Kántorképző tanfolyam a Dunántúlon

Veres Györgyné Petrőcz Mária, 2015-06-17 08:18:42

Ebben az évben is lesz Kántorképző tanfolyam, Pápán, 2015. június 21(24) - július 12 között. Szeretnénk mindenkit köszönteni és azokat is megszólítani ezzel a felhívással, akik gondolkoznak a tanfolyamon való részvételen!

A tanfolyamra nincs külön felvételi eljárás!

A kezdők jövetelét sem korhoz, sem zenei előképzettséghez nem kötnénk. A tanfolyam kezdetekor az újonnan jelentkezőket meghallgatjuk, e szerint osztjuk be őket megfelelő csoportokba (kezdő A1,2 középhaladó B1,2, haladó C1,2, D1, kántori fokozat D2). 

Ezzel is szeretnénk a lelkipásztorok, érdeklődők figyelmét felhívni arra, hogy zenét-éneklést kedvelő, akár 6-7 éves gyermekeket is örömmel és szívesen fogadunk, azonos korúak elköteleződését látva az elmúlt 20-25 év során. Arra törekedve a képzésben, hogy bizonyos segítséget mihamarabb tudjunk biztosítani általuk a sokfelé hiányzó kántori szolgálatokban.

A tanfolyamra érkezett kántorjelöltek gyülekezetben való alkalmazásáról, lehetséges munkába való bevonásáról szeretnénk a küldő-támogató lelkészeket szóban, vagy írásban is tájékoztatni. 

Szükséges adatok: név, születési év, hó, nap, hely, édesanyja neve, irányítószám, cím és e-mail cím is, telefon-elérhetőség, TAJ kártyaszám. Van-e zenei előképzettsége(hangszer és szolfézs ) vagy Pápán kezdené?

A tanfolyamon való teljes (21 nap), hiányos részvételről (megnevezni a kérdéses napokat) kérem amilyen gyorsan lehet, tájékoztassanak az érkezők. Arra is van mód, hogy részidőt töltsenek itt a jelentkezők - ez esetben csak részleges vizsgát tehetnek, vagy további tanfolyamon pótolhatják hiányaikat.

A tanfolyam a pápai fiúkollégiumban (Március 15. tér 6. cím alatt) zajlik nagyrészt/szállás, étkezés, oktatás/, de a társ- intézmények: Gimnázium, Teológia, Gyülekezeti-ház is lehetőséget adnak arra, hogy munkánkat az ott használható hangszerekkel segítsék. Sajnos idén is gond a református templom orgonájának használata-annak sokak által az elmúlt évről is ismert nehézségei miatt.

 Az egyéni előképzettség (zeneiskolai háttér, énekismeret) segít az egyes csoportokba való besorolásban azoknál, akik újonnan érkeznek, vagy ha beszámolóval felsőbb csoportba kívánnak lépni az elmúlt évben tanulóknál.. A honlapon megtalálható az ABCD csoportok ének anyaga, harmónium-orgona tanmenet, olvasni valók, kották, házirend- elérhetősége:

http://dtkantorkepzo-papa.shp.hu. Baloldalt a 2. mappában: 2011. Kántorképzéshez kották és tudnivalók!

Tisztelettel kérem az újonnan jelentkezőket, írják össze az ismert énekeket (1948-as Református Énekeskönyv) esetleg gyermekénekek- ezekből az általuk tudott énekanyagból énekelnek majd a meghallgatáson. Minden résztvevőt hangszeres tudásának megfelelően fognak tanítani (kezdő, haladó, kántor-vizsgás szinten). Itt az egyéni terhelhetőség szabja meg a haladás mértékét.

 Mindenki tanul szolfézst, karvezetést, gyülekezeti éneket, hangszert, a csoport-szinthez kötve zeneelméletet, orgonaismeretet, himnológiát, hangképzést.

 Mindenki korának megfelelően énekel a kis-kórusban, de összevonva majd a nagy kórusban is.

A Teológia évzáró alkalmán és a Máltai lovagrend ünnepélyén várható énekes közreműködés: június 27 és július 11.

 A 3 hét költségtérítése 37.000 Ft, a helyszínen számla ellenében fizethető. A számlák pontos kitöltése miatt kérjük a résztvevőket írják meg előre milyen címre állítsuk ki a

részvételi díj :”Kántorképző támogatása” számlát.

