Cantate vasárnap az Őrségi Református Egyházmegyében

, 2015-05-26 09:00:00

"Isten a világot nem csak szerette, hanem örökkévaló szeretettel szereti. Jézus Krisztust nem csak egyszer régen adta, hanem ma és minden nap adja. Az élő Isten szeretetét és dicsőségét visszhangzó énekben szólal meg legméltóbban az Ő dicsérete, az egész teremtett világ hangszava. 

Az énekeskönyv harangláb akarna lenni; sok helyütt mégis fejfa lett belőle. Te teheted ezzé vagy amazzá (...). Ha azt akarod, hogy harangláb legyen, húzzad meg a szíved és a jó tanítást befogadó értelmed harangjait és jó énekléssel segítsed dicsérni az Urat." - Csomasz Tóth Kálmán örök érvényű gondolatai ezek, melyeket a Cantate vasárnap alkalmából megjelentetett műsorfüzetben olvashattunk. Az eseménynek, melyet az egyházmegyében immáron 10. éve rendeznek meg, ezúttal a nemrég csodálatosan felújított kercaszomori templom adott otthont 2015. május 10-én.

 

Az egyházmegye szinte valamennyi gyülekezetéből érkeztek éneket és énekelni szerető hívek, illetve hat kórus szolgálata is színesítette a közös istentiszteletet.

Már a gyülekezés alatt is folyt a kevésbbé ismert és énekelt zsoltárok tanulása illetve átismétlése Török Zoltán zalaegerszegi lelkipásztor vezetésével, Domján Eszter kántornő orgonajátéka által kísérve. Ozsváth Imre helyi lelkész Mária hálaadó éneke, a Lk 1, 46-56 alapján tartott igehirdetésében többek közt arról szólt, és kifejtette abbéli nemtetszését és szomorúságát, hogy a ma embere világi dalokat szívesen énekel, Isten dicséretére azonban már nehezebben vehető rá.

 

Az egyházmegyében szolgáló kórusok közül először a celldömölkiek léptek fel. 7-8 éve alakultak, a cantate vasárnapokon szívesen szolgálnak. Dob, furulya, gitár is kísérte a lelkes kórus vidám énekeit.

Becsvölgye és Kustánszeg gyülekezeteit egy nyolctagú női kórus képviselte. Gitárkíséretes énekeik között többek közt hallhattuk Ésa 43,1 megzenésített változatát: "Ne félj, mert megváltottalak...", illetve a "Fenn a mennyben az ÚR minden győztesnek ád", "Jézus, te égi szép", "Ó, halld meg URam" kezdetű énekeket.

A magyarszecsődi vegyeskar, mint megtudtuk, nem is annyira a gyülekezet tagjaiból, és nem is kimondottan Magyarszecsődről verbuválódott, hanem sokkal inkább a lelkipásztor, Ferentzi Sándor ismerősi, baráti köréből. Repertoárjuk változatos volt.

Őriszentpéterről az ökumenikus Őrségi Baráti Kar érkezett. A népes kórus kánonokat adott elő, illetve Leonard Cohen gyönyörű "Halleluja"-ját magyarul.

A sárváriak elsőként a Szózat kórus-feldolgozását szólaltatták meg. Dobbal, gitárral, hegedűvel kísért lelkes énekeik, ahogy halleluját zengtek az Úrnak, és örvendezésre, az Úrban való vigadozásra buzdítottak, a többi kórus sok dalával egyetemben, hitmélyítőek voltak.

A fellépők sorát a zalaegerszegi gyülekezet kórusa zárta. Többek közt Claude Goudimel 42 zsoltár-feldolgozását, illetve Dietrich Bonhoeffer "Áldó hatalmak oltalmába rejtve" kezdetű versének kórusok számára megzenésített változatát adták elő. Mindegyik kórus meghallgatása után a gyülekezet énekelt egy-egy zsoltárt, többek közt a 95., 139., 34., 101., 75., 140., 150. zsoltárok néhány versszakát.

Szakál Péter esperes az Ef 5,19 -cel köszöntötte a jelenlévőket, és egyben meghívott mindenkit a jövőre Körmendre tervezett Cantate vasárnapra.

Kapornaky Sándor, Kercaszomor polgármestere is köszöntötte a gyülekezetet. Az istentisztelet a Faluházban szeretetet vendégséggel ért véget.

Hála legyen az ÚRnak ezért a különleges, gyönyörű énekekkel, dicséretekkel teli istentiszteletért!

Forrás: Az Őrségi Református Egyházmegye honlapja


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 26., Friday,
Ervin napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 6164
Összesen 2009. június 2. óta : 40282777