Hit- és erkölcstanoktatás aktuális kérdései - lelkésztovábbképző nap volt Pápán

, 2014-03-10 07:55:13

Élénk érdeklődés kísérte a Pápai Református Teológiai Akadémia és a Dunántúli Református Egyházkerület közös szervezésében megrendezésre került "Hit- és erkölcstanoktatás aktuális kérdései" című akkreditált lelkésztovábbképző napot.

A szervezők szándéka az volt, hogy a lelkésztovábbképzés keretén belül biztosítsanak teret annak, hogy a hitoktatást végző lelkipásztorok és világi hitoktatók tájékozódhassanak az aktualitásokról és feltehessék kérdéseiket az illetékeseknek.

Dr. Németh Tamás nyitó áhítatát követően Dr. Kocsev Miklós a nap moderátora köszöntötte a megjelenteket.

Steinbach József püspök az egyházvezetés szemszögéből tekintette át a kérdést. Ismertette a hitoktatásra vonatkozó törvényi hátteret, majd a kötelezően választható hit- és erkölcstanoktatásra fókuszálva kiemelte, hogy mennyi minden indulhatott el az elmúlt félévben, ami hálaadásra ad okot. Ugyanakkor említést tett azokról a kihívásokról is, amelyekkel a gyülekezeteknek, lelkipásztoroknak, hitoktatóknak meg kell küzdeniük a hitoktatás új rendszerében. Előadása végén az óvódai hitoktatásra és a gyülekezeti hittanra utalva a továbblépés szükséges irányait említette meg.



Dr. Papp Kornél a Zsinati Oktatási Iroda vezetője szintén hangsúlyozta, hogy a kötelezően választható hit- és erkölcstanoktatás nagyon széles kaput nyitott az egyháznak a társadalom felé, ami egy olyan lehetőség, amelyet meg kell ragadnunk. Ő sem tagadta azokat a nehézségeket, amelyek elindulás folyamatát végig kísérték és egy-egy esetben mind a mai napig jelen vannak. Az aktuális tennivalókkal együtt hívta fel a figyelmet a gyülekezetek jogaira és kötelességeire.

Dr. Vladár Gábor rektor, előadásában a városi, egyben szórványt gondozó lelkész szemével a Soproni Református Egyházközség lelkipásztoraként a helyi gyülekezet helyzetét, tapasztalatait és kérdéseit osztotta meg a jelenlévőkkel. Kiemelte a gyülekezetbe integrálás fontosságát és a többi előadóhoz hasonlóan ő is felhívta a figyelmet a PRTA-n folyó katechéta képzésre.

Az előadásokat hozzászólások követték, melyben a jelenlévők megosztották örömteli tapasztalataikat és nehézségeiket is, egyben feltehették kérdéseiket.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 26., Friday,
Ervin napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 16587
Összesen 2009. június 2. óta : 40293205