A Csurgói Református Gimnázium irodalmi estjének vendége volt Heidl György és Lovasi András

Kovács József, 2016-01-29 08:20:50

Irodalmi sorozatunk az új évben egy nagyon különleges programmal folytatódott, vendégünk volt Dr. Heidl György, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezetője, egyetemi docens és Lovasi András a Kiscsillag (és a Kispál és a Borz zenekar) énekese.

 

A professzor úr ezúttal zeneszerzőként és előadóként szerepelt, a Kossuth-díjas előadó pedig zenésztársként, mások zenéjének, szövegeinek médiumaként. 


Ettől is volt különleges ez az este. A programban elsősorban Lackfi János megzenésített versei hangzottak el, de a beszélgetésekben sok mindenről szó esett. Megismerhettük a Hangzó Helikon sorozatban megjelent Lackfi-Lovasi album keletkezéstörténetét, ahogy fény derült arra is, hogy milyen kapcsolat van a tanszékvezető tudós és az elmúlt 20, de inkább 30 év magyar könnyűzenéjének ikonikus alakja között. Hallottunk ókeresztyén himnuszt latinul és magyarul, de elhangzott a Kiscsillag zenekar egyik klasszikusnak számító dala is. A könnyűzene komolyságáról, és a komoly témák mellől a zenéhez kalandozó tudós terveiről is hallhattunk. A programot, mint ahogy az már hagyomány, a csokonais diákok - ezúttal jó pár Lovasi-szöveg felhasználásával készült "versújraírós" jelenete vezette be. Köszönjük vendégeinknek az élményeket, sok csodát élhettünk meg egyetlen este alatt. (És nem utolsó sorban megtudtuk, hogy az Éjjel álmomban című Kispál-sláger (legalább is a szerző szándéka szerint) nem szerelmes, hanem istenes vers:) 

(HEIDL GYÖRGY 1993-ban magyar és művészettudomány (esztétika) szakon végzett a Janus Pannonius Tudományegyetemen, jelenleg ott tanszékvezető. A Pécsi Tudományegyetem Patrisztika Központjának alapító munkatársa, hazai és nemzetközi tudományos testületek, szerkesztőbizottságok tagja. Kutatási területe az antik és középkori művészetelmélet és hermeneutika, valamint az ókeresztény irodalom- és teológia-történet. Számos kötet szerkesztője, monográfiákat ír, legutóbbi kötete Lelki alakformálás címmel jelent meg.)

(LOVASI ANDRÁS Kossuth-díjas magyar zenész, énekes. Az 1987-ben alakult Kispál és a Borz együttes énekese, basszusgitárosa és dalszerzője, valamint a 2005-ben alakult Kiscsillag zenekar gitárosa, énekese, zeneszerzője. Közel 40 saját albumot jelentetett meg különböző zenekaraival és megszámlálhatatlan albumon közreműködött. Filmzenék, filmszerepek is kapcsolódnak a nevéhez.)

A www.reformatus.hu portálon interjút olvashatnak Lovasi Andrással.

Forrás: A Csurgói Református Gimnázium honlapja


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 26., Friday,
Ervin napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 15697
Összesen 2009. június 2. óta : 40292315