A pápai Refi büszkesége

Mayerné Pátkai Tünde, 2017-04-12 09:39:36

Varga- Umbrich  Eszter a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma 11. C osztályos tanulója, nemcsak iskolájának, hanem az egész református közoktatásnak egyik kimagasló tehetsége, akire mindannyian büszkék lehetünk.

Már az előző tanévekben is megmutatta rendkívüli tehetségét és szorgalmát, hiszen évek óta kiváló versenyeredményeket produkál a reáltantárgyakból, de  iskolai sakkbajnok- és röplabdacsapatunk tagjaként is. Ebben a tanévben pedig még korábbi teljesítményeit is felülmúlta. Szinte nincs olyan megyei, regionális vagy országos megmérettetés, ahonnan ne hozna el dobogós helyezést fizikából vagy matematikából.

Az idén egymás után már a negyedik alkalommal nyerte meg a Református Iskolák Matematika Versenyét Debrecenben (már 7. osztályosként második lett). Eredménye alapján az idén is meghívást kapott a Nemzetközi Magyar Matematika Versenyre, amit ebben az évben Somorján rendeztek, ahol a Kárpát-medence matematikusai között évfolyamában 3. díjat kapott, a tavalyi dicsérete és a tavalyelőtti második helyezése mellé.

Matematikából és fizikából is bejutott a középiskolások legrangosabb versenyének számító Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) döntőjébe.

Itt fizikából 3. helyezett lett a nála idősebb, végzős diákokat is megelőzve. Matematikából az eredmények még nem ismertek.

Fizikából az idén is indult az Ifjú Fizikusok Nemzetközi versenyén. Decemberben újból bejutott az országos 10 fős válogatott keretbe. Ezek után heti rendszerességgel járt Budapestre az ELTE fizika karának laboratóriumába, hogy a kísérleteit elvégezze és készüljön az áprilisi válogatóra. A versenyre készülve a kiválasztott feladatok megoldását önálló kutató munkában kell végezni, egyetemi tanárok mentorálásával. Méréseik elvégzéséhez egy külön erre a célra berendezett labor áll a rendelkezésükre.

Ennek a versenynek az utolsó válogató fordulója a múlt hétvégén zajlott le. Itt egy 7 fős egyetemi tanárokból álló zsűri előtt kellett az elért eredményekről angol nyelvű prezentációban beszámolni. Eszternek sikerült újból bekerülni abba az öt fős csapatba, amely júliusban, a 32 országot mérkőztető világversenyen, Szingapurban képviseli majd Magyarországot.  Eszter tavaly is a magyar válogatott tagja volt, és mint a csapat legfiatalabb tagja (a mostani csapatban is ő a legfiatalabb) jutott ki Jekatyerinburgba, ahonnan ezüstéremmel tértek haza.

A verseny első fordulójában a Gyors lánc elnevezésű feladattal foglalkozott. Ennek a lényege az, hogy egy bizonyos feltételekkel összeállított lánc (kötéllétra) gyorsabban esik, mint a szabadesésnél ismert gyorsulás. A feladatban több méter hosszú láncokat készítve, tanulmányozta a mozgást és dolgozott ki egy modellt, használva a nemzetközi szakirodalmat, amely alapján megjósolja és megmagyarázza a jelenség okát és megméri azokat a paramétereket, amelyek az esést befolyásolják.

A második feladata, amit már a keretbe való bekerülése után kapott, egy nagyon látványos optikai mérés. A Schlieren módszer lényege az, hogy egy jól megépített optikai rendszer segítségével, ami csak egyszerű fényforrásból, lencséből és tükörből áll, láthatóvá tehető akár az a nagyon gyenge hőáram is, amit az ember teste tud okozni. Ilyen összeállítást elkészítve azt vizsgálta, hogy a készített áramlási fényképek számítógépes elemzéséből, hogyan lehet meghatározni a levegő sűrűség változását, és hogy milyen pontosságot lehet elérni a méréssel.

Mind a két feladat, ahogy a versenyen kitűzött többi tizenöt is, nyílt végű, eddig megoldatlan feladat. Ezek tanulmányozása, komoly matematikai ismereteket igényel. A feladatok fizikai modelljének kidolgozásához, de a megértéséhez is átfogó, a középiskolai anyagon túlmutató fizika ismeretekre is szükség van. A szakirodalom olvasásához pedig elengedhetetlen az angol szaknyelv ismerete. Nem véletlen, hogy csapattársai egy része kéttannyelvű gimnáziumban tanul. Eszter is rendelkezik már angol középfokú nyelvvizsgával.

 A felkészülésben fizikatanára, Somosi István mellett a szülei, Varga-Umbrich Károly és Varga-Umbrich Györgyi is segítették.

Eszter eddigi eredményeihez, kiváló teljesítményéhez szívből gratulálunk. Szinte bizonyosra vehető, hogy hallunk még róla évek múlva is, talán valamilyen jelentős kutatás- felfedezés kapcsán, amelyhez további szorgalmat, erőt és Isten áldását kívánjuk.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 29., Friday,
Auguszta napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 7596
Összesen 2009. június 2. óta : 39872159