-ben jött létre, lánglelkű fiatal teológusok alapították azzal a céllal, hogy megújítsák a Magyar Református Egyházat, honfitársaiknak pedig reményt adjanak. 

Az SDG életének kezdettől fontos alkalmai voltak a konferenciák, melyek közül a leghíresebb és legnagyobb hatású az 1943-as szárszói konferencia volt, amelyet az SDG és a Püski Sándor vezette Magyar Élet Könyvkiadó közösen rendezett.

A „Magyar Élet Konferencia” néven tartott találkozón a legaktuálisabb problémákról, kérdésekről hallgatott előadásokat és tanácskozott hatszáz fiatal, társadalmi és felekezeti hovatartozástól függetlenül.
Nagy sikerének egyik oka ebben rejlett, a másik pedig a külpolitikai események alakulásában. 

Mindezekből következően nagy igény mutatkozott az összefogásra, együtt gondolkodásra, hogy közösen keressék a választ abban a nehéz helyzetben az ország jövőjének, a válságból való kilábalásnak kérdéseire. 

… és a jelen

Célunk az, hogy a mai fiatalokat hívjuk, hogy a ma legaktuálisabb problémákról beszélgessünk, információt gyűjtsünk és véleményt alkossunk, ezért egyfajta keresztyén közéleti konferenciát szervezünk, melyben szeretnénk képet kapni a magyar migráció jelen helyzetéről, hátteréről, a különböző motivációiról és következményeiről. Úgy látjuk, ez a mai fiatalok egyik legégetőbb kérdése. Konferenciánkkal szeretnénk világosabb látást adni nekik, segíteni véleményalkotását vagy akár döntésüket, lehetőséget adni tapasztalataik megosztására, és elősegíteni közös, konkrét elhatározás, gyakorlati lépés megfogalmazását. 

 

A konferencia helye és ideje

Balatonszárszó, Soli Deo Gloria Családi Hotel és Konferenciaközpont

2013. augusztus 8–11.

A konferencia felépítése

Augusztus 8-án 19 órától a megnyitó keretében megemlékezünk az 1943-as eseményekre. 

Augusztus 9–10-én délelőtt egy-egy plenáris és négy-négy párhuzamos előadás keretében szociológiai, gazdasági, történelmi, politológiai, pszichológiai és teológiai szempontból vizsgáljuk meg a témát, az egyes tudományterületek neves, elismert előadóinak segítségével. 

Délutánonként a meghatározó mai magyar politikai pártok egy-egy képviselője fejti ki pártja véleményét, megoldási javaslatait ebben a kérdéskörben. Erre kiscsoportokban reflektálhatnak a résztvevők. Este könnyedebb programokkal az ismerkedésre, kikapcsolódásra, szórakozásra is lehetőséget biztosítunk. 

Augusztus 11-én istentisztelettel és koszorúzással ér véget rendezvényünk.

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

További információ és jelentkezés a http://sdg.org.hu/rendezvenyek/migeneracio-konferencia weboldalon.

 

Korábbi sajtómegjelenés a konferenciáról és a témával kapcsolatban:

http://www.parokia.hu/hir/mutat/4498/

http://www.parokia.hu/hir/mutat/4537/

http://www.parokia.hu/hir/mutat/4741/

http://www.parokia.hu/esemeny/mutat/2253/

 

 

Kapcsolódó link:http://sdg.org.hu/rendezvenyek/migeneracio-konferencia


Csatolt dokumentumok


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2021. September 25., Saturday,
Eufrozina , Kende napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 5525
Összesen 2009. június 2. óta : 27087187

Ige Mellett

(10) „Én bizalommal vagyok irántatok az Úrban…” (Galata 5,7–15)

Mennyi probléma támadt hirtelen! Olyan szépen indult és haladt eddig minden, most pedig gond és baj mindenütt. Olyan jól futottunk eddig, most azonban... tovább