Pillantás az esperesi jelentésekre - Püspöki jelentés 5.

Steinbach József, 2013-11-12 04:00:00

Dunántúli Református Egyházkerület 2013. október 24-én Kaposváron tartotta meg évi rendes közgyűlését, amelyen Steinbach József püspök részletesen összefoglalta egyházkerületünk szolgálatát. A püspöki jelentést részletekben közöljük.

Az alábbiakban egyenként végigveszem az egyházmegyék esperesi jelentéseinek legfontosabb elemeit. A jelentéseket szándékosan nem értékelem, sem az egyházmegyében folyó munkát. Az alábbi összefoglalást inkább rövid, sűrített tájékoztatásnak szánom. Mindegyik esperesi jelentés az elvi alapvetés után beszámol az egyházlátogatások eredményeiről, a gyülekezetekben folyó szolgálatokról, az aktuális örömökről és gondokról, az egyházmegye gazdasági helyzetéről, az épületek állapotáról, személyi kérdésekről. Ezeken túl beszámolnak a tavalyi jubileumi év alkalmairól és a székesfehérvári REND napokról, az előttünk álló hitoktatás kihívásairól. 

MEZŐFÖLDI EGYHÁZMEGYE ESPERESI JELENTÉSE

A Mezőföldi Egyházmegye rendes közgyűlését április 13-án tartotta Dégen. Elvi alapvetésében nemcsak a 2013. évi tavaszi időjárás szeszélyeire utal, hanem a modern, globalizált társadalom egyházainkat érintő, egyre szorongatóbb változásaira.

Az esperesi jelentés a 2012. év legkiemelkedőbb eseményeként említi a Székesfehérváron szervezett REND napokat, amely az egyházmegye számára sok energiát, összpontosítást, testvéri szeretetet követelt. Az egyházmegye az évi rendes presbiteri konferenciáján, valamint két lelkészértekezleti előadásban, valamint reformációi istentiszteleteken is megemlékezett a Dunántúli Református Egyházkerület 400 éves jubileumáról. 

Az esperesi jelentés hangsúlyosan szól a 2012 esztendő kihívásairól is, hiszen számos gyülekezetben hatalmas erőket kellett megmozgatni a gazdasági egyensúly megőrzése érdekében. A kormány a gazdasági konszolidáció érdekében érdemi döntéseket hozott, de ezeknek hatása a gyülekezeti szinten még nem érzékelhető. Az esperesi jelentés úgy látja, hogy sok a kereső ember, akiket ugyanakkor nehéz az evangéliummal megszólítani, és főként gyökértelenségük okán a gyülekezetbe betagolni, ugyanakkor a gyülekezetbe megmaradók anyagi helyzete egyre nehezebb. Így a bevételek szinten tartása is hatalmas áldozatot jelent, miközben a kiadások folyamatosan növekednek, főként az ingatlanok fenntartása miatt. A téli hónapokban a megnövekedett közüzemi költségek több egyházközségben szinte mindennapi gondokat jelentenek. Az egyházlátogatások az egyházmegyében, rendben megtörténtek, amelyek ezekre a nehézségekre rámutattak, és amelyeket az egyházközség vezetői, Isten kegyelméből, próbáltak kezelni. Néhány egyházközség anyagilag külső segítségre szorult, amelyet egyházmegyei szinten próbáltak kezelni. 

Az esperesi jelentés beszámol az egyházmegyében tapasztalható személyi feszültségekről és kéri a békesség útját. Kitér az esperesi jelentés a 2012. évi befejezett és folyamatban lévő felújításokra: Magyaralmás, Fehérvárcsurgó, Sárkeszi, Káloz, Sárkeresztes, Mezőszentgyörgy, Lajoskomárom, Iszkaszentgyörgy, Isztimér, Székesfehérvár, Moha, Polgárdi, Csősz. A tervezett konferenciákat a 2012. évben megszervezték: női, hittanos, ifjúsági, presbiteri, kisköri, lelkészfeleségek; támogatásban részesültek az egyházmegyei napközis és nyári táborok. Az esperesi jelentés kitér a személyi változásokra, amelyeket jelentésem végén név szerint, kerületi szinten összesítve közlünk. Végezetül a jelentés az egyházmegyéket érintő egyházkerületi finanszírozási változásokra tér ki, jelezve az infrastrukturális támogatás visszaállítását, az Egyházkerületi Szociális Alap működésének rendjét. Kitér továbbá a kötelező perselypénzek befizetésének rendjére, a folyamatban lévő beruházások befejezésére és elszámolási rendjére, kiskörök működésének fontosságára és áldást kér a gyülekezetek életére. 

