Nagyszabású rendezvénnyel emlékeztek a reformációra Marosvásárhelyen

, 2017-10-18 09:20:54

Négy egyházmegye protestánsai ünnepeltek együtt szombaton, október 14-én Marosvásárhelyen a reformáció 500. évfordulójának alkalmából. A Görgényi, Küküllői, Marosi és Maros-Mezőségi Református Egyházmegyék közös rendezvényén leleplezték Kálvin János és Károli Gáspár Vártemplomnál felállított szobrát, majd együtt vonult a több ezer ünneplő egyháztag a város sportcsarnokába, ahol az istentiszteleten Steinbach József püspök végezte az igehirdetés szolgálatát.

Az ünnepi istentiszteleten Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke hirdette az igét a 2Kor 4,1–2 alapján. Prédikációjában rámutatott az ige három fő üzenetére: irgalmat nyertük kegyelemből, így megváltott emberek vagyunk, örök életünk van; mivel irgalmat nyertünk, szolgálatban állunk, a puszta jelenlétünk már szolgálat; és mivel irgalmat nyertünk, és szolgálatban állunk, nem csüggedünk. A püspök elmondta, az apostol konkretizálja, milyen szolgálatunk van: nyíltan, bátran szólunk az evangélium igazságáról (ebben ott van a keresztyén bizonyságtétel minden körülmények között), tisztán szólunk (Jézus Krisztusról teszünk bizonyságot, az igéből a lényeget szóljuk, az egyház nem lehet személyes önmegvalósításunk terepe), hitelesen szólunk (elhagyva minden bűnt, a hitelesség nem tökéletesség, hanem minden nyomorúságunk ellenére mégis Krisztust ábrázoljuk). „Vallom azt, mint egyházvezető is: ha valaki hűséggel, élő hittel azon a helyen, ahová Isten helyezte, hittel végzi a dolgát, Isten előbb-utóbb megáldja, gyümölcsöző lesz a munkája” – összegezte Steinbach József.

Az úrvacsorai liturgiát Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke végezte. Kijelentette: minden úrvacsorával erősebbek lettünk, mert közösségbe kerültünk az Úrral, új erőket nyertünk, ez az erő pedig ma is kiárad, a megfáradt, csüggedt lelkeket megerősíti. A püspök az úrvacsorát a keresztyén gyülekezettel való közösség legáldottabb alkalmának nevezte. „Akiket ma a találkozó alkalmából az asztalhoz hívunk, azokkal közösséget vállalunk, testvérként gondolunk egymásra. Ezzel a testvéri szeretettel fogjuk meg egymás kezét, és erősebben, mint valaha térhetünk vissza hajlékainkba” – hangsúlyozta.

Vasárnap Steinbach József püspök délelőtt a Marosvásárhely-Alsóvárosi gyülekezetben, délután az Udvarfalvi egyházközségben szolgált, hétfőn pedig a négy egyházmegye összevont lelkészértekezletén tartott előadást, amelyet élénk fórumbeszélgetés követett. 

Az alkalmakról az Erdélyi Református Egyházkerület honlapján olvashat részletes beszámolót és tekinthet meg fotókat.

Forrás: Az Erdélyi Református Egyházkerület honlapja


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. March 19., Tuesday,
József , Bánk napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 3179
Összesen 2009. június 2. óta : 39762914