 Kottaszükséglet -aki kezdő- Beharka Pál: Harmóniumjáték I. kötet, az orgonistáknak a kötet II. része is szükséges lenne. (Újranyomás alatt van, így nem tudok még árat és megjelenési időt-átmeneti másolással a kottákat igyekszünk biztosítani. Aki igényt tart rá -kb.5.000 Ft/db -  jelezze előre.

Korálkönyvet csak a Ref. Egyházzene.hu honlapról lehet letölteni és nyomtatni. Sajnos nem adják ki már, egyénileg fénymásolni lehet. Előadási darabokat a helyszínen kapnak kézhez a tanulók. 

Karvezetésből először gyülekezeti énekeket, majd később előadási darabokat tanulnak, a kottát kézhez kapják. Az énekek háttér ismerete a himnológia, ezt az orgonaismerettel együtt tanóránként jegyzetelik -illetve a helyszínen megkapják a jegyzetet.

 Szükséges dolgok a 3 hétre - személyes/tisztálkodáshoz - törölköző, sampon, fogkefe, fogkrém, wc-papír, mosószer, papucs, fürdőruha, pizsama, ágynemű: huzat-lepedő, pohár, evőeszköz. Ünneplő ruha és hétköznapi. (Talán a mosás megoldódik idén is). A hűtőszekrény szintenként biztosított. Mindenki hozhatja elektromos és egyéb hangszerét (digitális zongora, cselló, fuvola, hegedű - ezt kérem még előre jelezni, mert a kórusművek kiválasztásánál segítene,továbbá/hosszabbító, kislámpa a szobai „kényelemhez”. Tanuláshoz: hangjegy, vonalas-füzet, ceruza, toll, radír, papírmappa a kottákhoz + előző évek kottái /akinek van hangvilla/ saját kották és énekeskönyv. A tanfolyam végén vizsgát tesznek a hallgatók, de lehet már előre gondolkodni: „mivel készülsz a Ki- Mit- Tud?”-ra.

 Szükséges gyógyszerek, avagy bármi étel, gyógyszer-érzékenységet tisztelettel kérnénk előre jelezni.

Étkezés új helyszínen Ref.Gimn. konyha, meleg ebéd és vacsora. Itt is előre kell jelezni a rendkívüli ételérzékenységet, illetve étkezés igényt/ laktóz, vegetarianus…! Reggeli- készítése a kollégiumban történik, szobánkénti beosztással lesznek"naposok" felnőtt vezetésével. A takarításért is a szoba lakói felelnek. Bárkiben kérdés, megválaszolásra való gondolat felmerül, kérem az aktuális e-mail címre írjon: petroczm@gmail.com illetve a mobil érvényes: +36 30 3868136/- lehetőleg este 8 után - tanítás miatt/ 

A korábbi tájékoztató levélből is szóljon bíztatás a kezdők részére. Jelentkezéseket pontos adatokkal együtt szeretnénk kérni.

  Figyelem -intonációs –„fül” és „egyéb tisztogató” 2 napos előtáborral nyitunk - így a hivatalos kezdést (24)megelőzően június 21 vasárnap délutáni beérkezéssel már jöhet mindenki-segítséget elfogadunk: takarítás, körletrendezés, valamint élelempótlást-lekvár, szalámi, tej… 

Az oktatók várható névsora kialakulóban, a létszám függvényében: Baráth Julianna lp.:áhítatok, harmónium, ének, Pytel Anna ének-zenetanár,karvezető(elmélet, kiskórus),Nárai Eszter ének, Kuzsner Péter, Parola Csaba, Vadász Attila, Bendix Dávid- orgona, Ferenczy Csaba hangszerész, Denke Dorottya -harmónium, Jávori (Pusoma) Antal zeneelmélet, Papp Tamás, Galambos Ádám karvezetés, zenetörténet…

 Mi a zene? Öröm szerzése-ezzel a szép gondolattal bíztatnék mindenkit-kicsit, nagyot -találjunk együtt sok örömet a zene-tanulásban ISTEN DICSŐSÉGÉRE, REFORMÁTUS EGYHÁZUNK építésére!

Tisztelettel, szeretettel vár mindenkit a tantestület és a megbízott tanfolyami vezető:

 

Veres Györgyné Petrőcz Mária ( Maya "néni")


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 26., Friday,
Ervin napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 13002
Összesen 2009. június 2. óta : 40289618