ŐRSÉGI EGYHÁZMEGYE ESPERESI JELENTÉSE

Az esperesi jelentés prezentációban számol be az egyházmegye 2012. évi eseményeiről. Vezérigéje a Róma 5,3-5: „A megpróbáltatás munkálja ki az állhatatosságot, az állhatatosság a kipróbáltságot, a kipróbáltság a reménységet, a reménység pedig nem szégyenít meg”.

Az esperesi jelentés részletesen kitér az egyházkerület tavalyi, jubileumi évének eseményeire. Ezek közül is kiemelten az Őrségi Egyházmegyében tartott eseményekre, hiszen a jubileumi év több jelentős eseményét, egyházkerületi szinten is, az Őrségi Egyházmegyében tartottuk. 2012. március 31-én „Szikragyújtás” címen közös presbiteri konferenciát tartottak a Pápai Egyházmegyével együtt több, mint 400 fő részvételével. Június közepén a Generális Konvent Szombathelyen tartotta a plenáris ülését, melynek estéjén, Körmenden Mátyás Lajos kiállításának megnyitása után, a kastélyparkban ünnepi vacsorán lehetett együtt a Kárpát-medence magyar református közössége, kiegészülve a nyugati magyar gyülekezetekből érkezett képviselőkkel. A Generális Konvent plenáris ülésének záró istentisztelete egyben a jubileumi év hálaadó istentisztelete volt emlékmenettel, emléktábla avatással, televízió által közvetített istentisztelettel, a körmendi sportcsarnokban. A jubileumi év lezárásaként november elején, Körmenden reformációi ünnepi istentiszteletet tartottak. 

Az esperesi jelentés felsorolja az egyházmegye 2012. évben tartott legfontosabb alkalmait: az áprilisi generális vizitációt Kőszegen, az énekkari találkozót Becsvölgyén, a hittanversenyt Kerkafalván, a székesfehérvári REND napokon való részvételt, melynek záró istentiszteletén bejelentésre került, hogy 2014. júliusának első hétvégéjén a REND az Őrségi Egyházmegyében kerül megrendezésre, Őriszentpéteren. Az esperesi jelentés említi továbbá a balatonfenyvesi kerületi táborokban való részvételt, a fenyőfői alsó tagozatos egyházmegyei tábort, a szeptemberi hálaadó alkalmakat Szentgotthárdon, Nagyrákoson, Bajánsenyén, majd Zalaegerszegen, Kisrákoson, Kercaszomoron, Kerkafalván és Becsvölgyén. Kiemeli az október 13-i pápai lelkészszentelést, hangsúlyozva, hogy az Őrségi Egyházmegyéből lelkésszé szentelték Bódis Tamást, Donatin Tamást, Rozgonyi Emőkét, Szakál Anikót, Szakál Zoltánt. A Szlovéniai-Muravidéki Egyházközségek területén tartották meg a regionális presbiteri találkozót. Az Őrségi Egyházmegyében a nyári szünet kivételével, minden második hónap első hétfőjén tanulmányi alkalmakat tartottak. Az esperesi jelentés megemlékezik hűséges, hazahívott szolgáiról, Dr. Darab Ferencné lelkipásztorról és Vörös Ferenc főgondnok úrról. 

PÁPAI EGYHÁZMEGYE ESPERESI JELENTÉSE

A Pápai Egyházmegye esperesi jelentése az elvi részben egyházunk jövőkép bizottságának munkájára utal, melyből kiindulva felvet egy fontos fogalmat, a túlélés fogalmát és annak feltételeit. Mi azonban nem túlélni akarunk valamit, hanem Jézus Krisztusban maradni és akkor a jövő biztosított. Az esperesi jelentés utal a bizottsági munka veszélyeire, gyengéire, arra, hogy a helyzetfelmérés utáni elhatározásokat nem követik azok végrehajtása. Nincsenek felelősök, így nem történik előrelépés. A Jelenések könyvéből a Filadelfiai gyülekezetnek írt levelet idézve (Jelenések 3,7-12) arra az üzenetre utal, hogy Isten nem azt várja tőlünk, hogy csak túléljük a jelent, hanem, hogy gyümölcsöt teremjünk, hűséges szolgálatunkban oszloppá legyünk és minden helyzetben vegyük észre azokat a lehetőségeket, ahol ajtót nyithatunk a jövő felé. 

