Lőrincze Lajos-emlékév a Pápai Refiben

Adorján Zoltán, 2015-03-02 12:11:14

Száz évvel ezelőtt, 1915-ben született Lőrincze Lajos, aki a Pápai Református Kollégium diákja, majd tanára volt, utóbb pedig két emberöltőn át a magyar nyelvművelés emblematikussá váló alakja. Jelentőségét érzékelteti, hogy az Anyanyelvápolók Szövetsége 2015-öt Lőrincze Lajos-emlékévnek nyilvánította.

Ebből az alkalomból a kiemelkedő nyelvész előtt tisztelgő kötetet adnak ki, amelynek Balogh Ferencné, Lőrincze tanár úr munkatársa és kutatója, a veszprémi Eötvös Károly Megyei Könyvtár nyugalmazott könyvtárosa a szerkesztője. Az ő felkérésére és támogatásával hirdette meg intézményünk a Lőrincze Lajos esszé és illusztrációs pályázatot diákjaink számára, amelynek nyertesei műveikkel a fent említett kötetben megjelenhetnek, továbbá Lőrincze Péter, Lőrincze Lajos fia támogatásával pénzjutalomban is részesültek.

 

A pályázat eredményhirdetésére a magyar kultúra napja ünnepi rendezvényén került sor.

Az esszépályázat eredménye:

Az illusztrációs pályázat eredménye:

Gránásiné Bácsi Tünde igazgató asszony az ünnepélyen megnyitotta iskolánk Lőrincze Lajos-emlékévét, amellyel az országos rendezvényben részt veszünk.

Ennek keretében márciusban nyelvi házi versenyt rendezünk, az áprilisi magyar nyelv hete pápai rendezvényeinek részben házigazdái leszünk, az október havi kollégiumi vasárnapon iskolánk egész közössége Szentgálon, Lőrincze Lajos szülőfalujában a református templomban a helyi gyülekezettel együtt emlékezik meg az ünnepelt nyelvészről, novemberben pedig emlékkiállítást rendezünk.

Szeretettel hívunk minden érdeklődőt, hogy a nyilvános rendezvényeinken vegyenek részt.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 26., Friday,
Ervin napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 4171
Összesen 2009. június 2. óta : 40280784