Több mint ötezer embert várnak – Megnyílt a dunántúli reformátusok fesztiválja, a REND

Horváth Andrea, Szalóky Zsolt, 2018-06-30 07:54:38

A Református Egyházi Napok Dunántúl (REND) nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre, ezúttal ismételten Kaposváron. A háromnapos seregszemle több mint száz féle programot kínál, melyekre szeretettel várnak minden érdeklődőt.

 

A nyitó istentiszteletet megelőző sajtótájékoztatón Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke 5 és 10 ezer fő közé tette a REND szombati napjának látogatottságát, az előzetes visszajelzések alapján. Mint mondta, a rendezvénnyel egyrészt erősíteni kívánják a református, keresztyén magyarok közösségének identitástudatát, másrészt a programok nyitottak minden érdeklődő felé, aki bármilyen szinten kíváncsi arra, amit az egyház hirdet. Éppen ezért a szokványos egyházi programok mellett a REND a nagyközönség számára is érdekesnek kínálkozó programokat vonultat fel. Az idei fesztivál is egy központi ige köré épül, mely a következő: „De akik az ÚRban bíznak, erejük megújul, szárnyra kelnek, mint a sasok, futnak, és nem lankadnak meg, járnak, és nem fáradnak el.”  (Ézsaiás 40,31)

Huszár Pál, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának világi elnöke, az egyházkerület főgondnoka azt hangsúlyozta, hogy a mai 21. századi világban, amikor „Európa látványosan szaggatja fel keresztyéni gyökereit, feladatunk, hogy megmutassuk, az Úristen szent nevében vagyunk együtt”.

 

A péntek délutáni nyitó istentiszteleten Nagy Csaba, a Somogyi Református Egyházmegye esperese hirdetett igét. Csatlakozott a REND vezérigéjéhez. - Bajban vagyunk, elsősorban talán nem is maga az egyház, hanem bajban van a vén Európa. Fogyatkozik, öregszik, értékeit megmagyarázhatatlan módon veszíti el és szakadozik a gyökere - a keresztény gyökere. Gyülekezeteinkben fogyatkozunk, elfáradunk, létszámunk csökken, még akkor is, ha ezekkel a csodálatos összejövetelekkel, mint a REND, demonstrálni tudjuk, hogy vagyunk - és sokan vagyunk. De akik az Úrban bíznak, van erejük megújulni. Kicsik vagyunk és tehetetlenek, de az Úr nagy és mindenre képes. - mondta az esperes. Az alkalmon a Kaposvári Katolikus Egyházmegye püspöke, Varga László is köszöntötte a megjelenteket.

 

A pénteki nap kiemelt programja volt az AZÉ-koncert. A Dunántúli Református Egyházkerület már két keresztyén énekeskönyvet is kiadott. Bellai Veronika és Ujláb Gábor szerkesztették a kiadványokat. 2015-ben indult el a munka, mely hiánypótló művet teremtett, mert egészen addig nem volt olyan gyűjtemény, melyet jól lehetett volna használni fiatal közösségekben. Megjelent az első 150 ifi éneket tartalmazó könyv, melyet hamarosan követ a második. - Ez a tervek szerint karácsonyra jelenik meg, s ebben fele-fele arányban kapnak helyet a gyermekénekek és az énekeskönyvi dalok. A feldolgozásoknál szempont volt, hogy a zenei kíséret lendületesebb tempóban, fiatalosabb hangulatban készüljön el. Ugyanakkor ügyeltünk arra, hogy a zene ne forduljon át nagyon hangos, színpadias show-ba. Igyekeztük megtalálni azt a vékony mezsgyét, melyen megszólíthatjuk a fiatalokat, de mégsem megyünk át "bulikeresztyénbe" - mondta Bellai Veronika.

 

Az énekeskönyvhöz tartozik adathordozó is, dobbal, gitárral, fuvolával, basszusgitárral, zongorával, csellóval játszották fel az AZÉ zenekar tagjai az énekeskönyv anyagát. A koncert közönsége megbizonyosodhatott arról, hogy lehet a zsoltárokat fiatalosan, ritmusosan, ugyanakkor Szenczi szövegét tiszteletben tartva, szépen ejtve énekelni: egy régmúlt érték csendült fel, mai köntösben.


Vélemények, hozzászólások

A hírhez még nem érkezett hozzászólás. Hozzászólok.

2019. March 21., Thursday,
Benedek napja van.

Látogatóink száma a mai napon: 2147
Összesen 2009. június 2. óta : 15801086

Ige Mellett

(18) „Magára vette az átkot…” (Zsoltárok 109)

ÁTOKZSOLTÁR. – 1. Sokan próbálták enyhíteni a zsoltár átokmondásait, úgy magyarázva azt, hogy itt nem a zsoltáros átkozta benne ellenségeit, hanem ő ... tovább

REPOSZT

A fiatalok nem találják a helyüket az Egyházban

A hagyománytisztelet és a szülői nyomás már régen nem elegendő ok arra, hogy egy 21. századi fiatal templomba járjon. A társadalom nem közösíti ki azt ...
... Tovább

Dokumentumtár

Halált megvető vigasz

Formátum:.pdf
Méret: 87.6 KB

[ Saját anyagok feltöltése ] Dokumentum letöltése

Hangtár

A RENDről - beszélgetés Steinbach Józseffel

Formátum:.mp3,
Méret: 17.8 MB

A beszélgetést Fekete Zsuzsa készítette.

Hanganyag letöltése