Benda Kálmán Emlék-konferencia

Adminisztrátor, 2013-11-19 08:37:54

A Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság és Tata Város Önkormányzata BENDA KÁLMÁN (1913-1994) EMLÉK-KONFERENCIÁT rendez 2013. november 22-én (pénteken)15 órakor a Polgármesteri Hivatal dísztermében (Tata, Kossuth tér 1.) -születésének 100. évfordulója alkalmából, amelyre szeretettel várja, és hívja tisztelőit, a város és a megye polgárait.

 

A konferenciát megelőzően 14.30 órakor koszorúzásra várjuk Benda Kálmán tisztelőit a Kocsi u. 20.szám alatti emléktáblánál.

 

 

 

AZ EMLÉK-KONFERENCIA PROGRAMJA

 

Levezető: Keresztesi József, a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság elnöke

15.00 -  Köszöntő: Michl József polgármester, országgyűlési képviselő

 

Előadások:

 

15.10 -  Benda Kálmán történész szakmai tevékenységének és oktatási munkájának értékelése

Előadó: Dr. Glatz Ferenc történész, akadémikus, az MTA volt elnöke

 

15.50 - Benda Kálmán közreműködése a magyar népfőiskolai mozgalom elindításában és az MNT működésében

Előadó: dr. Sz. Tóth János a Magyar Népfőiskolai Társaság elnöke

 

16.10 - Benda Kálmán szerepe és jelentősége a Tatai Népfőiskola életében

Előadó: dr. Kálmán Attila ny. igazgató, az MZNT tiszteletbeli tagja

 

BENDA KÁLMÁN TATAI TEVÉKENYSÉGÉRŐL RÖVIDEN

 

Dr. Benda Kálmán ismert és elismert történész volt, aki számos tudományos publikációval járult hozzá a magyar történelem fontos kérdéseinek felvetéséhez és azok megválaszolásához.

Most mégsem ezeket méltatjuk, hanem a Tatai Népfőiskola tanfolyamainak vezetése érdekében végzett munkáját, mert ez számunkra, akik fontosnak tartjuk a város hagyományainak őrzését és ápolását - nagyon jelentős munkának tartjuk. Nem csak a tanfolyamok (4) vezetését látta el nagy lelkesedéssel, de gondosan, - mondhatnánk - tudományos megalapozottsággal rögzítette a népfőiskolai működés tapasztalatait, eredményeit is. Így, amikor Kocsis Lászlóné és Kálmán Attila felkereste, akkor nagyon sok feljegyzést, dokumentumot tudott átadni a régi népfőiskoláról, s ezzel is jeles példát mutatva az utódoknak.

Nem véletlen tehát, hogy a népfőiskolai mozgalom újra indulásakor is aktívan részt vesz annak előkészítésében, majd vállalja a Magyar Népfőiskolai Társaság elnöki tisztségét is.

 

A ÚJ NÉPFŐISKOLA  MŰKÖDÉSÉRŐL

 

A társaság 1995. június 1-jén alakult meg azzal a céllal, hogy őrizze, ápolja Magyary Zoltán szellemi hagyatékát, és újra indítsa a népfőiskolai képzést. Társaságunk taglétszáma jelenleg meghaladja a 150 főt. A képzés területén elsődleges feladatának tekinti az önkormányzati képviselők, a civil szervezetek vezetőinek képzését és az érdeklődő polgárok felkészítését.

Az alapszabályban megfogalmazott elképzelések megvalósítását 1996-ban kezdte meg társaságunk. Szervezett önkormányzati képviselői képzéseket, számítógép-kezelői- és nyelvtanfolyamokat. Az általános műveltség és tájékoztatás területén 11 éves múltra tekint vissza a történelmi és egészségügyi sorozat, de a vallástörténeti programunk is hatodik évfolyamába lépett.

Tanfolyamainknak kezdettől fogva helyet ad a Jávorka S. Mezőgazdasági Szakközépiskola, de vannak programjaink más intézményekben is. Az eddig beiratkozott hallgatók létszáma meghaladja az 5000 főt.

 

 

 

Benda Kálmánról szóló visszaemlékezést itt olvashat

Forrás: Tatai Református Egyházmegye honlapja



Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. May 18., Saturday,
Erik , Alexandra napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 18208
Összesen 2009. június 2. óta : 40601900