„Angol és Biblia” Napközis Tábor volt Székesfehérváron

Szűcs Gábor, 2014-08-11 00:00:00

Az 1860-as évek közepén egy brit lelkipásztor, Josiah Spiers arra az elgondolásra jutott, hogy gyermekek körében kívánja terjeszteni Isten igéjét. Amikor szünidejét a szigetország egyik tengerpartján töltötte, a környezetében játszó gyermekek előtt a homokba írta: „Isten a szeretet”, majd a beszélt nekik hitéről, Jézus Krisztussal való kapcsolatáról.

A parton talált kagylókból, kövekből kidíszítették a szöveget, később pedig közösen felelevenítettek biblia történeteket. Napjainkra az egykor lerakott „tematika” alig változott valamit, a cél változatlanul Biblia üzenetét saját nyelvezetükön eljuttatni a fiatalok számára. A Szentírás Szövetség több mint 130 országban van jelen, Afrikától Dél-Amerikáig, Ausztráliától Kanadáig. A 2014. július 14-18-i héten Székesfehérváron a Református Egyházközséggel közösen már ötödik évben szerveztek „Angol és Biblia” Napközis Tábort.  Interjúnkban a „táborozó” diákokat, a feladatokban serénykedő önkéntes segítőket és a Szentírás Szövetség munkatársait kértük meg, elevenítsék fel a héten szerzett tapasztalataikat. Beszélgető partnereink Csetényi Eszter, a Székesfehérvári Talentum Református Általános Iskola 8. osztályos tanulója ésIllés Anna, az egyházi tanintézmény tanítónője, továbbá Evie Brown, angol egyetemista lány, Csetényi Orsolya, a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola 10. évfolyamos tanulója, Szanyó Boglárka, a Budapesti Baár-Madas Református Gimnázium 10-es diákja és Némethy Zsuzsanna, a Szentírás Szövetség munkatársa voltak.

Albaref: Mondhatnánk, hogy a jubileumi hét a végéhez érkezett, hiszen az „Angol és Biblia” Napközis Tábort” az ötödik alkalommal szervezte meg Székesfehérváron a Szentírás Szövetség a helyi református egyházközséggel közösen. Melyek az első tapasztalatok a hét végéhez közeledve?

- Szeretem ezt a tábort, ezért már évről-évre nagyon várjuk, hogy megkezdődjön – kezdi a beszélgetést az ötödik alkalommal táborozó Csetényi  Eszter -, mert egyfelől jobban megtanulunk angolul beszélni, másrészt újabb és újabb élményekkel gazdagodunk. Arra is volt példa, hogy Kanadából, és az Amerikai Egyesült Államokból érkeztek hozzánk segítők, ezen a héten például egy nigériai orvostanhallgató lány is, aki egyébként Debrecenben folytatja a tanulmányait. A korábbi évekhez képest sajnos most kevesebb magyar diák érkezett a napközis hétre, ebben viszont az a jó, hogy még inkább meg tudjuk ismerni egymást. Kiszámoltuk: fejenként öt ember jutott egy angol segítőre, hiszen ezen a héten 23-an voltunk együtt. Az első napközis táborban, amelyet 2010-ben szervezetek Székesfehérváron, egy Jenny nevű lánnyal ismerkedtem meg. Hamarosan felvettük egymással a kapcsolatot, írtunk e-mailt is. Az elmúlt esztendőben már a Facebook-on történtek kapcsolatfelvételek.



- Ez az első hetem Magyarországon, és bevallom, nagyon élvezem. Örülök, hogy a táborozó gyermekek és segítőik nem csak megismerik, hanem meg is értik egymást a beszédben is – ezeket már Ewie Brown, az egyik angol nyelvterületről érkezett lány fogalmazza meg, a táboros hét segítőjeként, aki a Camebridge-i egyetem biológia-szakos hallgatója. Feladatom, hogy hét közben a diákok angol nyelvi képzése zavartalanul haladjon – folytatja-, és arra is törekszem, hogy a bibliai „aranymondásokat” minél jobban elsajátíthassák. A napközis hét végeztével már igazán remek módon be tudják gyakorolni a mondókákat. Ezen kívül a kézműves foglalkozásokat is segítem. Élményt jelent számomra beszélgetni az idősebb segítőkkel, ők ugyanis értenek angolul. Úgy tapasztaltam, hogy a tábor nagyon jól szervezett, mindenki számára megfelelően osztották ki a feladatokat. Sok kedves emberrel találkozhattam itt Önöknél. 