Az esperesi jelentés beszámol a megtartott konferenciákról. Különösen kiemelve a Körmenden tartott őrségiekkel közös presbiteri konferenciát 2012 márciusában. Az anyagi ügyekkel kapcsolatban említi, hogy jónéhány gyülekezet nem teljesíti a kerület által javasolt fenntartói járulék fizetését, évi 7.500. – forint, ebből következően a lelkészi javadalmakban hiányosságok vannak. Külön kitér az esperesi jelentés az egyházmegyében keletkezett személyi problémákra, a hivatali és adminisztrációs fegyelem fontosságára.

Az esperesi jelentés részletesen végigveszi az egyházmegye gyülekezeteit és minden gyülekezet életét röviden bemutatja, értékeli. Ez a fajta jelentés sokat segít az egyházkerület vezetésének is az egyházmegye áttekintését illetően, hiszen nemcsak konkrétumokat tartalmaz, hanem mutatja az egyes gyülekezetek jelenlegi állapotát. 

SOMOGYI EGYHÁZMEGYE ESPERESI JELENTÉSE

A Somogyi Egyházmegye esperesi jelentése tömör, de konkrétumokban gazdag. Elvi alapvetés a Róma 9,16 alapján szólalt meg: „Nem azé, aki akarja, s nem is azé, aki fut, hanem a könyörülő Istené”. Ez a rövid igevers figyelmeztető, mert évek, évtizedek óta akarunk és futunk – hangsúlyozza az esperesi jelentés – próbáljuk megtartani fogyó gyülekezeteinket, lelki és tárgyi értékeinket. Ugyanakkor biztató, mert gyakran azt tapasztaljuk, hogy hiába akarunk és futunk, ám jó meghallani, hogy az utolsó szó a jó és könyörülő Istené. Az esperesi jelentés ezek után felsorolja az egyházmegye adatokban kifejezhető mutatóit. A keresztelések száma 2007. és 2012. között folyamatos emelkedést mutat (237). A temetések száma a tavalyihoz képest csökkent (383), az évek adatait tekintve azonban kissé emelkedett. A konfirmáltak száma is nőtt (160), a házasságkötések száma a megszokott átlagot mutatja (61). A választók névjegyzékében szereplők száma viszont az elmúlt évekhez képest folyamatosan csökkent (8.132). Az egyházmegyében vasárnapi istentiszteleteken 2.100-an, ünnepnapokon 4.200-an vettek részt. Hittanoktatást 250 csoportban 1791 gyermek között végeztek 68 hitoktatós bevonásával. Az egyházmegyében 70 anyaegyházközségre 252 szórvány jut és fontos észrevétel, 34 olyan szórványról tudunk, ahol 1000-nél több lakosú a település, de reformátust ezekben nem ismerünk. 

Az esperesi jelentés kitér a kebelbeli gyülekezetek gazdálkodására, az épületek állapotára, kiemeli a balatonszabadi új parókiát, a balatonkiliti új gyülekezeti házat és parókiát, Kaposvár, Inke, Görgeteg, Szenna, Zselickisfalud, Nemesdéd, Marcali, Csurgó 5.000.000.- forint feletti beruházást teljesített. Az esperesi jelentés kitér a 2012. év személyi változásaira, amelyeket kerületi szinten összegzünk, valamint jelzi, hogy az egyházmegyében továbbra is gond a határidős feladatok teljesítése, ezért az esperesi jelentés határozatban kéri, hogy a határidős feladatokat nem teljesítő gyülekezetek semmilyen támogatásban ne részesülhessenek, amíg kötelezettségeiket nem teljesítik. A Somogyi Egyházmegyében a 2013. évben több helyen sikerült megoldani a lelkészi feladatok ellátásának kérdését, melyek a korábbi években megoldásra vártak.

TATAI EGYHÁZMEGYE ESPERESI JELENTÉSE

Tatai Egyházmegye esperesi jelentése megemlékezik a Heidelbergi Káté 450 éves évfordulójáról. Teológiai alapvetésként kiemeli a hitvallás egyházról szóló bizonyságát, az 54. kérdés-feleletet és Barth Károly magyarázatát, miszerint itt elsősorban nem az ember van munkában, igaz, hogy hangzik Isten dicsérete, imádság és igehirdetés, mégis minden Jézus Krisztus kezdeményezéséből történik. Az egyház megalapítása és annak fenntartása Őrajta múlik. Ehhez kapcsolja az 55. kérdés-feleletet a szentek egyezségéről, miszerint mindnyájan arra kaptunk felhívást, hogy magunkat a többi tagok javára és üdvére teljesen odaszánjuk és így legyünk minden ember javának és üdvének szolgálatára.

