Szűcs Attila a Piac&Profit magazinban

, 2015-03-20 08:50:41

A Piac & Profit, Magyarország vezető havi üzleti magazinja a 2015. februári számát a 25 évvel ezelőtti gazdasági trendváltásnak szentelte.  Többek között megvizsgálták magyar tulajdonban levő cégek gazdasági helyzetét és elmúlt 25 évben elért eredményeiket, összegyűjtötték a 25 évvel ezelőtt indult és még ma is működő legsikeresebb cégeket, és az alapítókat vagy a jelenlegi ügyvezetőket (tulajdonosokat) bemutatták. Így jelent meg a magazinban az alábbi portré is Szűcs Attila dadi (tatai egyházmegye) presbiterről, a Zsinat tagjáról, aki példamutató kiállással vall a református hite és az üzleti sikerei közötti összefüggésről.

"Az értékteremtő" 

1990-ben egy akkor nagyon ígéretesnek tűnő szakma, a haszongépjármű-kereskedelem irányába indult el Szűcs Attila, amikor megalapította az Eurotrade Kft.-t. Mára gyakorlatilag ebben az ágazatban elértek a hazai piac csúcsára, méghozzá úgy, hogy mindig más utakon jártak, mint a konkurencia.

Mindent saját erőből, értékteremtő és megfeszített munkával értek el. Működésük első tizenöt évében nem vettek fel hitelt, minden megtermelt profitot visszaforgattak, és bővítették a tevékenységüket. 

– Jelmondatunk: „Hagyományos módon keressük a pénzt, megdolgozunk érte.” Sok vállalkozótársam már ott elszúrja, hogy folyamatosan feléli a termelődő profitot, ahelyett, hogy a visszaforgatná a vállalkozásába. Másik alapvető hiba a nem jogszabálykövető magatartás. Látszólag megéri adót „optimalizálni”, mert mindenki ezt csinálja. De azok a konkurensek, üzletfelek, akik az adóelkerülésből sportot csináltak, már nincsenek a küzdőtéren. Tönkrementek vagy lemaradtak – mondja a családi vállalkozást alapító Szűcs Attila.

Az Eurotrade a kilencvenes években elsősorban a cseh tehergépkocsi-gyártók képviseletét látta el a hazai piacon. A kívülről szédületesnek látszó fejlődés mögött a mindennapok küzdelmes munkája volt, amelyet folyamatosan bővülő, a cég és a tulajdonos személye iránt elkötelezett munkatársi gárdával valósítottak meg. Az ezredfordulót követően folyamatosan megújult a cég portfóliója, de a legnagyobb változást a tevékenység minőségében az jelentette, amikor 2004 őszén birtokba vették az M1 autópálya komáromi csomópontjában található új központi telephelyüket, az M1 Truck Centrumot. A dinamikus fejlődésnek a 2008. évi válság vetett véget, amelynek hatására a cég forgalma a negyedére esett vissza. 

– Ennek ellenére sikerült talpon maradni, különösebb megrázkódtatás nélkül.Véleményem szerint ennek okait a Teremtő akarata mellet a közel két évtizedes takarékos gazdálkodásnak és a céltudatos építkezésnek köszönhettem. A legtöbben ott szúrják el, hogy csak pénzt akarnak keresni, amikor vállalkozásba fognak. Szerintem a profit csak a vállalkozás mellékterméke, legfontosabb a jól végzett munka. Aki a vállalkozás középpontjába nem a minőségi termék előállítását vagy jó minőségű szolgáltatás nyújtását helyezi, az előbb-utóbb falhoz csapódik. Szűcs Attila azt vallja: a sikeres vállalkozás receptje a tisztességgel és lelkiismerettel végzett temérdek munka, amelyhez természetesen kell egy kis szerencse és helyzetfelismerés is. Nem mindegy, hogy a vállalkozás úttörő valamiben, vagy egy leszállóágban levő iparágba szállunk be. Hitvallása az, hogy „soli DEO gloria”.

 Szűcs Attila

„Dadon születtem 1959-ben, olyan paraszti, puritán, református családi és társadalmi környezetben, amely egész életemre meghatározta világlátásomat. A családi környezetből hozott „orando et laborando” nemcsak örökség, hanem személyes megtapasztalás is szakmai pályafutásom során. A Gödöllői Agrártudományi Egyetem Gépészmérnöki Karának elvégzése után évekig mint mezőgazdasági gépészmérnök dolgoztam egy állami gazdaságban. Közben a külkereskedelemhez kapcsolódóan még két egyetemi diplomátis szerzetem. Mellékállásban több mint öt évig kortárs művészek alkotásaival kereskedtem a nyolcvanas évek második felében. A rendszerváltozás hajnalán megalapítottam – több más cég mellett – a kizárólag családi tulajdonban levő Eurotrade Kft.-t, amelyet indulásakor egy műtárgy-kereskedelmi cégnek képzeltem el, de mára KeletKözép-Európa egyik legnagyobb, független, hazai tulajdonban levő haszonjármű-kereskedelmi vállalkozása lett.

1991-től már főállásban az Eurotrade Kft.-ben dolgoztam, amely tevékenység teljesen kitöltötte mindennapjaimat. A válság évei alatt több tevékenységgel is bővült a cégcsoport, például megalapítottam a faktoringgal és hitelezéssel foglalkozó Eurotrade Capital Zrt. pénzügyi szolgáltató vállalkozást, amelynek igazgatóságát jelenleg is vezetem.

Huszonöt éve presbitere vagyok a helyi református egyházközségnek, és választott tisztségviselőként már a harmadik ciklusban töltök be pozíciókat a Magyarországi Református Egyház Zsinatában. Négy gyermekem közül a két fiam az egyetemi tanulmányaik befejezése után már a cégcsoportot erősíti. Remélem, azt a szakmai, anyagi és szellemi bázist, amit huszonöt év alatt a saját szakmámban és szűkebb-tágabb környezetemben felépítettem, továbbépítik a gyermekeim.”

Forrás: Piac & Profit magazin 2015/2 szám

Csatolt dokumentumok


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. September 19., Thursday,
Vilhelmina napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 197
Összesen 2009. június 2. óta : 42522315