Mesevilág és festmények - N. Csathó Gizella képei a Pápai Refi dísztermében

, 2015-02-24 13:17:16

N. Csathó Gizella látványtervező és festőművész szebbnél szebb alkotásaiból nyílott tegnap délután kiállítás a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolájának dísztermében - a Pápa-Ma Portál tudósítása

A kiállításon a tájképek mellett csendéletek és portrék is láthatók. Az alkotó nagy szeretettel ábrázolt fákat, erdőrészleteket, kedvelte az ősz színeit a narancssárgától a vörösig. Kellemes utazási élményei csapódnak le itáliai és ausztriai témájú műveiben. Természetesen a tárlaton helyet kaptak rajzfilm látványtervei is, amelyek az egyes mesék csodálatos képi világába repítik a nézőt. 



A nem mindennapi kiállítás megnyitón Gránásiné Bácsi Tünde igazgató köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Huszár Pál dunántúli főgondnok ajánlotta a művészetbarát közönség figyelmébe a tárlatot. Mint mondta, a kiállított képzőművészeti munkák alkotója könnyedén és káprázatos sikerrel lépte át a hagyományos, a képzőművészetben megszokott műfaji kereteket. 
- Olyan könnyed eleganciával tette ezt N. Csathó Gizella, hogy közben teljesen elbűvöl bennünket, akik megcsodáljuk alkotásait, gyönyörködhetünk bennük. Valóban túltette magát a műfaji kereteken, hiszen életműve jelentős részét kitevő háttérképei a technika segítségével ezrek és ezrek gyönyörűségére szolgálnak. A képzőművészet ősi feladata a gyönyörködtetés, az esztétikai szép megláttatása. Ezek a képek meggyőznek bennünket, hogy Isten teremtett világa szép, és bennünk, emberekben megvan a képesség a művészi szép meglátására, a lelkünket gazdagító képélmények értékelésére. E művek alkotóját határtalan művészi fantáziával áldotta meg az Isten. Hallatlan mértékben bele tudta magát élni a gyerekek csodálatos világába, de a felnőttek képzelőereje is képes volt magával ragadni. Műveinek témái széles skálán mozognak, csendéletek, tájképek, kastélyok, kerti virágok, portrék. Alkotótechnikája is rendkívül gazdag, otthon van minden technikában, legyen szó olajfestményről vagy akvarellről. Alkotói munkáját mindenkor a legteljesebb művészi igényességi jellemzi - mondta a főgondnok.


 
A tárlatmegnyitón részt vett Németh Kálmán is, aki a néhány évvel ezelőtt elhunyt művésznő egyedül maradt férje. Ő olyan példás szeretettel gondozza egykori hitvese életművét, amelyre csak ritka esetben találhatunk másoknál példát. 
A kiállítás március 15-ig tekinthető meg az intézmény nyitvatartási idejében.

Babos Petra

Forrás: www.papa-ma.hu


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 28., Thursday,
Gedeon , Johanna napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 4938
Összesen 2009. június 2. óta : 39858695