100 éves jubileum Kerkafalván

Sisakné Páll Klára, 2013-08-27 04:00:00

Több százan gyűltek össze Kerkafalván arra az istentiszteletre, amelyet a templom fennállásának centenáriuma alkalmából tartottak. A helyieken kívül többen érkeztek az egyházmegye különböző gyülekezeteiből, illetve Szlovéniából és Ausztriából is.

A jelenlévőket a helybéli lelkipásztor Hodánics Péter Csaba köszöntötte.

 

Az egyházmegye esperese, Szakál Péter imádságban adott hálát az elmúlt száz évért és kérte az Úr további oltalmát a gyülekezetre és annak templomára.

 

Az igehirdetés szolgálatát Gúthy László az ausztriai Felsőőr (Oberwart) gyülekezetének lelkipásztora végezte az Efézus 2, 8-9 alapján. Prédikációjában kihangsúlyozta az isteni kegyelem megtartó erejét, illetve rámutatott arra, hogy elsősorban ennek a kegyelemnek köszönhetően épült fel ez az istenháza és tartatott meg a gyülekezet ezen vérzivataros évszázad alatt.

 

A palástos lelkészek az Úr asztalát körbeállva a 100. zsoltárt énekelték el közösen, majd ezt követően Papp Vilmos ismertette a templomépítés és a gyülekezet történetét, kiemelve néhány jelentős lelkész szolgálatát, illetve megtudhattuk, hogy annak idején a felsőőri gyülekezet által adott jelentős kölcsönből tudták felépíteni az 1913-ban felszentelt templomot.

 

Szakál Péter a 125. zsoltár 1. versével köszöntötte a gyülekezetet megemlítve, hogy az egyházmegyében az első templomszentelési fénykép éppen itt Kerkafalván készült 1913 augusztus 31-én.

 

Ezután Balogh Péterrel az egyházmegye gondnokával egy Bibliát nyújtottak át a gyülekezetnek. A korábban itt szolgáló lelkészek is köszöntötték a gyülekezetet, illetve felolvasták azok köszöntését akik személyesen nem tudtak jelen lenni e jeles alkalmon.

 

A köszöntések után a megemlékezés a temetőben folytatódott, ahol megkoszorúzták Kánya Lajos egykori rektor-tanító síremlékét, aki 40 évig szolgált a faluban. Mészáros János egykori lelkipásztor sírjánál megtudhattuk, hogy ő két évtizedig szolgált a gyülekezetben, az ő síremlékére is került koszorú, akárcsak Horváth Jánosné született Járdelházi Krisztina sírjára. Ő a templomépítő Horváth Endre édesanyja volt.A jelenlévők felkeresték Berke János egykori gondnok sírját is.

 

A Himnusz eléneklése után az ünneplő gyülekezet szeretetvendégségre volt hivatalos.

 

A helybéliek finom ételekkel kedveskedtek a gyülekezetnek.

 

Forrás: az Őrségi Református Egyházmegye honlapja


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 27., Saturday,
Zita , Mariann napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 15499
Összesen 2009. június 2. óta : 40312014