Egységben Istennel, közösségben egymással

, 2017-06-09 15:44:17

A reformáció jegyében zajlik az idei Csillagpont. Csütörtökön bemutatták a több száz lelki, kulturális és zenei programot kínáló találkozó témáját, előadóit és nagyszínpados fellépőit - a református.hu tudósítása

Alig ötven nap múlva, július 25-én  Debrecenben megnyitja kapuit a 8. Csillagpont református ifjúsági találkozó. Az alkalom előkészületeiről, várható programjairól és témájáról tartottak sajtótájékoztatót a Csillagpont szervezői és fellépői: Zsadon Zsuzsa Csillagpont koordinátor, Szontágh Szabolcs, a Zsinati Ifjúsági Iroda vezetője, a rendezvény fellépői közül pedig Lábas Viki, a Margaret Island énekesnője és Mező Misi, a NAZA énekese.

A programról

Zsadon Zsuzsa Csillagpont-koordinátor arról számolt be, hogy az idei találkozóra 5000 fiatalt várnak tizenhat országból, az eddigi adatok alapján már közel háromezren jelentkeztek. A kedvezményes jelentkezési időszak június 18-ig tart, eddig az időpontig reggeli, ebéd és vacsora is rendelhető. Jelentkezni a csillag.reformatus.hu oldalon lehet.

Mint mondta, a Csillagpont minden napja hasonlóan épül fel: reggel áhítatokon, délelőtt a főelőadáson, majd kiscsoportos beszélgetéseken dolgozzák fel a találkozó központi témáját, a reformációt, délután pedig párhuzamosan zajló kulturális, sport és közösségi programok közül választhatnak a résztvevők. Az esti áhítat után három színpadon szólnak a koncertek.

Július 25-én este a Margaret Island, július 26-án a Kelemen Kabátban, július 27-én a holland Hanne de Vries és csapata, július 28-án pedig a NAZA zenél majd a nagyszínpadon – árulta el Zsadon Zsuzsa. A találkozó július 29-én délelőtt úrvacsorás istentisztelettel zárul.

A koordinátor hangsúlyozta, hogy a Csillagpontot – egyedülálló módon – önkéntesek szervezik, közel 800 fiatal dolgozik a találkozó előkészületein és lebonyolításán. További önkéntesek jelentkezését folyamatosan várják.

Jelen lenni

A Csillagpont többet kínál az egyszerű fesztiváloknál: kulturális és zenei programjai mellett lelki alkalom is, ahol feltöltekezhetnek a fiatalok. Erről Szontágh Szabolcs, a találkozót szervező Zsinati Ifjúsági Iroda vezetője beszélt. Rámutatott, hogy a 8. Csillagpont Református Ifjúsági Találkozó az idén 450 éves magyar reformátusság kiemelt ifjúsági rendezvénye, melynek a reformáció emlékévében maga a reformáció a témája, mottója pedig: „Re:formálj!”

„A reformáció egy nehezen értelmezhető fogalom, amit sokszor használunk, ezért elgondolkoztunk rajta, hogy elővegyük-e, le lehet-e fordítani valódi jelentőségét” – fogalmazott az ifjúsági tanácsos, majd hozzátette: a reformáció nem mindennek a megújítását jelenti, mert ami jó, azt óvni és védeni kell, azonban, ami rosszul működik, azt valóban meg kell változtatni.

A reformáció üzenetének megértetéséhez Horváth Gergely rádiós műsorvezető gondolatát idézte az irodavezető: „Nem az a kérdés, milyen világban élünk. Az a kérdés, hogyan élünk benne.” Mint mondta, a találkozó üzenete, hogy a reformáció jelentését lefordítsuk a mindennapokra.

Együtt, egységben

Az ifjúsági tanácsos bemutatta a találkozó előadóit is: Bella Violetta győrszemerei (dunántúli) lelkipásztor tartja majd a nyitó és záróistentiszteletet, Mike Pál magyarkéci (királyhágómelléki) lelkész pedig a délelőtti főelőadásokat. Az esti áhítatokon Kárpát-medencei lelkipásztorok szolgálnak majd.

„A Csillagponton nemcsak elméletben szeretnénk beszélni az egységről és közösségről, hanem minél színesebben megmutatni ennek valóságát” – mutatott rá Szontágh Szabolcs. „Hisszük, hogy az ember életét meghatározza, hogy egységben van-e Istennel, miközben tudja honnan jött és merre tart, de az is, hogy gyakorolja a közösséget embertársaival. Reméljük, a találkozón segítjük a fiatalokat az elköteleződésben. Ezt szeretnénk megjeleníteni a reformáció témáját feldolgozva. Arról beszélünk majd, milyen változást hozott Jézus, nekünk mi a viszonyulásunk az Élet Urához és mi hogyan tudunk változni és változtatni: aktív szereplőjévé válni a saját életünknek és annak a családi, baráti, munkahelyi közösségnek, amiben élünk.”

Szontágh Szabolcs azt is kiemelte, hogy a találkozó nem profitorientált, a pénzhiány nem lehet oka annak, hogy valaki ne jöjjön el. A találkozóra való jelentkezéskor támogatás igényelhető, a szervezők igyekeznek megtalálni a módját, hogy minden érdeklődő részt vehessen a Csillagponton. „Feladatunknak tekintjük, hogy mutassunk valamit a református közösségről azoknak, akik eljönnek a Csillagpontra – zárta gondolatait az ifjúsági tanácsos. – A cél, hogy megmutassuk: nem a világon kívül akarunk élni, hanem a világban – Krisztus megtartó erejével.”

A teljes cikket a www.reformatus.hu oldalon olvashatja el. Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2017. december 11., hétfő,
Árpád napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 5699
Összesen 2009. június 2. óta : 12494331

Ige Mellett

(2) „Teljes örömnek tartsátok…” (Jakab 1,1–8)

A földi élet „szórványában” járva, mint Isten gyermekei, A MEGSZENTELŐDÉS, A HIT HARCÁT VÍVJUK (1). – 1. A megszentelődés útja ez. A próbatételek, bel... tovább

REPOSZT

Bagdán Zsuzsanna: Reformátusok a Közel-Keleten

Mára sikerült kiszorítani Szíria nagy részéről a közös ellenséggé vált Iszlám Államot, ugyanakkor a hol együtt, hol egymás ellen harcoló felek eltérő érdekei miatt késik ...
... Tovább

Dokumentumtár

NL110829

Formátum:.doc
Méret: 39.0 KB

Nagy Lajos hétkezdő meditácója a Veszprémi Kórház Belgyógyászati Centrumában. 2011.08.29.

[ Saját anyagok feltöltése ] Dokumentum letöltése

Hangtár

ahitat_polgarmester

Formátum:.mp3,
Méret: 16.3 MB

Steinbach József áhítata a Dunántúli Református Polgármesterek I. Találkozóján

Hanganyag letöltése