Albaref: Tervez még más elfoglaltságot, szolgálatot hazánkban?

- Igen! Ebben az évben először lehetek Magyarországon. Egy hetet – szintén a Szentírás Szövetség szervezésében – Mezőberényben tölthettem el hasonló angol nyelvi táborban. Úgy tervezem, hogy a következő héten ismét egy táborban segítek majd, ugyan azon anyagokkal és tematikával, mint Székesfehérváron.



Albaref: Mondjon valamit arról, hogy teszik a hazánk?

- Csak azt mondhatom, igazán csodálatos, elragadó környezet és nagyon kedves emberek fogadtak. Bár nem számítottam arra, hogy ilyen hőség lesz - teszi hozzá nevetve.

- Az elmúlt héten én is egy bibliás táborozásban segítettem, Fehérgyarmaton, ahol táborvezetőként szolgáltam – fűzi tovább a beszélgetésünket Illés Anna tanítónő, a Szentírás Szövetség munkatársa. Segítőként a korábbi székesfehérvári táborok mindegyikében részt vettem. A különbség a jelenlegi hét és a korábbiak között abban mutatkozik meg, hogy most lényegesen több fiatal segítőnk van. Ez azt jelenti, hogy minden fiatalra legalább két gyermek jutott. Bevallom, kezdetben kissé tartottam attól, hogyan alakulnak majd a munkák, milyen módon leszünk képesek megfelelő módon elosztani a rengeteg feladatot úgy, hogy közben a diákok se unatkozzanak, és hasznosnak érezzék magukat? Úgy láttam, mindenki megtalálta képessége alapján a magához való feladatot. Ez a kihívás számomra is újdonságot jelentett. Délutánonként, amíg a gyermekek kézműves foglalkozásokon dolgoztak, Némethy Zsuzsannával a gyülekezeti központban közösségépítő feladatokat szerveztünk a segítőknek, amely újabb lehetőséget kínált a számukra, hogy jobban „összekovácsolódjanak”, s  aktív résztvevőkként is jelen legyenek a tábori feladatokban. 


Albaref: Mi a véleményük: jelent-e segítséget a hétközi alkalmakon, hogy a fiatalabb korosztályokat képviselő segítők és a napközis hét diákjai lényegében azonos korúak?

- Némethy Zsuzsanna: Az eddigi tapasztalataim alapján jobban szeretem, ha a táborozó diákok és az őket felügyelő segítő között létezik egy jelentősebb „age gap”, azaz „korosztályi különbség”. Ellenkező esetben nehezebben fogadtatják el magukat a kisebbekkel és ezért alkalmanként problémásabb rendet teremteni közöttük.


- Az elmúlt évhez viszonyítva idén valóban több feladatot kellett elvégeznünk – meséli Csetényi Orsolya középiskolás diáklány, aki eddig három alkalommal táborozóként volt „jelen” a napközis héten és második alkalommal segítőként működik közre. Mindezek mellett jó volt látni azt is, hogy a gyermekek nagyon élvezték a kézműves foglalkozásokat, a számos, rájuk váró feladatot, a játékos alkalmakat, még a reggeli tornákat is. Kedveltem azokat a délutáni megbeszéléseket, amelyeket kimondottan a segítők számára szerveztek. Ez hét vált a kedvenc nyári táborommá. 

A cikk folytatódik, a teljes interjút elolvashatja a Székesfehérvári Református Egyházközség honlapján: www.albaref.hu

Fénykép: Szűcs Gábor

Forrás: A Székesfehérvári Református Egyházközség honlapja


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 28., Thursday,
Gedeon , Johanna napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 5615
Összesen 2009. június 2. óta : 39859372