Te mennél vagy maradnál? - részletesen a MIGeneRÁCIÓ Konferenciáról

Sziráki Szilvia, 2013-07-31 04:00:00

Megéri-e külföldön munkát vállalni vagy meghatározatlan időre letelepedni? Miért marad, aki nem indul el? Mit lehet nyerni és veszíteni itthon és az otthontól távol?

Ezekre és még sok más kérdésre keressük a választ különböző tudományterületek (szociológia, lélektan, történelem, gazdaságtan, teológia) és politikai pártok képviselőinek segítségével.

Miért e konferencia?

Idén nyáron lesz a híres 1943-as szárszói konferencia 70. évfordulója. Erről az eseményről mi, jelenlegi SDG-sek egy olyan konferenciával szeretnénk megemlékezni, amelyet az 1943-as szárszói Magyar Élet tábor ihlet, de elsősorban nem emlékkonferencia. 

A múlt…

A Soli Deo Gloria Református Diákmozgalom 1921-ben jött létre, lánglelkű fiatal teológusok alapították azzal a céllal, hogy megújítsák a Magyar Református Egyházat, honfitársaiknak pedig reményt adjanak. 

Az SDG életének kezdettől fontos alkalmai voltak a konferenciák, melyek közül a leghíresebb és legnagyobb hatású az 1943-as szárszói konferencia volt, amelyet az SDG és a Püski Sándor vezette Magyar Élet Könyvkiadó közösen rendezett.

A „Magyar Élet Konferencia” néven tartott találkozón a legaktuálisabb problémákról, kérdésekről hallgatott előadásokat és tanácskozott hatszáz fiatal, társadalmi és felekezeti hovatartozástól függetlenül.
Nagy sikerének egyik oka ebben rejlett, a másik pedig a külpolitikai események alakulásában. 

Mindezekből következően nagy igény mutatkozott az összefogásra, együtt gondolkodásra, hogy közösen keressék a választ abban a nehéz helyzetben az ország jövőjének, a válságból való kilábalásnak kérdéseire. 

… és a jelen

Célunk az, hogy a mai fiatalokat hívjuk, hogy a ma legaktuálisabb problémákról beszélgessünk, információt gyűjtsünk és véleményt alkossunk, ezért egyfajta keresztyén közéleti konferenciát szervezünk, melyben szeretnénk képet kapni a magyar migráció jelen helyzetéről, hátteréről, a különböző motivációiról és következményeiről. Úgy látjuk, ez a mai fiatalok egyik legégetőbb kérdése. Konferenciánkkal szeretnénk világosabb látást adni nekik, segíteni véleményalkotását vagy akár döntésüket, lehetőséget adni tapasztalataik megosztására, és elősegíteni közös, konkrét elhatározás, gyakorlati lépés megfogalmazását. 

 

A konferencia helye és ideje

Balatonszárszó, Soli Deo Gloria Családi Hotel és Konferenciaközpont

2013. augusztus 8–11.

A konferencia felépítése

Augusztus 8-án 19 órától a megnyitó keretében megemlékezünk az 1943-as eseményekre. 

Augusztus 9–10-én délelőtt egy-egy plenáris és négy-négy párhuzamos előadás keretében szociológiai, gazdasági, történelmi, politológiai, pszichológiai és teológiai szempontból vizsgáljuk meg a témát, az egyes tudományterületek neves, elismert előadóinak segítségével. 

Délutánonként a meghatározó mai magyar politikai pártok egy-egy képviselője fejti ki pártja véleményét, megoldási javaslatait ebben a kérdéskörben. Erre kiscsoportokban reflektálhatnak a résztvevők. Este könnyedebb programokkal az ismerkedésre, kikapcsolódásra, szórakozásra is lehetőséget biztosítunk. 

Augusztus 11-én istentisztelettel és koszorúzással ér véget rendezvényünk.

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

További információ és jelentkezés a http://sdg.org.hu/rendezvenyek/migeneracio-konferencia weboldalon.

 

Korábbi sajtómegjelenés a konferenciáról és a témával kapcsolatban:

http://www.parokia.hu/hir/mutat/4498/

http://www.parokia.hu/hir/mutat/4537/

http://www.parokia.hu/hir/mutat/4741/

http://www.parokia.hu/esemeny/mutat/2253/

 

 

Kapcsolódó link:http://sdg.org.hu/rendezvenyek/migeneracio-konferencia


Csatolt dokumentumok


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. May 02., Thursday,
Zsigmond napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 4793
Összesen 2009. június 2. óta : 40371918