„…leborulva, de nyitott szemekkel…”

Steinbach József, 2014-08-10 04:00:00

(4Mózes 24)* Isten embere ma is leborulva, de nyitott szemekkel szolgál (4); alárendeli magát Isten hatalmának, és nyitott szemekkel tekint a világra, amelyben él; de nyitott szemekkel tekint Isten cselekvésére is, amit Ő tesz népéért. 

Ezért a próféta egyszerre látja a konkrét helyzetet, amiben él; és Isten megváltó cselekvését, amit az Úr tesz a jövőért; a jelenben pedig bátran meghirdeti a jövőt. Ez a jövő széppé teszi a jelent, legyen az bármilyen is. Ezért látja Bálám szépnek Jákób sátrait, élettel telinek mozgolódásait (6-7), legyőzhetetlennek seregeit (8-9). Ez a jövő áldottá teszi Isten népét, aki áldássá lesz mások számára is, és nem foghat rajta semmi átok és rosszindulat (9). Ez a jövő Jézus Krisztus, bűnbocsánat, új élet, örök élet, azaz üdvösség; Őbenne megváltó hatalommal cselekszik az Úr, minden nép jövőjéért, és ez a jövendő reménytelivé formálja a jelent. Erről a jövőről Bálám példázatban szól: „csillag jön fel Jákóbból, királyi pálca támad Izráelből” (17).**

* Bálám szava próféciává lett, amikor Isten Lelke szállt rá (2). Ettől kezdve megnyílt a szeme, és észrevette azt, amit eddig nem látott (3); szavait és tetteit az Úr használta fel; hallott, látott, cselekedett (4); nem folyamodott többé semmiféle varázsláshoz, azaz emberi erőlködéssel teli hatásvadászathoz (1). A próféta soha nem önmagát „produkálja”, hanem csak azt adja tovább, amit az Úr meghagy, ezért minden hatásvadászó eszköztől mentes a szolgálata (13). Nincs az a kincs, amiért a próféta hűtlen lenne ahhoz a feladathoz, amit az Úr rábízott (11-13). Isten Lelke adasson sokunknak, hogy így, leborulva és nyitott szemekkel élhessünk, szolgálhassunk, mint az Úr küldöttei, a világban; amikor pedig betölt bennünket az Úr Lelke (Mikeás 3,8), akkor prófétálhassunk is, a magunk helyén. Ez azt jelenti, hogy nem mindig kell prófétálni, maximumon pörögni a buzgó szolgálatban, hiszen a prófétaság is meghatározott időre szól, egyébként pedig hitben és hitelesen kell élni a mindennapok jelenében.

** A csillag ragyog, messzire mutat, mindenki látja; addig pedig kell a királyi pálca, a rend és a szigor; a csillag a megváltó evangélium, a királyi pálca az evangélium kiteljesedéséig szükséges törvény. Más képekben is szemlélteti Bálám ugyanezt az üzenetet: aki hisz az Úr Jézus Krisztusban, annak sziklára rakta Isten a fészkét (21), és noha senki sem élhet ebben a világban tovább, az Őáltala kimért időn túl, de örök élet vár minket mindezeken túl (22).


Kapcsolódó link:http://igemellett.blog.hu/



Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 20., Saturday,
Tivadar napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 5507
Összesen 2009. június 2. óta : 40191743