Harangszentelés Kisrákoson

Sisakné Páll Klára, 2015-10-01 16:57:06

Nem mindennapi eseményre gyűltek össze mindazok, akik 2015. szeptember 26-án Kisrákoson református istentiszteletre látogattak el, hiszen ünnepélyes harangszentelésre került sor.

 

A népes gyülekezet a templom előtt sorakozott fel. Perjésiné Máté Róza helyi lelkipásztor köszöntötte a jelenlévőket, majd az Őrségi Baráti Kar kíséretével a 264. dicséret első versszakát énekelte el a gyülekezet. Az aktualitását az utolsó sorok adták: "Zúgó harang. Ének és orgonahang, Mind az Ő szent nevét áldják." A 135. zsoltár válogatott verseinek a felolvasása után imádság következett, majd Szakál Péter, az Őrségi Református Egyházmegye esperese megáldotta az új harangot. A lelkészek a 134. zsoltárt énekelték el áldáskívánás gyanánt. Ezután egy mindenki számára nagyon érdekfeszítő momentum következett: a harang helyére emelése, miközben Avas Bendegúz tárogatón játszott.

Miután a harang sikeresen a helyére került, a gyülekezet bevonult a templomba. Szakál Péter esperes a Lukács 24, 28-35 alapján többek közt a Jézussal való közösség fontosságát hangsúlyozta, illetve azt, hogy engedjük Őt, hogy ÚR legyen az életünkben, ahogyan ezt az emmausi tanítványok is tették. Megtudhattuk egyébként azt is, hogy néhány éve egyházmegyénkben Kerkáskápolnán volt harangszentelés, illetve 30 éve Egyházasrádócon.

 

Lélekemelő volt hallgatni az Őrségi Baráti Kar két szolgálatát, a "Glória"és a "Halleluja"c. műveket. Varasdy Imre: A harang c. versét Bita Levente tolmácsolta.

 

Balogh Péter egyházmegyei főgondnok szívből jövő köszöntése után Perjésiné Máté Róza a harang történetét ismertette. Az első harangos tudósítás 1698-ból származik. Ez a harang a temetői kápolna fagerendájára volt függesztve. 1881-ben közadakozásból két harangot öntettek a kisrákosiak. Az egyik 185 kg, a másik 95 kg volt. Hogy mi lett ezen harangok sorsa, nem ismeretes, ugyanis az a harang, amelynek naponta hallják zengését a kisrákosiak, 33 évvel később, 1914-ben készült. Két harangot öntetett akkor a kisrákosi gyülekezet a szaknyériak és a viszákiak támogatásával, közadakozásból. Sajnálatos módon, a kisharangot 1917-ben az első világháború idején elvitték. Ezt pótolta most a gyülekezet. A finanszírozást a gyülekezet volt iskolája és vendégháza után kapott járadékból oldották meg. A kezdeményező a gyülekezet gondnoka, Marton Géza volt, a presbitérium pedig egyöntetűen az ötlet mellé állt.

 

A kivitelezéssel az őrbottyáni Gombos Miklós aranykoszorús harangöntő mestert bízták meg. A harang 2015. augusztus 15-re készült el, 140 kg-os, "É" hangú, jól illeszthető a toronyban található 325 kg-os, "H" hangú nagyharanghoz. Elkészítése, beépítése és villamosítása 2016760 ft-ba került. Anyaga: 78%-ban vörösréz, 22%-ban angol ón. Felirata: "ISTEN DICSŐSÉGÉRE ÖNTETTE KISRÁKOS NÉPE 2015." A harang másik oldalán egy kehely található, illetve egy újabb felirat: "GOMBOS MIKLÓS ARANYKOSZORÚS HARANGÖNTŐ ÖNTÖTTE ŐRBOTTYÁNBAN."

 

A lelkésznő egy Kányádi Sándor idézettel zárta beszámolóját: "Azért harang a harang,/hogy hívja az élőket/temesse a holtakat/s, hogy árvíz jégverés/tűzveszély idején/s hódító horda láttán/félreverjék." Kifejezte abbéli reményét, hogy ezt a harangot soha nem kell félreverni, viszont istentiszteletre hívogató szavát minél többen meghallják és eljönnek az ÚR házába.

 Az ünnepség folytatásaként a Himnusz eléneklésére került sor, majd Szakál Péter osztott áldást a gyülekezetre.

 Az egybegyűltek ezután szeretetvendégségre voltak hivatalosak a helyi művelődési házban.

Forrás: Az Őrségi Református Egyházmegye honlapja

 


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 26., Friday,
Ervin napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 15957
Összesen 2009. június 2. óta : 40292575