Az esperesi jelentés szól a rendben lezajlott egyházlátogatásokról, örömmel jelezve, hogy a vizitáció több helyen gyülekezeti ünneppé lett. Ezek az egyházlátogatások arról tanúskodnak, hogy a 35 anyaegyházközségnek, 1 tárgyegyházközségnek, 4 missziói egyházközségnek többségében rendezett az anyagi és a lelkiállapota, rendben találták az adminisztrációt, a vasárnapi és hétközi alkalmak megtartását, valamint az épületek állapotát. Ugyanakkor súlyos épületgondként említi a pilismaróti templom falán keletkezett nagy repedést, a nagysápi parókia lakhatatlan állapotát, a banai parókia is komoly felújításra szorul. A szolgálatokat 47 lelkész végzi az egyházmegyében.

Az igazán súlyos gond azonban az önálló gyülekezetekben van, amelyek nem társultak másokkal, de maguk már nem tudják biztosítani a minimális javadalmat. Eljött annak az ideje, hogy ezeknek a gyülekezeteknek jogi státuszát hamarosan át kell gondolni, megilleti-e őket az anyaegyházközségi jog, a szabad lelkészválasztás joga (Uny, Nagysáp, Bana, Bábolna). A bábolnai egyházközség területén a kisvárosi missziói koncepcióba illeszkedően elindult a bábolnai misszió. Az egyházkerületi lelkészi szociális alap a lelkészi egzisztenciák akut problémáit próbálja kezelni. A segélyekből való részesülésre az egyházmegyék tesznek javaslatot, a döntést az esperes-gondoki értekezlet hozza. Az esperesi jelentés kitér az eredményesen működő gerecsei szórványmisszióra, az esztergomi kórházmisszióra, a tatabányai újvárosi misszióra. 

A Tatai Egyházmegyében működnek a legeredményesebben az egyházmegyei kiskörök és egyházmegyei konferenciák. Áldottan működik a „Héthatár” és a Tatai kiskör. Emlékezetesek voltak az egyházmegyei konferenciák: tatai presbiteri konferencia, császári asszonykonferencia, a szomódi ifjúsági találkozó, a kocsi énekkari találkozó, a komáromi diakóniai konferencia, a lábatlani hittanverseny. A Tatai Egyházmegye jelentése is kitér a 2012. évi egyházkerületi jubileumi eseményekre. 

Az esperesi jelentés szerint a 2013 esztendő legnagyobb kihívása az iskolai hitoktatás. Több egyházmegyei fórumon próbálták tisztázni az ezzel kapcsolatosan felmerülő kérdéseket, szakértők bevonásával, miközben megismerték a hitoktatással kapcsolatos törvényi hátteret, a helyi tanterv elkészítésének módját. 

Az esperesi jelentés kitér arra, hogy korábbi határozataik alapján gyűjtést szerveztek az ászári gyülekezeti ház építésének támogatására, az elkezdődött új presbiteri ciklus stratégiai tervének kidolgozására. Ezeket a határozatokat csak részben sikerült végrehajtani. 

Az esperesi jelentés itt is kitér a személyi változásokra, melyeket kerületi szinten összesítünk, köszönti továbbá az egyházmegye területén működő oktatási és diakóniai intézményeket: Tatai Református Gimnázium, Dunaalmási Gyermekotthon, Gyömrődi Diakóniai Intézmény, Dadi Református Általános Iskola, Kocsi Református Általános Iskola, Tatai Református Gimnázium Neszmélyi Tagintézménye. Az esperesi jelentés határozatban rögzíti mintaszerűen, a gyülekezetek számára előírt kötelező egyházmegyei befizetéseket.

VESZPRÉMI EGYHÁZMEGYE ESPERESI JELENTÉSE

A Veszprémi Egyházmegye esperesi jelentése szintén a Heidelbergi Káté jubileumára emlékezik, kiemelve az 54. kérdés-feleletet. Az esperesi jelentés kitér a szolgálatunk lényeges elemeire, az igehirdetésre, sákramentumok kiszolgáltatásra, a szeretetszolgálatra, az egyházfegyelemre, az adakozás fontosságára. Az esperesi jelentés külön kiemeli az egyházmegye területén működő általános iskolákat Balatonfőkajáron, Csajágon, Papkeszin, Litéren, Alsóörsön, Csopakon, Balatonfüreden. Az egyházkerülettel együtt több gyülekezet bekapcsolódhatott a kistelepülési és városi misszióba. Az esperesi jelentés felhívja a figyelmet az lelkészek jogállásáról szóló új törvény hatályba lépésére, kitér továbbá gyülekezetenként a népmozgalmi adatokra és a személyi változásokra, melyet kerületi szinten is összesítünk.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 26., Friday,
Ervin napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 6347
Összesen 2009. június 2. óta : 40282960