„Minden dolgotok szeretetben menjen végbe!”

ifj. Tislér Géza, 2015-05-05 08:37:47

A fenti igét olvasta fel Steinbach József püspök úr 2015. április 15-én a Csopaki Református Általános Iskola által rendezett bibliaismereti verseny megnyitó áhítatán. Az ige kapcsán a szeretetről beszélt, amely a Biblia tanítása szerint nem múló érzelem, hanem ismeret. - Szeretni az tud, aki helyesen ismeri Istent, önmagát, és a másik embert – mondta. 

A Csopaki Református Általános Iskola 2012-ben lett egyházi fenntartású intézmény. Szeretnénk, hogy iskolánk ne csak nevében legyen református, hanem szellemiségében és gyakorlatában egyre inkább magán hordozza a hit, a remény és a szeretet cselekedeteinek jó illatú gyümölcseit is.

Ezt a célt szolgálva rendeztük meg bibliaismereti versenyünket, melyre régiónk hat településének, Alsóörs, Balatonfőkajár, Balatonfüred, Csajág, Litér és Papkeszi, református általános iskolája, kapott meghívást. Szeretnénk, ha ez a gyakorlat folytatódna, hagyománnyá válna és a jövőben más közös regionális rendezvények kapcsán is tudnánk erősíteni testvéri kapcsolatainkat a környező, balaton-felvidéki református általános iskolákkal. 

A versenyen az alsó tagozatosok Jézus csodáiról szóló történetek kapcsán mérhették össze tudásukat. Az előzetesen megkapott hat újszövetségi történetet, hat állomáson, hat különböző helyszínen játékos feladatok segítségével dolgozták fel a gyermekek, s ennek alapján alakult ki a verseny végeredménye.

Felső tagozaton a felsős hittanos iskolai tananyagra vonatkoztak a kérdések, melyeket öt állomáson különböző kreatív feladatok formájában oldhattak meg a gyerekek. 

Azt gondolom versenyünk Isten kegyelméből elérte célját. Elmélyítette a gyermekeket a bibliai ismeretükben, Isten ismeretében, önmaguk ismeretében, és a másik ember ismeretében egyaránt. 

A gyerekek nagyon felkészülten érkeztek a versenyre. Szembesültek azzal, hogy mire elég ez a tudás a legkülönfélébb feladatszituációk közben. Volt interaktív bibliai kvíz, történet felismerés képek, szavak, dramatizálás alapján. Zanzák összeállítása szavakból, puzzle, kakukktojás keresés, bibliai fogalmak ismerete, sportos ügyességi feladatok, előzetesen megtanult történetek felmondása, kockacukorra írt betűkből aranymondások összeállítása csukott szemmel, társak segítségével…

A gyerekek kipirult arccal újságolták egymásnak a verseny szüneteiben a tapasztalataikat, izgalommal figyelték, hogy melyik állomásra kell menniük a következő fordulóban. Menetleveleiken számolták a gyűjtött pontokat. Önfeledten hömpölygött a gyereksereg a folyosókon, jóízűen duruzsoltak a gyülekezőben, ahová beérkeztek és ahonnan újra elindultak egyik állomásról a másikra. Közben éhségüket, s szomjúságukat a fogadásukra előkészített finomságokkal csillapíthatták.

És, hogy mindez rendben és fegyelemben történhetett, iskolánk felsős diákjai szeretetteljes segítségének köszönhető, akik odaálltak segítőként egy-egy vendég csapat mellé, s felelősséggel gardírozták őket. Az állomáson tanítók, tanárok és szülők biztosították, hogy minden gördülékenyen menjen. 

A gyerekeket kísérő felnőttek a verseny ideje alatt előadást hallgathattak a Gyülekezeti Házban, melyet Czunyiné dr. Bertalan Judit oktatási államtitkár asszony tartott, A református kisiskolák helye és szerepe a jelenlegi közoktatás rendszerében címmel. Az előadás után a jelenlévők feltehették kérdéseiket, s megoszthatták egymással tapasztalataikat.

A nap végére kialakult a verseny végeredménye. Minden csapat megkapta az elért helyezésének megfelelő ajándékot. A legnagyobb ajándék azonban mindannyiunk számára azt gondolom az volt, hogy mindezt közösen élhettük át egymás hite és tudása által épülve, elmélyítve a helyes ismeretet Istenről, önmagunkról, és a másik emberről. Legyen mindezért Istené a dicsőség!


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 26., Friday,
Ervin napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 15554
Összesen 2009. június 2. óta : 40292172