Országos SDG Bibliaismereti Verseny Pápán

Vadász Márta, 2018-03-13 18:30:54

2018. március 2-3.-án iskolánk adott otthont az SDG XXIV. országos bibliaismereti versenynek.  Háromfős csapatok érkeztek református középfokú oktatási intézményekből felkészítő vallástanáraikkal.

Külön öröm volt számunkra, hogy Kárpátaljáról is vendégül láthattunk két csapatot: Nagyberegről és Péterfalváról. Péntek délután egy kalandversenyben mérték össze tudásukat és kreativitásukat a csapatok Ruth és Eszter könyvéből. A két ószövetségi könyv aktualitását megerősíti, hogy hordoznak olyan élethelyzeteket, amik ma is kihívást jelentenek. Van bennük szó népvándorlásról, éhínségről, hazaszeretetről, isteni vezetésről.

A verseny megkezdése előtt Katona Viktor az SDG titkára videoüzenettel köszöntötte a résztvevőket, mivel féléves tanulmányúton van Angliában.

Iskolánkat két csapat is képviselte: 1. 10. C osztályból: Kulisek Timóteus, Pekár Csaba, Vitáris Anna. 2. Heszler Tímea 10. A, Páli István 9.M, Tarcsa Gusztáv 12. B. Mindkét csapatunk az élbolyban végzett, a 10. C csapata megelőzve a vegyes csapatot.

Rajtuk kívül tanár kollégák, a konyha dolgozói, a kollégium, 10 refis diák segítettek a verseny lebonyolításában, termek berendezésében, vendégek kalauzolásában. Köszönjük.

Míg a diákok a jó hangulatú, szinte az egész iskolát birtokba vevő kalandversenyen voltak, addig a tanárok egy szakmai fórumon beszélgettek Hanula-Csordás Dóra vezetésével a református iskolák társadalmi felelősség vállalásáról.

Szombat reggel énekléssel, majd Horváthy Petra református lelkész áhítatával indult a nap. Ezután a csapatok egy 100 pontos tesztet töltöttek ki, a tanároknak pedig Fodorné Ablonczy Margit a Református Pedagógiai Intézet részéről tartott fórumot.

Amíg az SDG szervező csapata a teszteket javította, addig vendégeinkkel meglátogattuk a pápai zsinagógát. Ennek az apropóját az adta, hogy az Eszter könyvében megírt Purim ünnepre készült a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület a leromlott állapotában is méltóságot árasztó zsinagógában. Schmidt Orsolya elnök elmondta, hogy a Purim a legvidámabb ünnep, ezért többek között az 1923-ban megjelent élclap, a Pápai Purim vidám híreiből, szarkasztikus kommentárjaiból, vicces hirdetéseiből fognak felolvasni.

Az eredményhirdetést követően örömben, jókedvben, egymás hite által meggazdagodva indulhatott haza 96 fiatal és tanáraik, valamint az SDG szervező csapata.

Exkurzus: jóleső érzéssel tölt el bennünket, hogy az SDG egykori és mai vezetői, oszlopos tagjai közül többen a Pápai Refi diákjai voltak: Kohán Péter, Kocsev Márton, Kocsev Bence, Katona Viktor, Hegedüs Anna, Horváthy Petra, Móricz Márta Mikolt, Zékán Mihály és Marton Réka.  Bízunk benne, hogy sort folytatjátok többen is mostani refisek.

SOLI DEO GLORIA

Vadász Márta, vezető vallástanár


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2024. April 26., Friday,
Ervin napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 302
Összesen 2009. június 2. óta : 40276914